Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Zapewne kontrast LCD 🙂 Ewentualnie próg działania czujników, ale w to wątpię.

Nie zgadłeś 🙂 Jakieś innej propozycje do czego mógłby służyć ten potencjometr?

Dzielnik napięcia akumulatorów? Z płytki wnioskuję że idzie do ADC?

PS. Zaparłem się, i rzeczywiście, udało mi się upchnąć te 2 scalaki na płytce 'niemal' jednostronnej 6x7cm (niemal, bo na drugiej warstwie mam tylko ścieżki, które dałoby się załatwić kilkoma kablami, ale wyglądałoby to zdecydowanie nieelegancko 😋). Myślę, że gdybym trochę bardziej pomyślał zdołałbym to upchnąć na jeszcze mniejszej płytce 😃

Jest to dzielnik napięcia prosto od przetwornicy czyli +5V, pytanie po co nam to 😉 ?

Jeśli wydaje Ci się, że mógłbyś upchnąć to to znacznie mniejszej płytce to znaczy, że masz jeszcze sporo miejsca 🙂 pokombinuj, a dzięki temu w przyszłości będziesz mógł tworzyć co raz to lepsze układy 🙂

No jakiś próg działania czujników odległości/linii. Ewentualnie kontrola 5V, ale po co dzielnik 🙂 ?

A co do tej płytki, nie chcę tego jeszcze bardziej upychać bo musiałbym zrobić więcej przelotek.

No jakiś próg działania czujników odległości/linii. Ewentualnie kontrola 5V, ale po co dzielnik 🙂 ?

Po co mielibyśmy zmieniać progi czujników odległości i linii - takie rzeczy zwykle ustawia się raz i już 🙂 Nie tylko nasze sumo jest w taki potencjometr wyposażone 🙂

Korekcja tych pięciu sekund? Chociaż nie mam pojęcia po co, skoro na timerze można to bardzo dokładnie wyliczyć. Ech, ja się poddaję, koniec.

Celowanie w przeciwnika 😉 zanim robot zrobi szarpnięcie żeby upuścić kliny obraca się o wybrany kąt

• Lubię! 1
Ale jak to?
Zwyczajnie 🙂
Życie was boli?
Nie, nie boli nas.

Hmm robiliśmy płytki na www.drukowane.pl przypuszczam, że satland ma lepsze ceny 😉 Stosunkowo tanio - była minimalna różnica w cenie za każdą kolejną płytkę.

Płytka dwustronna, prototypowa, soldermaska zielona, metalizacja otworów, wymiary 6x8 cm. Opisów nie ma, bo nie było na nie miejsca - choć w tej samej cenie masz opis górnej warstwy. Możesz sobie wszytko przeliczyć przy pomocy kalkulatora zawartego na stronie.

• Lubię! 1

W Satlandzie nie ma chyba w ogóle opcji jednorazowego prototypu, więc zawsze płaci się za przygotowanie dokumentacji produkcyjnej. Przynajmniej nie widziałem takiej możliwości w ich kalkulatorze.

Dobrą firmę mi podsunąłeś, już wiem gdzie zrobię płytkę pod prototypową wersję mojej magisterki:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...