Skocz do zawartości

Problem z pinem MISO na nodeMCU

Pomocna odpowiedź

Jest to jakiś sposób, ale przy cenie dfplayera w granicach 10zeta, chyba jednak wezmę playera. Zaoszczędzę też na pinach;).

Przed chwilą, SOYER napisał:

Zaoszczędzę też na pinach;)

Nie zaoszczędzisz.

DFplayer - trzy piny (UART + kontrolny)

Czytnik + wewnętrzny DAC: dwa piny (jeden z przetwornika, CS do czytnika bo i tak wykorzystujesz SPI) albo trzy piny w trybie STERERO.

1 minutę temu, SOYER napisał:

Powiedz, w nodemcu gpio 9 i 12, są do użytku?

Chodzi o ESP8266? 12 tak, 9 nie. Pisałem: od 6 do 11 nie używasz, chyba że chcesz podpiąć PSRAM albo flasha (to wtedy tam).

Teoretycznie możesz zaprogramować flasha w trybie DIO, wtedy dwa piny z tych sześciu możesz wykorzystać - nigdy tak się nie bawiłem.

• Pomogłeś! 1
1 minutę temu, SOYER napisał:

Napisz jeszcze parę słów o niedotykalnych pinach w esp32 wroom. Żebym wiedział w które rejony nie zaglądać.

Nie dotykasz tych samych pinów czyli 6-11...dotyczy devkita w wersji 38 pinów...na wersji 30 pin poprostu nie są wyprowadzone...doc-esp32-pinout-reference-wroom-devkit.thumb.png.6d797a7d8a1715e074ebb32d978b2e5f.png

• Pomogłeś! 1
42 minuty temu, SOYER napisał:

Szukam na zdjęciach tego gniazda na karty we wroomie, a teraz doczytałem, że napisałeś podpiąć, a nie włożyć. To mi trzeba jeszcze jakiś czytnik?

We flashu się nie zmieści, to co ma być na karcie?

@SOYER dokładnie jak pisze @farmaceuta.

Włóż sobie do zakładek to: https://randomnerdtutorials.com/esp32-pinout-reference-gpios/

Z jedną uwagą: nowsze wersje boardów dla Arduino pozwalają na pullup na wszystkich pinach (poprzez RTC).

Co do pinu 12: jest to ustawienie napięcia zasilania flasha. W modułach WROOM powinno to być zapisane fabrycznie w fusebitach a pin 12 można wykorzystywać dowolnie.

• Lubię! 1

Podpinasz kawałek druta i jak dotykasz to  się zmienia odczyt. Jest nawet odnośna funkcja touchRead do tego.

Ogólnie tych funkcji jest nieco więcej niż w zwykłym Arduino (np. odczyt z wbudowanego Halla).

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
14 minut temu, SOYER napisał:

O co chodzi z tymi touch sensor?

Screenshot_2022-11-11-17-44-28-458_com.android.chrome.jpg

Piny które możesz wykorzystywać dotykowo...podpinasz jakiś kawałek blaszki kablem pod pin i już masz guzik działający na dotyk👍😉 

Edytowano przez farmaceuta
  • Pomogłeś! 1

Zaraz, zaraz, mam też w koszyku takie czujniki. Mówicie, że mam to wywalić?

Ktoś sprawdzał jak to działa w praktyce? Załapie przez cieńką szybkę?

Może od początku, chcę zrobić domofon przy bramie który będzie dzwonił na jeden  trzech numerów przypisanych do konkretnego przycisku. Domownicy będą mieli karty/breloki do rfid, gości będzie witał jakiś głos. Być może wyświetlacz lcd z podstawowym info.

Co do frontendu i designu to chciałem zrobić coś w tym stylu. 

Widzę, że ten wątek idzie w dobrym kierunku. Sporo zmian na lepsze w projekcie. Proszę o dalsze sugestie co do funkcjonalności, wyglądu...

Co z tymi czujnikami dotyku, wystarczy kabelek i blaszka?

2 minuty temu, SOYER napisał:

Co z tymi czujnikami dotyku, wystarczy kabelek i blaszka?

Ja co prawda jeszcze tego nie testowałem, ale już widziałem/czytałem nie jeden opis tego touch'a i ludzie raczej nie marudzili że działa błędnie, więc można założyć że jest to dopracowane i działa poprawnie... 

• Lubię! 1

Ja sprawdzałem.Przy zasilaniu z aku (lolin32 lite w pudełeczku) trochę wolno działał, ale mam np. w pogodynce (normalny zasilacz) i działa bezbłędnie.

Przez szybę raczej wątpię żeby zatrybił. A piny sobie policz, bo akurat touch, adc i dac są przyporządkowane do konkretnych pinów.

Mam cieniutką szybkę z antyramy, może zadziała. Gościu z filmiku twierdzi, że te czujniki działają.

Nie wiem jak z fałszywymi alarmami np. od kropel wody na szybce...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...