Skocz do zawartości

Czujniki na podczerwień dla robota na TSOP1736

Pomocna odpowiedź

Jeżeli przeciwnik też 'strzela' podczerwienią to tak na prawdę lepiej dla Ciebie, przecież jest wtedy łatwiej widoczny 🙂 Ongiś bawiłem się sharpami, teraz też z konieczności będę musiał, więc jak coś byś chciał wiedzieć to wal na gg, ale uprzedzam, że nie wiem wszystkiego.

edit: Co ja piszę, tsopami 😋

Popełniłem własny moduł na podstawie modułu z lynxmotion

http://www.lynxmotion.com/images/data/irpd-v7.pdf

Mój moduł wygląda następująco

nie jestem zbyt zadowolony. zasięg ok 30cm. jeśli zwiększę moc diod to z odbić pokazuje przeszkody których nie ma. diody nadawcze mam w koszulkach, odbiornik tez dawałem i nie wiele się polepszyło.

Najgorsze jest to że jak płynnie przybliżam do nich przeszkodę to czujnik wcale jej nie widzi.

Posiedzę jeszcze nad tym.

Masz coś w kodzie poplątane. Ja osiągnąłem zasięg 2m przy białej ścianie i 2 diodach. Nie musiałem ich nawet zakrywać, TSOP nie wyłapywał żadnych zakłóceń. To, że nie wykrywasz płynnie poruszających się obiektów to najprawdopodobniej to, że zapomniałeś o przerwie w nadawaniu,tak jak to kolega wyżej opisał. Gdzieś tu na forum wala się mój kod obsługi 2 diod i TSOP'a, warto by poszukać...

Moim zdaniem błąd tkwi gdzie indziej: TSOP i diody patrza w tym samym kierunku. Jeśli światło odbije sie od czegoś z przodu to zauważy. O wiele lepiej dać diody na ukosy, tak aby nie oświetlać diodami czegoś co jest przed czujnikiem, tylko na ukosy. Co prawda wychodzi, że czujnik byłby ślepy na przód - ale to jest bardzo tani czujnik, można dać drugi zestaw, który usupełni działanie.

@madman07 kodu to jeszcze nie ma . moduluje diodą nadawczą z parametrami jakie podałem ( i tu je w szerokim zakresie zmieniałem i nie powoduje to znaczących zmian zasięgu), czętotliwość generatora ustawiłem równo 40kHz bo mam TSOP1740.

Kontrolki na module pokazują czy jest przeszkoda czy nie.

To, że nie wykrywasz płynnie poruszających się obiektów to najprawdopodobniej to, że zapomniałeś o przerwie w nadawaniu

przerwy pomiędzy ramkami mam teraz 10ms. wstawiałem większe i nic nie dawało.

Możesz mi napisać jakie parametry modulacji Ty dawałeś? impuls, przerwa, ich ilość i jaki odstęp przed kolejna ramką?

Edit: znalazłem Twój post o parametrach. Będę jeszcze kombinował.

@OldSkull Diody mam lekko na zewnątrz

• 8 miesiące później...

Chciałbym zbudować czujnika jaki zaprezentował Treker i znalazłem kalkulator obliczający rezystory które regulują częstotliwość scalaka NE555 kalkulator i nam pytanie mógłby mi ktoś wytłumaczyć za co odpowiada parametr ,,Duty Cycle"?

pozdro

Współczynnik wypełnienia.

Jest to liczba mówiąca ile trwa stan wysoki w stosunku do całego okresu.

Przebieg który ma taki sam czas trwania stanu wysokiego i niskiego ma 50% lub inaczej 0,5

• Lubię! 1

Ale samo 25% daje mniejszy zasięg niż 50 przy takim samym prądzie.

tht, a nie myślałeś o zrobieniu tego na CTC na timerze procesora?

Sprawdźcie co daje lepszy efekt: większe wypełnienie i mniejszy prąd maksymalny czy na odwrót, tak aby średni prąd był taki sam. Wg symulacji i obliczania harmonicznych (przy założeniu, że jasność jest proporcjonalna do prądu, oraz, że odbiornik widzi tylko częstotliwość bardzo zbliżona do jego częstotliwości - co jest generalnie prawdą):

- przy 50% mamy stratę 1.86dB

- przy 25% mamy zysk 1.12dB

- przy 12.5% mamy zysk 1.81dB

- przy 2.5% mamy zysk 2.04dB

- przy 75% mamy stratę 8.42%

Oczywiście średni prądu zawsze taki sam. Wynika z tego, że w przedziale w któym jasność diody jest proporcjonalna do prądu, to lepiej dawać mniejsze wypełnienie.

Tylko zależy co rozumiesz jako:

odbiornik widzi tylko częstotliwość bardzo zbliżona do jego częstotliwości

Bo niektóre odbiorniki na 36kHz widzą już od 25kHz.

@KD93: to co jest podane w dokumentacji. W tym przypadku mamy do czynienia z _wyższymi_ harmonicznymi. TSOP1736 28.8kHz powinien widzieć 5 razy słabiej niż 36kHz. Częstotliwości 3x większej już prawie nie widzi. Ale np. bezpośrednio na niego skierowane 56kHz może zobaczyć.

Kurcze, ja się tak głęboko w to nie zagłębiałem 🤯 Jak będę miał możliwość to mogę posprawdzać jak to będzie w praktyce wyglądać, prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...