Skocz do zawartości

Migracja RPi3=>RPi4, Lighttpd+php czyta porty GPIO z .../cgi-bin/*.py ale nie steruje nimi.

slado

Pomocna odpowiedź

Ledwie w innym wątku pochwaliłem się działającymi skryptami a już męczę to samo rozwiązanie na RPi4.

Z jakiegoś powodu stronka WWW działa tylko po części, czyta stany portów GPIO ale już nie steruje portami.  Fakt, że wyświetla mi stany portów wskazuje na poprawną komunikację PHP-Python w ścieżce cgi-bin. Skrypty *.py wywoływane w shellu realizują poprawnie sterowanie portami GPIO. Dotarłem do ściany, w necie nie znalazłem odpowiedzi na moje problemy.

Dajcie jakieś natchnienie koledzy, proszę... 😟

@slado bez jakiś przykładowych programów ciężko coś doradzić. Z tytułu wnioskuję, że całość działała na RPi3, a na RPi4 nie działa - i w sumie byłoby to całkiem normalne, bo akurat sterowanie GPIO działa trochę inaczej na RPi4 i np. sporo bibliotek/gotowców przestało poprawnie działać na RPi4.

Z braku czasu niewiele działałem.

Nie działa komunikacja PHP-Python. W błąd wprowadziło mnie działanie GPIO bezpośrednio z poziomu PHP używając wywołania "system". Wszystko wskazuje, że brak jest komunikacji PHP-Python, gdzie skrypty posadowione są w katalogu cgi-bin. Same skrypty w Pythonie sterują portami, tak jak już wcześniej pisałem. Przepraszam za zamieszanie. Wrócę do tematu jak będzie więcej mocy przerobowych.

RPi4 instalowane było od nowa, a tylko zawartość witryny WWW dokonała migracji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.