Skocz do zawartości

Czujniki na podczerwień dla robota na TSOP1736

Pomocna odpowiedź

Czujnik TSOP1736 to jest odbiornik podczerwieni, z filtrem częstotliwości. Reaguje tylko na częstotliwość 36KHz. Sam w sobie nie określa on odległości, tylko zwraca wartość, czy sygnał dotarł czy nie.

aha czyli na jego podstawie mamy 2 stany przeszkoda/brak,
szkoda czyli do pomiaru odleglosci tylko ultradzwieki? (pytam o metody za rozsadna cene 5-20zl)

Możesz sterować mocom diody nadawczej, w ten sposób zmieniasz jej zasięg. Im większy zasięg tym możesz wykryć bardziej odległą przeszkodę. Zasięg można zmieniać płynnie poprzez PWM. Najlepiej sprawdzać cały czas odległości od najmniejszej do największej, w ten sposób otrzymasz w miarę dokładną odległość przeszkody do robota.

pwm sterowac diode puslujaca 36KHZ?

nie pojawi sie jakas interferencja?

czyli

pwm przez jakis czas na diode mrugajaca

i zmieniam pwm, ile cykli potrzebuje aby poimar byl wiarygodny do tego chyba potrzeba osobny watek uruchomic czyli modul na jakims procku ktory to mierzy mam racje? wtedy komunikacja przez rs do glownego cpu? czy troche przekabinowalem

PWM tutaj nie wchodzi w grę - przy PWM'ie regulacja "mocy świecenia" diod jest względna - dla człowieka, który nie widzi, że dioda bardzo szybko miga. Przy takim rozwiązaniu w grę wchodzi raczej potencjometr cyfrowy albo coś podobnego.

czyli trzeba by zrobic jakies sprzezenie zwrotne na fototranzystorze, ale to juz za duzo zabawy i brak pewnosci dzialania ukladu zbytnie komplikowanie,
Podsumowujac

IR do stanow 0,1

ultradzwieki do wiekszych zakresow

Dziwię się dlaczego nikt jeszcze nie wspomniał o czujnikach IR Sharpa serii GP2D. Przecież napięcie na ich wyjściu jest proporcjonalne do odległości od przedmiotu.

• 1 miesiąc później...

zbudowałem generator 36kHz na ne555, tylko ze ten układ strasznie się grzeje.

przy włączeniu na 1 minute, kość timera nie idzie dotknać jest tak gorąca.

czy to normalne ??

Nie to nie jest normalne, musiałeś się gdzieś pomylić, z tego co pamiętam to NE555 ma sporą obciążalność prądową, ale raczej przez to nie grzałby się aż tak, sprawdź wszystkie połączenia.

• 5 miesiące później...

Pytanko - jak izulujecie odbiorniki od promieniowania diod nadawczych? Ja uzylem niesmiertelnej niebieskiej tasmy izolacyjnej i okazuje sie, ze to za malo. Ustawienie mam takie:

Odbite wiazki sa zbierane itp. Macie jakies inne pomysly?

Koszuli termokurczliwe, papier, folia aluminiowa... co tylko wyobraźnia podsunie.

I chyba jeszcze są takie gotowe obudowy na diody, ale nie mam pojęcia jak to się zwie 😉

• 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Witam.

Mam pytanie dla doświadczonych z odbiornikami tsop17xx forumowiczów.

Jak najkorzystniej modulować pracę diody nadawczej?

Jak stosujecie w swoich robotach?

Ile trwa u was cała ramka i jak wygląda?

W pdf'ie coś piszą ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Impuls 10-70 cykli (260us-1,8ms dla 38khz), przerwa przynajmniej 14 cykli (370us).

Czy powtarzacie ramkę w celu potwierdzenia poprawności bo wiadomo że przeciwnik tez świeci podczerwienią i może nas zakłócić.

Buduję swojego pierwszego minisumo i od czujnika właśnie zacząłem zabawę.

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam Sławek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...