Skocz do zawartości

esp32s3 zabezpieczenie zapisu pamięci USB pendrive

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
18 godzin temu, ethanak napisał:

Karta (micro)SD?

Wtedy tytuł tego tematu byłby inny 😉

Edytowano przez _LM_
  • 2 tygodnie później...
Dnia 27.08.2024 o 22:02, ethanak napisał:

Pokaż mi takie cudo na ESP32 (szczególnie NTFS). Poza tym do odczytania ext3/ext4 potrzebna jest apka (płatna) na windowsie.

Chciałem tylko pokazać, że problem z pierwszego posta został dość dobrze rozwiązany z 20 lat temu. Może zamiast pisać nakładkę robiącą Journalling na FAT, można wziąć RPi0, skompilować Yocto i na tym oprzeć to urządzenie.

A do czytania Ext2/3/4 jest masa darmowych programów. Na upartego można to nawet zrobić WSL2 wbudowanym w Windowsa.

@Harnas nie wiem czy zauważyłeś tytuł wątku, wymieniona jest konkretna płytka a nie rpi. Poza tym nikt tu nie robi journallingu na facie. Nie wiem co chciałeś tak naprawdę pokazać ale nie ma to nic wspólnego z tematem.

Jeśli jest to robione na poziomie programowym, musiałbym poszukać odpowiedniego komponentu do idf-a. Póki co uruchamiam inne składowe tego urządzenia. Myślę że niedługo coś więcej przekażę odnośnie tego projektu. Zatrzymałem się na BLE ale to nie jest tematem tego wątku. 

Ja tylko nieśmiało chciałem zaznaczyć, że filesystemy z journalingiem owszem dbają o spójność danych na nośniku, ale w żaden magiczny sposób nie sprawią że pojawią się na nim niezapisane dane.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...