ethanak Luty 13, 2023 Udostępnij Luty 13, 2023 3 minuty temu, matsobdev napisał: Podczerwień pewnie będzie mieć niskie opóźnienia. Wyobrażasz to sobie na scenie? Bo ja niespecjalnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Luty 13, 2023 Udostępnij Luty 13, 2023 Odbiornik na niespotykaną czestotliwość, odpowiednio duża moc nadajnika. Zależy jakie są oczekiwania, założenia. Zwykły pilot od TV gdzieś skitrany za szafą i przysłonięty, tylko na odbiciach działa. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Luty 13, 2023 Udostępnij Luty 13, 2023 6 minut temu, matsobdev napisał: Zależy jakie są oczekiwania, założenia. Oczekiwania i założenia miałeś podane wcześniej. Tak w ogóle byłeś kiedyś na scenie czy tylko teoretyzujesz? Od czego ma się ta podczerwień odbić na przykład? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Luty 13, 2023 Udostępnij Luty 13, 2023 Nie musi się odbijać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Luty 13, 2023 Udostępnij Luty 13, 2023 39 minut temu, matsobdev napisał: Nie musi się odbijać. Oczywiście. Grajek będzie miał diodę laserową i gimbala. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lukasze Luty 16, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2023 Dziękuję za wypowiedzi, ale czy jest ktoś kto by się tego chciał podjąć? 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Luty 16, 2023 Udostępnij Luty 16, 2023 Pewnie konkrety by pomogły. Ile za ile. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lukasze Luty 16, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2023 (edytowany) 33 minuty temu, matsobdev napisał: Pewnie konkrety by pomogły. Ile za ile. Ja napisałem co potrzebuję - z elektroniką mam tyle wspólnego, co z baletem :). Jeśli ktoś jest zainteresowany, to poproszę o kwotę - zobaczę ile mam w 'skarbonce' i powiem, czy mnie stać - nie umiem się targować ;). Jeśli chodzi o deadline - to nie ma, na ale chciałbym dożyć testów... 🙂 Edytowano Luty 16, 2023 przez Lukasze Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 12 godzin temu, Lukasze napisał: Jeśli ktoś jest zainteresowany, to poproszę o kwotę Dość sporo... Moduły do transmisji radiowej ok. 20 PLN/szt x3 = 60 PLN [mimo, że ethanak odradza to NRF24L01 z anteną raczej nie będą miały na tyle dużego latency, by sprawiać problemy przy tak prostej komunikacji] Moduły z mikrokontrolerami ok. 27 PLN/szt x2 = 54 PLN Akumulatory i oprzyrządowanie do nich ok. 20-30 PLN Obudowa... Tutaj można coś wydrukować ok. 150g PETG/ASA to jakieś 13-15 PLN (87 PLN/kg) Czujniki... Można użyć Piezo albo akcelerometrów z żyroskopami... Te drugie IMHO lepsza opcja - jakieś 12PLN/szt = 24 PLN Kabelki... jakieś 5-10 PLN, zawyżone (liczone na oko) W sumie... Jakieś 200-250 PLN w częściach. I to nie wiedząc czy NRF24L01+ nie będzie miał za dużych zakłóceń zwiększających latency. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lukasze Luty 17, 2023 Autor tematu Udostępnij Luty 17, 2023 2 minuty temu, H1M4W4R1 napisał: Dość sporo... Skarbonka mówi - bez problemu. Panowie/panie, zapraszam, to może być początek długiej, owocnej współpracy (mam torchę pomysłów do wdrożenia). Przypomnę, jak nic nie wyjdzie to i tak będzie frajda z eksperymentów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 49 minut temu, H1M4W4R1 napisał: Dość sporo... Jeden moduł syntezatora ponad 1000 zł 😄 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 Może dwa razy Pico W? Są przykłady do BT L2CAP klient i serwer. Zawsze kilka warstw mniej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 (edytowany) @matsobdev to tyle co tanie słuchawki z drugiej ręki 🙂 A wszystkie rozwiązania oparte na wifi niestety odpadają. Albo masz loterię przy udp, albo zmienne opóźnienie przy tcp. To samo dotyczy esp-now i (niestety) rf24. Dlatego zaproponowałbym tor analogowy, mikrofon jako czujnik i jakiś detektor na wyjściu. Opóźnienie będzie stałe, a jeśli nawet będzie słyszalne to muzyk z poczuciem rytmu opanuje to po paru próbach (vide bezwładności i opóźnienia w pedałach zestawu perkusyjnego) Edytowano Luty 17, 2023 przez ethanak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 (edytowany) Kto mówi o WiFi? BLE. Edytowano Luty 17, 2023 przez matsobdev Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Luty 17, 2023 Udostępnij Luty 17, 2023 A BLE to nie ma opóźnień? Widziałeś kiedyś jakiś instrument połączony przez bt? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »