Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, na wstępie zaznaczę, że dopiero zaczynam i jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o elektronikę.

Szukając pomysłu na prezent dla drugiej połówki znalazłem coś takiego [LINK] i postanowiłem, że zrobię swoją własną wersje tylko przy wykorzystaniu Arduino Nano i programowalnych ledów. Chciałbym żeby całość była zasilana bateriami - i tutaj jest główny powód pisania tego postu, bo nie do końca wiem jak to wszystko połączyć. Zaznaczę, że do zasilenia będzie ok. 7-8 ledów.

Lepiej użyć baterii 1.5V i przetwornicy step-up, czy baterii 9V i podpiąć się po prostu do pinu VIN? Jeśli istnieją inne opcje to proszę dajcie znać.

Zależy mi żeby układ był jak najbardziej oszczędny i optymalny żeby nie trzeba było często wymieniać baterii 😄

Pozdrawiam serdecznie.

Ledy programowalne wymagają 5V i to negatywnie wpływa na energooszczędność. Przetwarzanie energii to straty. Pojemność AA to 1.2x2000mAh - straty, drugie rozwiązanie to 9Vx150mAh -straty, lepsze rozwiązanie to 18650 i 3.7V x 2500mAh. Jeśli użyjesz zwykłych led i samej Atmegi328p, może być zresztą Attiny do takiego zadania, to możesz ustawić uC na 8MHz, nawet na 1MHz i zasilać go bez żadnego przetwarzania napięcia w zakresie od 2.8-4.3V, akurat w zakresie pracy akumulatorka. Kilka led i PWM może zapewnić przyjemny dla oka efekt przy optymalnym zużyciu energii.

Nawet jak zostaniesz przy programowalnych ledach to i tak lepiej użyć akumulatorka 18650, tylko tu też odjąć od pojemności straty. Jest sporo gotowych modułów zapewniających zarówno ładowanie aku jak i od razu wyjście 5V za całe 9.99PLN.

image.thumb.png.371b2600f9fed9bd7453dfd4baf0fc04.png

• Pomogłeś! 1

Dzięki wielkie za garść wiedzy. Co do zwykłych ledów i Atmegi - na pewno zagłębię sie w temat w przyszłości, jednak na ten moment zostanę przy Arduino i ledach programowalnych.

Poszperałem trochę i znalazłem taki akumulator LINK. Nada się?

Nie jestem pewien jak zastosować ten moduł ładowania, który podesłałeś. Mógłbyś nieco objaśnić temat? 

56 minut temu, Nadol napisał:

Nada się?

Nada.

56 minut temu, Nadol napisał:

jak zastosować ten moduł ładowania

1. Do punktów + i - podłączamy akumulatorek.
  2. Do złącza USB typ A (te większe) podłączamy Arduino - tym samym kablem, co łączymy je z komputerem
  3. Do złącza USB typ C podłączamy ładowarkę od telefonu (wtedy, gdy chcemy naładować akumulatorek).
  • Pomogłeś! 1

Rozumiem, że wbudowana przetwornica w tym module podbije mi napięcie z akumulatorka z 3.7V do 5V tak?

14 minut temu, jand napisał:

2. Do złącza USB typ A (te większe) podłączamy Arduino - tym samym kablem, co łączymy je z komputerem

Zamiast przez USB, mogę przylutować piny do wyjścia 5V na module i połączyć się z arduino przez pin VIN prawda? 

24 minuty temu, Nadol napisał:

podbije mi napięcie z akumulatorka z 3.7V do 5V tak?

Tak.

24 minuty temu, Nadol napisał:

połączyć się z arduino przez pin VIN

Nie - Vin w Arduino Uno jest dostosowane do napięcia 7 - 12 V. 

Napięcie 5V można podłączyć bezpośrednio do nóżki 5V na Arduino

• Pomogłeś! 1
50 minut temu, jand napisał:

Napięcie 5V można podłączyć bezpośrednio do nóżki 5V na Arduino

To pinu 5V muszę podpiąć taśme led. Może ten pin służyć zarówno jako zasilanie z modułu i wyjście do zasilania ledów?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...