BananWszyscy Napisano Kwiecień 13, 2021 Udostępnij Napisano Kwiecień 13, 2021 (edytowany) Po tak długim czasie wreszcie wziąłem się za marzenie z początków studiów (xD) i budowę tego robaczka. Mechanika jako taka już jest, wydruki się tworzą, "część logiczna" układu jako tako zrobiona jest i przyszła kolej na zasilanie serw - używam najtańszych sg-90 i takie pytanie do was - jak to zasilacie/zasililiście? Moim założeniem jest minimalizacja kosztów. Układ zasilania będzie miał raczej budowę modułową (jako źródło 18650 w połączeniu 2s - akurat takie mam na stanie), myślałem nad dwoma przetwornicami typu https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2754-d24v50f5-przetwornica-step-down-5v-5a-pololu-2851.html, które zawsze mogę wykręcić z układu i stosować gdzie indziej - ale no taniej by wyszło władować kilka lm2596 i zostawić już na stałe. Więc ogólnie mam 2 pytania: 1. najbardziej ekonomiczna wersja zasilania napędów - jakieś pomysły? sugestie? 2. korzystał ktoś z "własnych" drukowanych koszyczków na ogniwa przy trochę większych prądach? zaznaczam, że będą dwa w szeregu - nie mam opcji zgrzania, bo nie chcę na razie kupować kolejnych pakietów (chociaż wreszcie można by coś z lipoli uzyskać) edit. no ta, nie zauważyłem, ze nie w tym dziale wsadziłem temat... prośba o przerzucenie do działu zasilania Edytowano Kwiecień 13, 2021 przez BananWszyscy
ethanak Kwiecień 13, 2021 Udostępnij Kwiecień 13, 2021 48 minut temu, BananWszyscy napisał: korzystał ktoś z "własnych" drukowanych koszyczków na ogniwa przy trochę większych prądach? Próbowałem z całkiem niezłym skutkiem. Koszyk projekt własny (niestety, gdzieś mi się zapodział), żadnych sprężynek, skręcony śrubami. Druk z PETG. Jedna wada: żeby wyjąć ogniwo trzeba to rozkręcić, czyli do wykorzystania tylko wtedy, jeśli masz w ustrojstwo wsadzoną ładowarkę albo przynajmniej wyprowadzone przewody do ładowania. Z tego powodu poszedł do śmietnika...
farmaceuta Kwiecień 13, 2021 Udostępnij Kwiecień 13, 2021 (edytowany) 3 godziny temu, BananWszyscy napisał: 1. najbardziej ekonomiczna wersja zasilania napędów - jakieś pomysły? sugestie? Moze takie cos?.. Male/leciutkie..do 3a(nie sprawdzane), ale w moim skrzydle zasila mi dwa takie serwa jak twoje juz z 50 godzin i ok..w innym (2 metry) dwa razy silniejsze serwa tez elegancko chodzily.. A koszyczek to moze warto kupic, nie te ze sprezynami tylko np. taki.. Te "blachy" sa konkretne! Grube i sztywne..na tyle ze czasem poprostu obudowa nie wytrzyma i peknie.. Edytowano Kwiecień 13, 2021 przez farmaceuta
matural Kwiecień 13, 2021 Udostępnij Kwiecień 13, 2021 Ja bym zrezygnował z 18650 i przetwornicy i dał trzy akumulatory po 1,5V. Nie wiem ile serw ma mieć ten "robaczek", ale przetwornica w takich projektach to zawsze wąskie gardło dla prądu - czy 5A wystarczy?
matural Kwiecień 13, 2021 Udostępnij Kwiecień 13, 2021 Czyli potrzebujesz ponad 10A przy założeniu że serwa będą maksymalnie obciążone. Tyle raczej z AA nie wyciśniesz. Moja wcześniejsza propozycja tu się nie sprawdzi. Sprawdzałeś czy twoje 18650 dadzą radę?
BananWszyscy Kwiecień 13, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 13, 2021 tak, dadzą radę, 2x zapasu wg producenta
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »