Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie znowu, od dłuższego czasu dłubię sobie przy nowym projekcie.

Dzisiaj zrobiłem coś w stylu mini-modelu 3D. Chciałbym go zaprezentować, co prawda kabli nie modelowałem - stwierdziłem, że większego sensu to nie będzie miało.

Płytka na modelu to przykładowa (jakieś arduino).

➕ Tu macie małą galerie:

Jak widać umieściłem baterie, rozważam jeszcze zastosowanie akumulatorów (li-pol), jednak do prototypu będą to raczej baterie.

Jak widać planuję wykorzystać 5 serw + jakiś czujnik (sharp lub własna konstrukcja).

Co sądzicie? Całość ma być wykonana z pleksi.

Wiesz, obudowa to 10 % suksesu, gorzej będzie z silnikami... wybrałeś już jakieś? Bardzo ładnie robisz w 3D 🙂 W jakim programie?

//wyprzedziłeś mnie z serwami 😃

Będzie trzeba jeszcze popracować nad stabilnością. Bo przy "niechodzeniu" konstrukcja będzie stabilna(baterie umieszczone nisko, będą kierowały środek ciężkości do dołu). Gorzej ze stabilnością podczas chodzenia, ale to trzeba programowo zrobić 😉

Przechył, obrót, przechył, obrót. Może to arduino nawet nie byłoby takie złe (albo lepiej - metaboard, która kosztuje grosze, miło by było, gdyby ją trochę przerobić - piny coby podpiąć serwa bezpośrednio etc.).

Wiesz, obudowa to 10 % suksesu, gorzej będzie z silnikami... wybrałeś już jakieś? Bardzo ładnie robisz w 3D W jakim programie?

Zaskoczę Cie: Google SketchUp, jest genialny i darmowy. Wymaga nieco wprawy, serwa znalazłem gotowe w Internetowej Bazie Modeli SketchUp.

Talentu do grafiki nie mam - więc na pewno każdy zrobiłby to równie "ładnie" jak nie lepiej niż ja 😉

Będzie trzeba jeszcze popracować nad stabilnością.

Kilka prób i dojdziemy, przynajmniej tak mi się wydaje.

Przechył, obrót, przechył, obrót.

http://video.google.com/videoplay?docid=3219532928726637317#

Dokładnie tak, stajemy na jednej nodze, obracamy tułów (nagle noga uniesione pojawia się z przodu), opuszczamy nogę -> pętla.

Prędkość nie będzie zbyt oszałamiająca ani ruch piękny - ale umożliwia dalsza rozbudowę o kolejne serwa w przyszłości 🙂

Może to arduino nawet nie byłoby takie złe

Wybacz wyjaśniłem się niejasno, model arduino wrzuciłem przykładowo - na tym miejscu będzie prawdopodobnie płytka mojej własnej konstrukcji 🙂

Jedyne co mnie bardzo martwi, to system wykrywania przeszkód. Prawdopodobnie rozwiąże to tak, że co X kroków robot stanie rozejrzy się, odnotuje przeszkody i podejmie decyzję -> po czym je wykona. A martwi mnie konkretnie jedynie wysokość na jakiej umieszczony będzie czujnik, robot może nie dostrzec mniejszych przeszkód...

Ja zamiast ułożenia baterii:

0000

Zastosowałbym takie:

00

00

(0 - przekrój poprzeczny baterii 😃)

duża oszczędność miejsca, koszyczki na takie baterie sa do kupienia w elektronicznym.

Ja zamiast ułożenia baterii:

0000

Zastosowałbym takie:

00

00

(0 - przekrój poprzeczny baterii 😃)

duża oszczędność miejsca, koszyczki na takie baterie sa do kupienia w elektronicznym.

GNI0050_1899_min_49810fcc157f2_d.jpg

Domyślam się, że chodzi Ci o takie coś. To dobry pomysł, jak powstanie konstrukcja (na dniach zakupię pleksi i piłę włosową - to zacznę składać i sklejać całość) to będę sprawdzał, jaki układ baterii jest korzystniejszy, wcześniej myślałem o mocowaniu baterii "pomiędzy nogami" (pod nazwijmy to "kadłubem", za "sonarem"), ale nogi były by takie puste i wyglądało by to zabawnie 👹

Komentarz dodany przez: Treker

A ja bym jednak radził li-pole... A jak już się upierasz przy AA, to chociaż ten koszyczek umieszczony w "biodrach" daj centralnie, a nie nad nogą.

Co do wykrywania przeszkód, to nie wiem w czym problem. Nawet tego serwa w sumie nie potrzebujesz - robot chodząc i kręcąc bioderkami będzie się jednocześnie rozglądał 😋 Jedynie z niskimi przeszkodami może być faktycznie kłopot, ale tu ciężko będzie coś zaradzić tak, żeby czujniki jednocześnie nie wykrywały podłogi. Może Sharpy zainstalowane tuż nad podłogą dałyby radę - są mocno kierunkowe.

• 3 tygodnie później...

Tak więc projekt płytki jest gotowy w 90%, jednak zastanawiam się czy marnować atmege16 czy atmege8 na to. Jak tylko podejmę decyzję - od razu zamawiam płytkę.

Tym razem postaram się o wysoki poziom estetyki 😉

Myślę, że w połowie przyszłego miesiąca zaprezentuję już materiały z testów płytki - jeżeli kogoś będzie postęp budowy interesował 🙂

pi1er, m16, bardzo fajnie się korzysta, obecnie różnica w cenie jest nieduża, a daje dużo większe możliwości rozbudowy i programu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...