Onedwa Napisano Marzec 31, 2024 Udostępnij Napisano Marzec 31, 2024 Witam serdecznie ponownie, Udało mi się ukończyć poprzedni projekcik - SDK + alarm, więc przyszła kolej na kolejny. Celem projektu jest dobrze znana automatyczna pompa wody, która będzie mierzyć poziom wilgotności gleby. Jeśli chodzi o stronę programowalną to pestka, ale z kolei mam niepewność względem podłączenia. Na schemacie poniżej został stworzony układ w jaki połączyłem elementy, i chciałem zapytać czy jest to poprawne podłączenie, czy nie brakuje tutaj jakiegoś elementu. Na forum gdzieś znalazłem schemat podłączenia, ale była tam zainstalowana pompka bodajże 6V, która zasilało się baterią. Tutaj mam zasilacz 240/12V, 2,5A oraz pompkę 12V z poborem 300 mA więc jest w miarę podobnie. Pomiędzy zasilaczem a przekaźnikiem wstawiłem przełącznik i wpiąłem go do wejścia COM, a przewód zasilający(+) z pompki do NO. Problem mi przysporzyło zrozumienie działania przekaźnika, i jeżeli dobrze rozumiem działa to w ten sposób, że jeżeli obwód przechodzi przez wejście NO, to pompka uruchomi się dopiero wtedy gdy przez przekaźnik poleci napięcie z Arduino(sygnał sterujący), a NC jest to obwód który działa od razu w momencie otrzymania zasilania z sieci(nie wymaga sygnału sterującego). Czy ten wywód jest poprawny? Ponownie mam nadzieję, że temat w dobrym miejscu, Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.
jand Kwiecień 1, 2024 Udostępnij Kwiecień 1, 2024 Wszystko jest OK, z tym że stwierdzenie 8 godzin temu, Onedwa napisał: jest to obwód który działa od razu w momencie otrzymania zasilania z sieci nie jest precyzyjne. Obwód NC pozostaje zwarty nawet bez żadnego zasilania, dopiero uaktywnienie przekaźnika go rozwiera. Fizycznie jest to jeden styk, który raz dotyka jednego wyprowadzenia, raz drugiego. Któryś z nich jest zawsze zwarty. 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »