Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze komponentów do mojego projektu

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
39 minut temu, Telfexo napisał:

wydaje się że to normalny język programowania wysokiego poziomu

To jest normalny C++, plus parę "udogodnień" - np. automatyczna kompilacja i linkowanie bibliotek na podstawie analizy #include w pilkach źródłowych, czy brak konieczności deklaracji funkcji jeśli definicja występuje w tym samym pliku co jej wywołanie. Do tego dochodzą oczywiście biblioteki Arduino, ale to tylko biblioteki, w wielu przypadkach (jeśli oferują podobną funkcjonalność) wygodniejsze jest korzystanie z libc.

A co do drobnych pytań i specyfiki... no cóż, nie wiem co tam programujesz zawodowo, ale programowanie mikrokontrolerów jest faktycznie "nieco" specyficzne. Np. w aplikacjach webowych wykorzystanie automatów skończonych jest raczej mało prawdopodobne - tu program bardziej skomplikowany niż miganie diodą bez tego się nie obejdzie 🙂

39 minut temu, farmaceuta napisał:

tylko zastanawia mnie jak to ma być połączone bez jednego lutu

W praktyce da się zrobić. Moduły mają wlutowane goldpiny na sterowaniu i złącza ARK na wejściu/wyjściu mocy; przetwornice (o ile kolega wykorzystał te właściwe) mają też ARKi po obu stronach, a minus wejścia i minus wyjścia są wewnątrz galwanicznie połączone. Do tego parę porządnych złączek - np. takich - i można jechać. Nawet gniazdka do zasilania nie trzeba lutować, wystarczy uciąć wtyczkę i wsadzić kabelki do kostek (uważając na biegunowość, bo odwrotne połączenie posadzi co najmniej przetwornice).

Tyle że z lutowaniem byłoby wygodniej... a nauka trzymania lutownicy żadnemu programiście nie zaszkodziła (np. niezwykle pomocna jest w rozwiązaniu problemu "lewy klawisz myszy zdechł mi w piątek wieczorem") 🙂

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
52 minuty temu, farmaceuta napisał:

No wiem że była mowa o tych modułach mosfetow etc...tylko zastanawia mnie jak to ma być połączone bez jednego lutu🤔 no bo gotowy projekt chyba nie będzie na płytce stykowej 😜 no ale tak, każdy niech robi co mu się podoba😉 

Oczywiście że będzie na płytce stykowej 😛

1 minutę temu, Telfexo napisał:

Oczywiście że będzie na płytce stykowej 😛

O mamusiu!😁 No jeżeli użyjesz porządnych kabli to jeszcze może pochodzi jakiś czas, ale z tymi chińskimi to będzie katastrofa(z praktyki) zawsze któryś po jakimś czasie nie styka😜

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

O mamusiu!😁 No jeżeli użyjesz porządnych kabli to jeszcze może pochodzi jakiś czas, ale z tymi chińskimi to będzie katastrofa(z praktyki) zawsze któryś po jakimś czasie nie styka😜

Mam kabelki i inne rzeczy z tego zestawu https://botland.com.pl/zestawy-i-kursy-forbot/12642-zestaw-forbot-do-kursu-arduino-min-z-mikrokontrolerem-plytka-stykowa-materialy-edukacyjne-5903351242899.html

(edytowany)

Wyrzuć płytkę stykową bo to proszenie się o kłopoty. A i na pytanie"czemu to nie działa" dostaniesz jedna odpowiedź - bo masz płytkę stykową. Na inne raczej nie licz.

W sumie musisz tylko jakoś inteligentnie masy i Vcc połączyć, a już pewniejsze będzie nawet porządne skręcenie i zaizolowanie kabelków niż płytka stykowa. Resztę załatwiasz pojedynczymi kabelkami.

Edytowano przez ethanak
15 minut temu, Telfexo napisał:

mam lutownice (jakiś najtańszy szajs z marketu) kalafonie i cynę.

A, nie zauważyłem.

Ponieważ jedyne miejsca gdzie jakieś połączenia kabelków są potrzebne to Vcc i GND - po prostu weź jakieś dwa żeńskie gniazda goldpin odpowiedniej długości, kawałek druta, na każdym po prostu zlutuj razem wszystkie końcówki i masz gdzie kabelki wtykać. Pewniejsze niż stykþówka.

(edytowany)
10 minut temu, ethanak napisał:

A, nie zauważyłem.

Ponieważ jedyne miejsca gdzie jakieś połączenia kabelków są potrzebne to Vcc i GND - po prostu weź jakieś dwa żeńskie gniazda goldpin odpowiedniej długości, kawałek druta, na każdym po prostu zlutuj razem wszystkie końcówki i masz gdzie kabelki wtykać. Pewniejsze niż stykþówka.

Okej to tak zrobię jeśli płytka to samo zło. Czy to co na obrazku zaprezentowałem to jest to co miałeś na myśli?

a.thumb.jpg.5049d21e6cef06ea98cc5016e873c515.jpg

I czy nie ma jakiś elementów które właśnie to robią? Bo i tak muszę zamówić ten golpin żeńsko żeński to zamiast tego mógłbym zamówić już ten konkretny element, tylko nie wiem jak się nazywa.

Edytowano przez Telfexo
(edytowany)
5 minut temu, Telfexo napisał:

Czy to co na obrazku zaprezentowałem to jest to

Tak, dokładnie to. A jakbyś to jeszcze wsadził w kawałek płytki uniwersalnej (np. takiej) to już w ogóle byłby miodzio, można wywiercić dziurkę na śrubkę i gdzieś przykręcić żeby nie latało. Możesz dać np. męski na GND i żeński na Vcc żeby się nie pomylić.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
9 minut temu, ethanak napisał:

Tak, dokładnie to. A jakbyś to jeszcze wsadził w kawałek płytki uniwersalnej (np. takiej) to już w ogóle byłby miodzio, można wywiercić dziurkę na śrubkę i gdzieś przykręcić żeby nie latało.

a.thumb.jpg.0fbda4b6e3abf55d7e474d50b34d3d47.jpg

Czyli to będzie coś takiego tak? U góry będę miał piny gdzie podłączam odpowiednio VCC lub GND podzespołów.

Na tej samej płytce z jednego krańca mogę GND a z drugiego VCC? te otwory zdaje się nie są połączone.

Dokładnie tak. Tylko weź taką dwustronną płytkę jak z linku, bo lepiej się lutuje. Możesz kupić większą i odciąć potrzebny kawałek, reszta zawsze gdzieś się może przydać.

7 minut temu, Telfexo napisał:

Raster się zgadza, a męskiego goldpina chyba można przyciąć do rozmiaru nie?

Żeńskiego też można kosztem jednej dziurki - ja zawsze kupuję takie po 40 pinów i sobie odcinam ile trzeba.

A zamiast tej precyzyjnej (możesz mieć problem) bierz np. coś takiego: https://botland.com.pl/gniazda-szpilkowe-goldpin/20021-wtyk-goldpin-1x40-raster-254mm-rozne-kolory-10szt-justpi-5904422329099.html

(niekoniecznie dokładnie ten). Precyzyjna współpracuje z precyzyjną, a duponty na kabelkach raczej precyzyjne nie są.

Płytkę też wziałbym większą albo przynajmniej dwie takie - przyciąć zawsze można.

9 minut temu, Telfexo napisał:

@ethanak 

a męskiego goldpina chyba można przyciąć do rozmiaru nie?

Itak można... żeński też się da bez problemu...no, to skoro tak się nagle rozpedzileś do lutowania(a miało przecież nie być potrzebne😜) to kup sobie konwerter i2c do LCD i pomału polutujesz...zostanie Ci parę pinów na przyszłość

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...