Popularny post BeeKeyPro Napisano Grudzień 27, 2024 Popularny post Udostępnij Napisano Grudzień 27, 2024 Witam. Niedawno szukając pomysłu na projekt zobaczyłem, że mam wyświetlacz TM1637 i od razu wpadł mi do głowy pomysł na zrobienie licznika cyfrowego. Taki przyrząd dla zapominalskich, do liczenia. I tak oto powstało to: Cyfrowy Licznik Użyte komponenty/moduły: Attiny85 Moduł wyświetlacza TM1637 Tact switch (x3) Przełącznik Baterie AAA (x3) Zacząłem od napisania kodu i złożenia wszystkiego na płytce stykowej. Początkowo wszystko miało być zrobione na Arduino NANO, potem stwierdziłem że lepiej użyć czegoś tańszego i mniejszego czyli Attiny85. Przyciski miały działać w ten sposób: Lewy -> +1 Środkowy -> +10 Prawy -> RESET Rozkład działania przycisków licznika Cały kod udało mi się napisać dość szybko i nie jest on skomplikowany: #include <TM1637Display.h> #define CLK 3 #define DIO 4 TM1637Display display(CLK, DIO); int buttonState_1; int buttonState_10; int buttonState_reset; int licznik=0; void setup() { display.setBrightness(7); pinMode(0, INPUT); pinMode(1, INPUT); pinMode(2, INPUT); for(int i=0; i < 7; i++){ display.showNumberDecEx(8888, 0b01000000, true); delay(50); display.clear(); delay(50); } delay(500); display.showNumberDec(0); } void loop() { buttonState_1 = digitalRead(0); buttonState_10 = digitalRead(1); buttonState_reset = digitalRead(2); if(buttonState_1 == HIGH){ licznik++; display.showNumberDec(licznik); while(buttonState_1 == HIGH){ buttonState_1 = digitalRead(0); } } if(buttonState_10 == HIGH){ licznik+=10; display.showNumberDec(licznik); while(buttonState_10 == HIGH){ buttonState_10 = digitalRead(1); } } if(buttonState_reset == HIGH){ licznik=0; display.showNumberDec(licznik); while(buttonState_reset == HIGH){ buttonState_reset = digitalRead(2); } } if(licznik > 9999){ licznik=0; display.showNumberDec(licznik); } delay(50); } Na samym początku jest tzw. ,,test ledów" więc cały wyświetlacz mruga liczbami i znakami: 88:88, a później są same funkcje odpowiadające za wykrywanie czy przycisk nie został naciśnięty oraz za wyświetlanie danych liczb. Dobra dość gadania o kodzie, czas powiedzieć coś o obudowie. Obudowę robiło się bardzo przyjemnie. Robiłem ją jak zawsze w programie TINKERCAD, który jest bardzo prosty i przyjazny dla początkujących takich jak ja 😉 Obudowa licznika W moich poprzednich obudowach i projektach robiłem sam otwór na koszyk i tam go po prostu przyklejałem. Przyznam że nie wyglądało to estetycznie w ogóle. W tym projekcie koszyk był drukowany w raz z pokrywą całej obudowy, więc po wydrukowaniu trzeba było tylko włożyć odpowiednio blaszki i gotowe! Wydrukowana pokrywa obudowy wraz z koszykiem, blaszkami oraz bateriami Cała obudowa drukowała się ok. 3 godziny i pochłonęła 56g filamentu. Wszystko drukowało się bardzo ładnie, a tak wyglądał efekt: Wydrukowana obudowa Pozostało mi jeszcze wszystko polutować i upchać do środka, co okazało się najcięższym zadaniem... Na początku zlutowałem podstawkę (na Attiny85), tylko tutaj zrobiłem to trochę inaczej. Zamiast lutować kabelki do podstawki, zrobiłem coś co miało pełnić funkcje takiej jakby ,,płytki stykowej?" żeby było można wszystko w każdej chwili poprzepinać. Użyłem do tego żeńskich goldpin-ów i cały ten pomysł okazał się bardzo dobry. Wiadomo że wszystko będzie mniej wytrzymałe, bo w każdej chwili może coś się wypiąć, ale tu się to bardzo dobrze trzymało. Dodatkowo co chwilę musiałem coś wypinać/przepinać, więc ta metoda sprawdziła się tu idealnie 👍 Zlutowany, prawie gotowy projekt Okazało się, że obudowę jednak zrobiłem trochę za ciasną i upchanie tego wszystkiego do środka zajęło mi bardzo dużo czasu. 😅 Wiele elementów musiałem spiłować, kleić i robić wiele innych rzeczy, ale w końcu udało się to wszystko do środka włożyć i zamknąć obudowę: Obudowa i upchania do środka elektronika Test licznika jest na tym filmie: Czy będę go używał? Nie! Raczej jak już coś liczę to zapamiętuje to w głowie, więc taki przyrząd nie jest mi potrzebny. Zrobiłem go, bo innego pomysłu na projekt nie miałem. Dziękuje za przeczytanie tego DIY! Mam nadzieję że projekt się spodobał. Czekam na wasze opinie i uwagi! 😄 Pozdrawiam. 8 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 27, 2024 Udostępnij Grudzień 27, 2024 Fajny 👍daj filtr czerwony na wyświetlacz to będzie ładniej wyglądał. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BeeKeyPro Grudzień 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 27, 2024 1 minutę temu, _LM_ napisał: daj filtr czerwony na wyświetlacz to będzie ładniej wyglądał. Dzięki, faktycznie takie coś by fajnie wyglądało. 😄 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 27, 2024 Udostępnij Grudzień 27, 2024 Ewentualnie jak nie masz w zasobach, możesz wydrukować przesłone na jednej warstwie, efekt będzie podobny Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
BeeKeyPro Grudzień 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 27, 2024 Nie mam, a plexi też zwykłe można by było dać. Co prawda nie było by czerwone, ale zawsze coś Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 27, 2024 Udostępnij Grudzień 27, 2024 A teraz przestań używać jakichś dużych mikrokontrolerów i zrób to na ATtiny13 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BeeKeyPro Grudzień 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 27, 2024 @ethanak Niewiele mniejsze niż Attiny85 w sumie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 27, 2024 Udostępnij Grudzień 27, 2024 Zdziwiłbyś się 🙂 Spójrz na ilość RAM. Ale potraktuj to jako wyzwanie - na atiny85 ludzie gry robią (mi też się kiedys udało - poszukaj sobie mojego Barmana). Na 13 zrobić coś ciekawego to fajna sprawa! 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Egzekutor27 Grudzień 27, 2024 Udostępnij Grudzień 27, 2024 Fajny prosty przyrząd 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BeeKeyPro Grudzień 29, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2024 (edytowany) @_LM_ O taki efekt chodziło? (To nie filtr czerwony, tylko wydruk) Edytowano Grudzień 29, 2024 przez BeeKeyPro 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 29, 2024 Udostępnij Grudzień 29, 2024 @BeeKeyProsam widzisz czy jest lepiej czy nie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BeeKeyPro Grudzień 29, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2024 2 minuty temu, _LM_ napisał: sam widzisz czy jest lepiej czy nie? No właśnie sam nie wiem. Pytam się o opinię, jak ty myślisz? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 29, 2024 Udostępnij Grudzień 29, 2024 Wg mnie zawsze lepiej te wyświetlacze wyglądają za filtrem. Tu nie wiele widać. A to ma się tobie podobać, jak jest kiepskie to nie stosuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Santiago Grudzień 29, 2024 Udostępnij Grudzień 29, 2024 @BeeKeyPro No to powiem , że według mnie to tragedia. No chyba, że zdjęcie wyszło nie tak. (w co wątpię po jakości wcześniejszych zdjęć i dołączonego filmu). 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BeeKeyPro Grudzień 29, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2024 . 2 minuty temu, Santiago napisał: @BeeKeyPro No to powiem , że według mnie to tragedia. No chyba, że zdjęcie wyszło nie tak. (w co wątpię po jakości wcześniejszych zdjęć i dołączonego filmu). Dzięki za szczerą opinię 😁 3 minuty temu, _LM_ napisał: Widget blocidget blockquote Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »