Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Ja ze swojej strony sugerowałbym wrzucanie schematów też do postu jako png albo coś podobnego, bo nie kążdy ma możliwość ściągnięcia tego albo sprawdzenia w eaglu. Duża część użytkowników używa też protela, więc nie pomogą 🙂 A na temat - nie wiem czy widziałeś jaki ogromny potencjometr wrzuciłeś do tego schematu. Mała leżąca peerka by wystarczyła, przecież to nie audio 🙂 Ogólnie to sugerowałbym, każdemu kto zabiera się za robienie schematu i płytki, żeby robić te dwie rzeczy równolegle - parę elementów na schemacie -> płytka itd. Dławik też jakiś fikuśny i kondensatory smd 🙂

• Lubię! 1

Dobra skończyłem płytkę. Przesunąłem tylko 2 wejścia od l293d pod porty tosc1 i tosc2. Nie będę miał z tym problemu ? Płytkę sprawdzałem ale wiecie jak to jest.

[ Dodano: 24 Cze 10 07:36 ]

płyta.rar

Wygląda ok.

Na przyszłość - staraj się unikać prowadzenia ścieżek pod kątem prostym. Warto też dawać szersze ścieżki dla zasilania i silników (tam, gdzie występują większe prądy).

• Lubię! 1

Dzięki wielkie. A te piny tosc1 i tosc2 nie przeszkodzą. Szukałem o nich ale nic nie piszą.

Edit

To ma coś z kwarcem ??

masz zwarcia na tej płytce. np. switch na dole po środku (ten tuż nad kondensatorem) - lewe pady stykają się z sąsiednią ścieżką. W wielu miejscach także ścieżki/pady są tak blisko siebie, że na 95% porobisz tam zwarcia wykonując płytkę/lutując te elementy. I u góry jeden kondensator ma nie podłączoną jedną nóżkę.

TOSC jest na dodatkowy kwarc np. zegarkowy ~32kHz, nie musisz się tym przejmować bo to trzeba dodatkowo zaprogramować. Normalny podłączasz pod XTAL.

• Lubię! 1

Ten kondensator to przez pomyłkę dodałem. Podsyłam poprawioną wersję.

Brakuje jednej zworki którą usunąłem przy poprawianiu (przy kondensatorze) .

płyta.rar

Heh, ale jak to wytrawisz to wyjdzie gniot ... niestety taka jest prawda i kilkukrotnie przez nieuwagę się o tym przekonałem.

Tak przy okazji odnośnie trawienia, przy metodzie żelazkowej jakie można osiągnąć najmniejsze grubości ścieżki np. 0,4mm wychodzi? Czy raczej korzystać z 0,6mm?

0,4mm są bez problemu do opanowania z niemal 100% powtarzalnością (jest to nieco mniej niż 16 mils). Mimo wszystko jednak lepiej używać tych 0,6mm (prawie 24mils), mniejsze prawdopodobieństwo, że toner poodłazi w trakcie trawienia, jeśli roztwór będzie zbyt ciepły i agresywny, potem też same ścieżki lepiej trzymają się laminatu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...