Skocz do zawartości

Zagnieżdżanie warunków if w ifie

Pomocna odpowiedź

2 minuty temu, ethanak napisał:

@SOYER a teraz przeczytaj to co napisałeś i w ramach treningu podaj, jaką wartość ma mieć keyCode żeby warunek był spełniony.

Ładnie napisałem 🙂

Moim zdaniem jest tu błąd logiczny bo po mojemu zmienna keycode nie może mieć równocześnie dwóch różnych wartości, być może jest na to sposób o którym wspomniał @Elvis, ale ja go nie znam... 

Także prośba do autora wątku o wyjaśnienie zamysłu, ja wyjaśniłem jak najłatwiej zagnieździć ify, na podanych danych przez autora, a, że warunek nie będzie spełniony... cóż...

Ja tylko dodam ze sie nie obrazilem i wszystko jest oka😅 fakt ..@ethanak ma racje i odpowiedzialem zanim sie zastanowilem...bo czarno na bialym bylo w tym if'ie ze w zyciu nie bedzie spelniony, bo jak juz napisane 10 razy bylo..nie mozna przechowywac  dwoch roznych wartosci w jednej zmiennej..a tam pewnie ten kod wyglada tak

char keyCode = Serial.read()

Czy cos w tym stylu...wiec za zamieszanie przepraszam (to pewnie przez ten okropny bol glowy ktory mnie meczy od rana😢)

Ale ten warunek jak najbardziej może być spełniony, a jedna zmienna może przechowywać wiele wartości (jak chociażby typ generatora w przykładzie z języka Icon) - dlatego pytanie o typ zmiennej, może przypadkiem, ale było jak najbardziej na miejscu.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Cześć,

@Elvis, @ethanak czy używaliście któregoś z dialektów Lisp'a, np. Lisp, Scheme, czy z nowszych Clojure? Pytam się dlatego, bo ileś lat temu używałem w pracy Scheme, a Clojure uczyłem się dla własnej satysfaksji i bardzo polubiłem ten język. Od dłuższego czasu elementy programowania funkcyjnego wystepują w C#, Javie, Pythonie. Jakie macie doświadczenia z programowaniem funkcyjnym i czy je lubicie?

Pozdrawiam

Gość Superuser1234
(edytowany)

Od razu przepraszam że tu nie zaglądałem i nie mogłem odpowiadać na bieżąco, @ethanak przyciski mają się naciskać po kolei. @SOYER Chodzi o to że te wszystkie "keyCode" są w zmiennej przechowującej, każdy z nich trafia do tej zmiennej jednocześnie sczytując jaki to klawisz na klawiaturze, i teraz chce aby po naciśnięciu 2 konkretnych przycisków na tej klawiaturze coś się zadzialo

Edytowano przez Superuser1234
8 minut temu, Superuser1234 napisał:

Od razu przepraszam że tu nie zaglądałem i nie mogłem odpowiadać na bieżąco, @ethanak przyciski mają się naciskać po kolei. @SOYER Chodzi o to że te wszystkie "keyCode" są w zmiennej przechowującej, każdy z nich trafia do tej zmiennej jednocześnie sczytując jaki to klawisz na klawiaturze, i teraz chce aby po naciśnięciu 2 konkretnych przycisków na tej klawiaturze coś się zadzialo

@Superuser1234 jeżeli dobrze zrozumiałem to myślę, że najprościej jest utworzyć dwie zmienne, jedną do jednego przycisku, drugą do drugiego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...