Skocz do zawartości

Pierwszy projekt - system AFS i ILS w pojazdach samochodowych

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

witam serdecznie . Mam nadzieje ze znajde odpowiedz na kilka moich pytan i znajdzie sie grono osob na tym forum ktore pomoga mi w projekcie.
zamierzam wykonac urzadzenie do sprawdzania systemow skretu w reflektorach samochodowych opartych na systemie ils i afs.
 urzadzenie ma miec na celu sprawdzanie tych systemow. zajmujemy sie naprawa reflektorow samochodowych i przed wyslaniem do klienta zregenerowanej lampy musimy sprawdzic czy wszystko dziala w tej lampie.... 
juz posiadamy jedno takie urzadzenie ktore wykonala dla nas osoba ale nie posiadamy z nia kontaktu.
urzadzenie oparte jest na TINY STM103 T i dziala prawidlowo ale tylko do jednego modelu AFS..

Ja mam w planie wykonanie nowego urzadzenie opartego na Arduino i z mozliwoscia comunikacji po szynie CAN i LIN poniewaz reflektory w nowych samochodach oparte sa na tej komunikacji. polega na wyslaniu do lampy polozenia z kierownicy oraz skierowanie jej w danym kierunku podczas skretu.   skret reflektora odbywa sie poprzez prace silnika krokowego w reflektorze ... a takze systemafs  reflektorze posiada czujnik polozenia reflektora po jego skrecie tzw. LEKTOR.  w dalszej czesci dodam zdjecie i link do filmu w ktorym przedstawie jak dziala te urzadzenie ktore posiadamy

Mam pytanie jaki tym Arduino kupic do tego oraz co bedzie mi potrzebne .

zgory dziekuje za wszelka pomoc w tym projekcie

20210329_091726.jpg

Edytowano przez siwyzg
Dodawanie zdjec

@siwyzg witam na forum 🙂

To zdecydowanie nie jest "typowy" projekt do zbudowania na bazie Arduino, więc szykuj się na sporo pracy. Jakie masz doświadczenie z elektroniką i programowaniem? Czekamy na więcej szczegółów to łatwiej będzie pomóc, ale zastanów się czy jednak lepiej komuś tego nie zlecić. Bo w przypadku tego projektu raczej nie będzie takiej opcji, że ktoś poda w ciemno listę części, później się to połączy i całość szybko ruszy. Bardziej brzmi to jak spory projekt, który może wymagać różnych prób. Odpowiadam w momencie, gdy jeszcze nie wstawiłeś zdjęć/filmu - może po pojawieniu się tych informacji sprawa okaże się jednak łatwiejsza 😉

(edytowany)

Na wstepie dsiekuje za zainteresowanie i odpowiedz . Jak najbardziej mozemy to komus zlecic . Jezeli jest ktoś chcetny to prosze pisac. Tak jak kolega napisal do latwych ten projekt nie nalezy ale jest do wykonania. Wszystko co jest potrzebne posiadamy . Rowniez chcialbym zaczac zabawe z arduino ....  

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace urzadzenia ktore mamy wykonane na tiny stm103 t. Jest mozliwosc podlaczenia sie i zgrania z niego informacji i skopiowanie do nowego arduino na ktorym bedzie mozna dokonywac innych testow ? Zainstalowalem Arduino Ide . Zainstalowalem wtyczke do st35 ale nie wykrywa go w porcie usb . Jakis pomysl co robie zle ? 

Edytowano przez siwyzg

@siwyzg a możesz pokazać jakiś film na którym widać całe urządzenie + to jak ono działa? Bo szczerze mówiąc, nie znam się zupełnie na motoryzacji, a z tego opisu ciężko mi sobie wyobrazić jak ten układ ma dokładnie działać.

4 godziny temu, siwyzg napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace urzadzenia ktore mamy wykonane na tiny stm103 t. Jest mozliwosc podlaczenia sie i zgrania z niego informacji i skopiowanie do nowego arduino na ktorym bedzie mozna dokonywac innych testow ? Zainstalowalem Arduino Ide . Zainstalowalem wtyczke do st35 ale nie wykrywa go w porcie usb . Jakis pomysl co robie zle ? 

A masz pewność, że to zostało zaprogramowane w Arduino? Ta płytka to nie jest "typowe" Arduino, ktoś mógł tylko kupić taką płytkę i napisać na nią zupełnie inaczej program. Na pewno nie ma szans na to, abyś mógł skopiować program, zmienić go i wgrać na inne urządzenie. Ewentualnie możliwe, że uda Ci się skopiować kod i wgrać do innej, analogicznej płytki, ale nie ma takiej gwarancji, bo osoba realizująca ten projekt mogła zabezpieczyć układ przed takim skopiowaniem.

4 godziny temu, siwyzg napisał:

Wszystko co jest potrzebne posiadamy

A masz może jakieś informacje jak wygląda komunikacja po szynie CAN z taką lampą? Ciekawy jestem jak to wygląda a na szybko nic sensownego nie znalazłem.

Jakieś konkretniejsze informacje?

Dzisiaj wstawie film i wiecej zdjec . I opisze jak to dziala . A mam prosbe do ciebie abys mi wytlumaczyl jakie oprogramowanie zainstalowac aby moc polaczyc sie z tym urzadzeniem .... wiem ze to nie jest arduino . To jest duino.  Ja zajmuje sie naprawa sterownikow w samochodach oraz ich klonowaniem i programowaniem samochodow wiec napewno rowniez bede mogl ci spoto pomoc jezeli chodzi o wykonanie tego urzadzenia . Chodzi mi dokladnie o sposob dzialania. Jakie dane bedzie potrzebowal aby zasymilowac i odpalic taki reflektor. Jezeli chodzi o programowanie w arduino i podobnych tego urzadzeniach to nigdy tego nie robilem ale chcetnie sie naucze . Dlatego zastanawiam sie na jego kupnem .... mysle o wersji mega . A co do skopiowania z naszego urzadzenia tych danych to nie jest glupi pomysl poniewaz pozostale Afs- ktore potrzebujemy sprawdzic dzialaja na tej samej zasadzie tylko na innych zakresach. Dlatego te urzadzenie ich nie czyta . Jedyne co moge zrobic to podlaczyc silniki krokowe i sprawdzic ich dzialanie ale nie moge odczytac polozenia  ... a to jeat czesta awaria tych wlasnie czytnikow

1 godzinę temu, Treker napisał:

Ewentualnie możliwe, że uda Ci się skopiować kod i wgrać do innej, analogicznej płytki

jak?

(edytowany)

@siwyzg

Cześć, ostatnio trochę siedziałem przy standardach motoryzacyjnych (głównie teoria, bo hobbystycznie preferuję "nietypowe projekty"). Ogólnie Arduino nie jest najlepszym wyborem dla CAN/LIN. Tutaj radziłbym wybrać MCU z serii STM32 (np. STM32F103C8T6), które posiadają sprzętowe wsparcie dla magistrali CAN.

Dobrą płytką do prototypowania może być Blue/Black Pill, ogólnie przy Blue Pill radzę uważać, bo często ma problemy z komunikacją po USB. Sama komunikacja z komputerem może się odbywać poprzez port USB, protokół CDC, który obsługuje transfer do max. 12Mbit/s (w rzeczywistości max to ok. 500kB/s).

Kolejnym problemem jest to, że nie wszystkie samochody mają takie same wiadomości i identyfikatory wysyłane po magistrali (nowsze już zwykle mają to ustandaryzowane), więc musiałbyś znaleźć identyfikatory konkretnych podzespołów samochodu oraz schematy ich raportów, które przesyłają. Z tego co kojarzę cała komunikacja pojazdu porusza się po magistrali CAN, więc mając podłączony mikrokontroler możesz nim "zastąpić" komputer pokładowy i wtedy MCU steruje reflektorem i odczytuje status z czujnika.

Największym problemem jest zrobienie tego w uniwersalny sposób, tak by łatwo to modyfikować. IMO najlepszą opcją jest przekierowanie ramek CAN z samochodu do komputera, bo wtedy nie musisz modyfikować oprogramowania urządzenia, a jedynie modyfikujesz software na komputerze, co jest znacznie prostsze - np. jeżeli masz program w C# czy Javie to przy odpowiednim podejściu programistycznym (OOP) nowe wersje ramek CAN dla konkretnego modelu samochodu możesz dodać w ciągu kilku minut (wliczając kompilację programu) nawet w warunkach "polowych".

W mojej opinii odpowiednie rozwiązanie to:

1906384772_UntitledDiagram.thumb.png.988e1929b5441a70b375c45c90cee682.png
OBD2 na schemacie jest wpisane odruchowo 😉 

W skrócie - wpinasz się do złącza CAN w lampie, gdzie przewody są podłączone do sprzętowego wsparcia CAN dla STM32F4. Potem przekazujesz ramki CAN poprzez USB do komputera. Na komputerze odczytujesz dane z ramki (sensor). Również możesz wtedy przesyłać ramki do urządzenia.

W podobny sposób działają "sniffery" pakietów USB czy czytniki błędów poprzez OBD2.

Użyteczne linki

https://www.can-cia.org/fileadmin/resources/documents/proceedings/2015_bendermann.pdf
https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/adaptive-front-lighting-systems-afs/

https://www.ti.com/lit/ug/spruhp3/spruhp3.pdf?ts=1617215031046
strona 15 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
11 godzin temu, SOYER napisał:
13 godzin temu, Treker napisał:

Ewentualnie możliwe, że uda Ci się skopiować kod i wgrać do innej, analogicznej płytki

jak?

@SOYER zgrywając programatorem pamięć mikrokontrolera (do pliku hex/bin) i wgrywając go na drugą, identyczną płytkę. Tak samo jak wgrywa się na mikrokontrolery gotowe wsady bez konieczności samodzielnej kompilacji kodu na swoim komputerze.

14 godzin temu, PiotrekEl napisał:

A masz może jakieś informacje jak wygląda komunikacja po szynie CAN z taką lampą? Ciekawy jestem jak to wygląda a na szybko nic sensownego nie znalazłem.

Jakieś konkretniejsze informacje?

Jezeli chodzi konkretnie o lampy to bede potrzebowal kolejne urzadzenie do ich uruchomienia ....moze wytlumacze to powolutku...

- lampy od starych modeli kiedys posiadaly np. 8-12 pinow I nie posiadaly can ani lin to ich praca odbywala sie nastepojaco... kazde swiatlo ( pozycja  kierunek, dlugie i krotkie ) mialy swoj plus I minus ( + , -) i bulo po sprawie bo nie byly tak wyposazone jak teraz  . Teraz lampy maja  3-4 przewody wyposazone sa w systemy Inteligentnego oswietlenia ILS ... systemy skretu AFS .... sa w 100 % ledowe I ich comunicacja to wlasnie te 3 przewody . Wyslanie kazdego jednego sygnalu do lamy uruchamia dlugie , ktotkie kierunek , zazadza praca afs I ils .... juz nie mowie o lampach z roku 2020 I 2021 ktore rez do nas trafiaja  do napraw po stluczkach i bez takiego urzadzenia po naprawie lampy np. Wymianie szyby . Nie jestesmy w stanie jej uruchomic aby ja sprawdzic przed odyslaniem do klienta.

Aktualizacja:

2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

@siwyzg

Cześć, ostatnio trochę siedziałem przy standardach motoryzacyjnych (głównie teoria, bo hobbystycznie preferuję "nietypowe projekty"). Ogólnie Arduino nie jest najlepszym wyborem dla CAN/LIN. Tutaj radziłbym wybrać MCU z serii STM32 (np. STM32F103C8T6), które posiadają sprzętowe wsparcie dla magistrali CAN.

Dobrą płytką do prototypowania może być Blue/Black Pill, ogólnie przy Blue Pill radzę uważać, bo często ma problemy z komunikacją po USB. Sama komunikacja z komputerem może się odbywać poprzez port USB, protokół CDC, który obsługuje transfer do max. 12Mbit/s (w rzeczywistości max to ok. 500kB/s).

Kolejnym problemem jest to, że nie wszystkie samochody mają takie same wiadomości i identyfikatory wysyłane po magistrali (nowsze już zwykle mają to ustandaryzowane), więc musiałbyś znaleźć identyfikatory konkretnych podzespołów samochodu oraz schematy ich raportów, które przesyłają. Z tego co kojarzę cała komunikacja pojazdu porusza się po magistrali CAN, więc mając podłączony mikrokontroler możesz nim "zastąpić" komputer pokładowy i wtedy MCU steruje reflektorem i odczytuje status z czujnika.

Największym problemem jest zrobienie tego w uniwersalny sposób, tak by łatwo to modyfikować. IMO najlepszą opcją jest przekierowanie ramek CAN z samochodu do komputera, bo wtedy nie musisz modyfikować oprogramowania urządzenia, a jedynie modyfikujesz software na komputerze, co jest znacznie prostsze - np. jeżeli masz program w C# czy Javie to przy odpowiednim podejściu programistycznym (OOP) nowe wersje ramek CAN dla konkretnego modelu samochodu możesz dodać w ciągu kilku minut (wliczając kompilację programu) nawet w warunkach "polowych".

W mojej opinii odpowiednie rozwiązanie to:

1906384772_UntitledDiagram.thumb.png.988e1929b5441a70b375c45c90cee682.png
OBD2 na schemacie jest wpisane odruchowo 😉 

W skrócie - wpinasz się do złącza CAN w lampie, gdzie przewody są podłączone do sprzętowego wsparcia CAN dla STM32F4. Potem przekazujesz ramki CAN poprzez USB do komputera. Na komputerze odczytujesz dane z ramki (sensor). Również możesz wtedy przesyłać ramki do urządzenia.

W podobny sposób działają "sniffery" pakietów USB czy czytniki błędów poprzez OBD2.

Użyteczne linki

https://www.can-cia.org/fileadmin/resources/documents/proceedings/2015_bendermann.pdf
https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/adaptive-front-lighting-systems-afs/

https://www.ti.com/lit/ug/spruhp3/spruhp3.pdf?ts=1617215031046
strona 15 😉 

Witam widze ze masz spore pojecue I tez tak jak ja widzisz jak to ma wygladac . Jezeli chodzi o ramki z can bus I lin uzywam canhacker . Dobre urzadzenie I umozliwia tzw zbombardowanie urzadzenia aby otrzymac jakie ma I'd. Nie zawsze to ddziala ale jest taka mozliwosc .... podlanczajac sie pod jakieś auto nie koniecznie po obd bo z obd otrzymujemy informacje z calego pojazdu .. najlepiej podlaczyc sie bezposrednio pod linie can lub lin przy lampie ... wtedy otrrzymujemy informacje ktore nas interesuja .... na tej zasadzie uruchomilem jeden z systemow afs na stole .... ale problem jest tego typu ze nie mamy tych samochodow aby te dane kopiowac .... wiec z czasem mozna powoli zrobic taka baze danych i aktualizowac urzadzenie. ....

Ja mysle zeby te urzadzenie ktore mamy do sprawdzania afs rozszerzyc o pozostale systemy afs ktorych nie czyta ...  praca tego urzadzenia jest prosta . Ma 3 przyciski ( prawo , lewo i przeslona od swiatel dlugich) i wyswietlacz ... nas interesuje wyswietlacz . Bo te afs ktore nie dzialaja po lini can ani bus moge sprawdzic dzialanie silnika . Poniewaz wszytkie posiadaja silnik ktokowy ... problem jest z wyswietleniem danych na wyswietlaczu z lektora poniewaz dzialaja w innym zakresie niz ten do ktorego jest zaprogramowany.....

Narazie może zajmijmy sie tym urzadzeniem i jego modernizacja ....

Dlatego plauje najpierw skopiowac te urzadzenie i dokonywac testow ...

Jest na stm32 hy-tiny103t. 

20210401_091916.jpg

@siwyzg przypominam, że zdjęcia i załączniki należy umieszczać za pomocą opcji dostępnej w edytorze wiadomości. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w tej krótkiej instrukcji. Popraw to proszę - z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku na forum 🙂

7 minut temu, SOYER napisał:

z arduino? da się?

@SOYER jeśli program nie został w żaden sposób zabezpieczone (lockbitami) to tak. To nie ma nic wspólnego z Arduino. Podłączasz programator przez ISP, zgrywasz wsad, zapisujesz na dysku i wgrywasz do innego układu.

2 minuty temu, Treker napisał:

@siwyzg przypominam, że zdjęcia i załączniki należy umieszczać za pomocą opcji dostępnej w edytorze wiadomości. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w tej krótkiej instrukcji. Popraw to proszę - z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku na forum 🙂

@SOYER jeśli program nie został w żaden sposób zabezpieczone (lockbitami) to tak. To nie ma nic wspólnego z Arduino. Podłączasz programator przez ISP, zgrywasz wsad, zapisujesz na dysku i wgrywasz do innego układu.

Ok . Zaraz poprawie . Prezpraszam 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...