Skocz do zawartości

Zasilanie serw hexapoda

BananWszyscy

Pomocna odpowiedź

Po tak długim czasie wreszcie wziąłem się za marzenie z początków studiów (xD) i budowę tego robaczka. Mechanika jako taka już jest, wydruki się tworzą, "część logiczna" układu jako tako zrobiona jest i przyszła kolej na zasilanie serw - używam najtańszych sg-90 i takie pytanie do was - jak to zasilacie/zasililiście? Moim założeniem jest minimalizacja kosztów. Układ zasilania będzie miał raczej budowę modułową (jako źródło 18650 w połączeniu 2s - akurat takie mam na stanie), myślałem nad dwoma przetwornicami typu https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2754-d24v50f5-przetwornica-step-down-5v-5a-pololu-2851.html, które zawsze mogę wykręcić z układu i stosować gdzie indziej - ale no taniej by wyszło władować kilka lm2596 i zostawić już na stałe.

Więc ogólnie mam 2 pytania: 1. najbardziej ekonomiczna wersja zasilania napędów - jakieś pomysły? sugestie?
2. korzystał ktoś z "własnych" drukowanych koszyczków na ogniwa przy trochę większych prądach? zaznaczam, że będą dwa w szeregu - nie mam opcji zgrzania, bo nie chcę na razie kupować kolejnych pakietów (chociaż wreszcie można by coś z lipoli uzyskać)

edit. no ta, nie zauważyłem, ze nie w tym dziale wsadziłem temat... prośba o przerzucenie do działu zasilania

Edytowano przez BananWszyscy

48 minut temu, BananWszyscy napisał:

korzystał ktoś z "własnych" drukowanych koszyczków na ogniwa przy trochę większych prądach?

Próbowałem z całkiem niezłym skutkiem. Koszyk projekt własny (niestety, gdzieś mi się zapodział), żadnych sprężynek, skręcony śrubami. Druk z PETG.

Jedna wada: żeby wyjąć ogniwo trzeba to rozkręcić, czyli do wykorzystania tylko wtedy, jeśli masz w ustrojstwo wsadzoną ładowarkę albo przynajmniej wyprowadzone przewody do ładowania. Z tego powodu poszedł do śmietnika...

3 godziny temu, BananWszyscy napisał:

1. najbardziej ekonomiczna wersja zasilania napędów - jakieś pomysły? sugestie?

Moze takie cos?..

1711452954892255758.thumb.jpg.86e13f0c959ecae19c01cb23984fd58b.jpg

Male/leciutkie..do 3a(nie sprawdzane), ale w moim skrzydle zasila mi dwa takie serwa jak twoje juz z 50 godzin i ok..w innym (2 metry) dwa razy silniejsze serwa tez elegancko chodzily..

A koszyczek to moze warto kupic, nie te ze sprezynami tylko np. taki..-1098517708-462207789-600x600.thumb.jpg.c40031f9f28ea8819afe5d3a263ee383.jpg

Te "blachy" sa konkretne! Grube i sztywne..na tyle ze czasem poprostu obudowa nie wytrzyma i peknie..

Edytowano przez farmaceuta

Ja bym zrezygnował z 18650 i przetwornicy i dał trzy akumulatory po 1,5V. Nie wiem ile serw ma mieć ten "robaczek", ale przetwornica w takich projektach to zawsze wąskie gardło dla prądu - czy 5A wystarczy?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Czyli potrzebujesz ponad 10A przy założeniu że serwa będą maksymalnie obciążone. Tyle raczej z AA nie wyciśniesz. Moja wcześniejsza propozycja tu się nie sprawdzi.

Sprawdzałeś czy twoje 18650 dadzą radę?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.