Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

59 minut temu, Szern napisał:
  • wysyłanie powiadomień SMS, serwersms.pl 

Nie lepiej jakiś moduł GSM z kartą na taniej taryfie? Ja płacę 14,- za miesiąc mając nieograniczone SMS i 1GB transferu 😄 (dzwonić nie potrzebuję).

59 minut temu, Szern napisał:

nad centralą jeszcze pomyślę

Tani terminal np. Wyse 5070 albo HP T620. Kartę WiFi można usunąć i podłączyć po kablu do routera, by zmniejszyć zużycie prądu.

17 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Nie lepiej jakiś moduł GSM z kartą na taniej taryfie? Ja płacę 14,- za miesiąc mając nieograniczone SMS i 1GB transferu 😄 (dzwonić nie potrzebuję).

U mnie jest bardzo słaby zasięg GSM, mam natomiast bardzo dobrą antenę LTE i solidny dostęp do internetu. Myślę, że przy cenie 0,19 zł za SMS-a to wyjdzie znacznie taniej niż 14 zł miesięcznie.

Wydaje mi się, że taki terminal to będzie overkill i niepotrzebny pobór prądu. Wydaje mi się, że coś o wiele słabszego poradzi sobie z tym doskonale, ale może się mylę. Natomiast kablowe połączenie routera z centralą to wydaje się być dobry pomysłem. U mnie jako router pracuje wndr3700 z Galgoyle albo LuCi. W sumie, to przy tak małym zapotrzebowaniu na moc może jednak upchnąłbym funkcje centrali w routerze - Gargoyle, OpenWRT, Tomato... Tylko trochę nie chce mi się przez to przegryzać, ale może się przełamię...

@Santiago dawaj  to może być ciekawe!

Ja do takiej centralki wrzuciłbym jakiegoś wypasionego WROVERa, mniej prądu bierze a moc wystarczy. Można bardzo ładnie oprogramować w Arduino IDE...

Bardzo prosta czujjka: Raspberry Pico i dwa lub trzy czujniki Pir.

Akumulator Li-Po 3,7V bezpośrednio zasila R Pico (VSYS przez diodę Schottky'ego). Ten sam akumulator zasila przez przetwornicę step-up 5V dwa czujniki ruchu PIR HC-SR501.

Mam pytanie. Czy potrzebuję jeszcze jakichś zabezpieczeń związanych z zasilaniem?

(edytowany)

Naładowany akumulatorek to 4.2V to trzeba brać pod uwagę. Nie wiem jakie dopuszczalne napięcie ma pico? 

EDIT 

Ok doczytałem że można w taki sposób zasilić układ. 

Edytowano przez _LM_
22 minuty temu, ethanak napisał:

Te czujki możesz zasilać z 3.3V po lekkiej modyfikacji, nie trzeba przetwornicy.

Byłoby super, poszukam, pokombinuję. W najgorszym razie poproszę Cię o podpowiedź.

12 godzin temu, _LM_ napisał:

@Szern wystarczy usunąć stabilizator na płytce czujnika i pójdzie na 3.3V

Tak po prostu usunąć 7133-1 i połączyć Vin i Vout? Spróbuję. Pewnie zmieni to parametry czujki. Sprawdzę.

(edytowany)

Nominalnie napięcie się nie zmieni, będzie 3,3 V z Pico, choć 3V3 z Pico a ze stabilizatora nie będą identyczne. Przetwornica Pico (W) przy niskim obciążeniu będzie pracować w trybie PFM - lepsza sprawność, gorsze napięcie. Może nie mieć to znaczenia dla czujki, ale jeśli, to można by zamienić LDO 3,3 V na 3,0 V. Albo można też wymusić PWM - dać GPIO23 na 1 - lepsza jakość napięcia, gorsza sprawność przy niskim obciążeniu.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1
7 godzin temu, matsobdev napisał:

Nominalnie napięcie się nie zmieni, będzie 3,3 V z Pico, choć 3V3 z Pico a ze stabilizatora nie będą identyczne. Przetwornica Pico (W) przy niskim obciążeniu będzie pracować w trybie PFM - lepsza sprawność, gorsze napięcie. Może nie mieć to znaczenia dla czujki, ale jeśli, to można by zamienić LDO 3,3 V na 3,0 V. Albo można też wymusić PWM - dać GPIO23 na 1 - lepsza jakość napięcia, gorsza sprawność przy niskim obciążeniu.

Dzięki! Bardzo dużo nauczyłem się dzięki Twojemu postowi. Na razie nie mam pojęcia jak zabrać się za programowanie LDO - mam nadzieję, że to nie będzie konieczne.

Znaczy LDO wymienić z 3,3 na 3,0 kostkę po prostu. Wylutować starą a wlutować nową. Tak zmienić. Choć układ obsługujący czujnik, ma minimalne napięcie 3 V, więc tak na krawędzi. No i ten stabilizator musi mieć faktycznie niski spadek - mniej niż 0,3 V.

12 minut temu, matsobdev napisał:

Znaczy LDO wymienić z 3,3 na 3,0 kostkę po prostu. Wylutować starą a wlutować nową. Tak zmienić. Choć układ obsługujący czujnik, ma minimalne napięcie 3 V, więc tak na krawędzi. No i ten stabilizator musi mieć faktycznie niski spadek - mniej niż 0,3 V.

Aaa... Zrozumiałem, że chodzi Ci o programowanie LDO na płytce Pico. 

Mogę z trudem spróbować wymienić HT7133-1 na HT7130-1, ale najpierw sprawdzę, czy rzeczywiście będzie to konieczne. Możliwe, że napięcie z Pico będzie wystarczająco dobre.

6 minut temu, Szern napisał:

ale najpierw sprawdzę, czy rzeczywiście będzie to konieczne.

Od tego bym zaczął. Poza tym prawdziwy test będzie w warunkach polowych przy szerokim zakresie temperatur i wilgotności. No i nic tak nie zarzyna elektroniki jak wszechobecne robactwo budujące swoje gniazda w obudowach 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...