Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

jacobs, silniki wchodzą na wcisk w otwory wycięte w blasze (czasami trzeba je dopchnąć młotkiem ) i takie mocowanie powinno wystarczyć ale jeśli okaże się to za słabe i silniki będą się wysuwały to przewidziana jest możliwość spięcia silników ze sobą przy pomocy blaszki.

I nie obracają się? Obudowa silnika raczej nie ma żadnego pasowania. Kolega oddał kiedyś projekt (rysunek) z takim mocowaniem silnika to nieźle mu się dostało 😉

Teoria teorią, a praktyka praktyką 🙂 pewnie, gdyby się obracały to nie napisalibyśmy, że montujemy je na wcisk

No właśnie w tych podcięciach można umieścić cienką podłużną blaszkę i przykręcić ją do przekładni dwóch sąsiednich silników tak, żeby nie wysuwały się z z otworów. W środkowej części ramy też widać wycięcia na tą blachę

Powrót do świata żywych:

Pleksi 8mm zamieniona na aluminium 6mm, dodatkowe zabezpieczenia na boczne sharpy, kolor zmieniony z czarny połysk na czarny mat 🙂

Trochę opiłków zostało na robocie, zapomniałem go odkurzyć do sesji zdjęciowej 🙂

Będziecie go czymś jeszcze zakrywać od góry?

Zobaczy się, bo zaginął mi gdzie arkusz plexi, który miał posłużyć do zrobienia górnej klapki 😉

zaginął mi gdzie arkusz plexi, który miał posłużyć do zrobienia górnej klapki 😉

Co za kraj, wszystko ukradną... 😃

• 7 miesiące później...

Zastanawia mnie jedna rzecz: czym różni się Rico od Black Hole, że ten pierwszy wygrywa wszystko, a ten drugi troszkę gorzej? To samo zresztą się tyczy waszych LF: Inferno zawsze jest minimalnie szybszy 🙂 Bo po wyglądzie to nawet wy się mylicie (pamiętam, że w Łodzi dzieciaki z publiczności poprawiły TIMONka, gdy się pomylił w finale LF 🙂

Różnią się kilkoma detalami, i napisem wyświetlanym na LCD 🙂

Black Hole w Łodzi i we Wrocławiu miał problem z klinem a teraz ma problem z czujnikiem którego nie możemy zlokalizować. Rico jak na razie działa niezawodnie.

A LFy mają prawie identyczne wyniki, w Szczawnie to Mefisto był pierwszy 🙂

Fajna i profesjonalna konstrukcja. Natomiast na filmiku widać że przeciwnicy, raczej mieli kłopot z znalezieniem was, zanim spadli z ringu. Ogólnie widać że nisko profilowe roboty są poważnym problemem dla konstrukcji o większym wzroście.

• 15 lat(a) później...

@berecik to projekt, który był opisywany ponad 15 lat temu, więc raczej autor już nie odpowie, ale obstawiam, że był to Altium Desginer, a mechanika była projektowana np. w Inventorze.

• Pomogłeś! 1

@berecik jeśli chodzi o projektowanie PCB to np. KiCad lub EasyEDA Pro - tutaj polecam kurs od @H1M4W4R1https://forbot.pl/forum/topic/25762-kurs-projektowania-pcb-0-wstep-i-oprogramowanie/ W przypadku projektów mechaniki to tutaj ciężko będzie o całkowicie darmowe oprogramowanie - sprawdź, czy któraś licencja SolidWorks lub Fusion360 Ci odpowiada.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...