Skocz do zawartości

Szybkie wprowadzenie do LaTeXa

Pomocna odpowiedź

Nie wiem czy to pisał ChatGPT, czy automatyczne tłumaczenie, ale czegoś takiego to by chyba człowiek nie wymyślił:

#dodaj <standardowewewy.n>

liczbacałkowita główna()

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

36 minut temu, roz napisał:

Dobra, a dlaczego nie LibreOffice Writer lub ostatecznie M$ Word?

Przecież napisał - to WYSIWYM a nie WYSIWYG i raczej porównania nie mają sensu. 

(edytowany)
9 godzin temu, ethanak napisał:

Przecież napisał - to WYSIWYM a nie WYSIWYG i raczej porównania nie mają sensu. 

Lubię filozofować, ale to mnie przerasta.

Przecież autor składa tekst/formatuje. W obu przypadkach będzie można uzyskać to samo.

Jednak LaTeX jest bardziej zaawansowany (czyt. w moim rozumowaniu potrzeba więcej czasu na sformatowanie tekstu tworząc kod).

[EDIT]: drążę, bo słyszałem o tym wiele lat temu, nawet chwilę się bawiłem.

Pracując jakiś czas w jednej z większych drukarni w naszym kraju - nikt nie słyszał o LaTeX. Bazowali na oprogramowaniu Adobe, Microsoft, Corel. Drukowane były tylko książki, podręczniki, w tym akademickie. Nawet dla Norwegii.

Edytowano przez roz

Nie. W przypadku WYSIWYM autor nie formatuje tekstu, jedynie wpisuje treść i ew. sugestie do formatowania - a samym formatowaniem zajmuje się LaTeX (ściślej TeX, bo LaTeX to tak w skrócie nakładka na TeXa).

Poza tym niektóre efekty są niemożliwe do osiągnięcia w Word/LO (np. optyczne wyrównanie prawej strony).

• Lubię! 2

1 godzinę temu, Treker napisał:

LaTeX jest bardziej efektywny w dokumentach technicznych

Zarówno LaTeX jak i LyX bardzo dobrze się nadają do tekstów literackich - Ty masz pisać a nie robić za zecera.

Kiedyś w LaTeXu robiłem faktury w firmie - bardzo ładnie wychodziły 🙂

• Lubię! 1

Dnia 23.02.2025 o 07:30, Elvis napisał:

ale czegoś takiego to by chyba człowiek nie wymyślił

Masz racje, tylko student takie coś mógł wymyślić.

Dnia 24.02.2025 o 07:21, roz napisał:

Przecież autor składa tekst/formatuje. W obu przypadkach będzie można uzyskać to samo.

Chyba najbardziej jaskrawa funkcja to właśnie pisanie różnych wzorów matematycznych, u mnie na informatyce w szkole średniej trzeba było je robić jakąś wtyczką od MS w wordzie. Nie dość że masa klikania to jeszcze miało się wrażenie że jak się używa wtyczki to jest to takie niekompletne, trudno mi to określić. Stąd też LaTeX od razu mi się spodobał w tym kontekście, ale nie miałem pojęcia że jest on używany do pisania całych tekstów...

Wiem że popularny jest InDesign od Adobe do ładnych "broszurek", mam w planach wypróbować wersję opensource (Scribus). Szczerze powiem że o tym jak (i co) się wysyła do drukarni to wyczytałem z internetu, jako że sam jeszcze nic nie zamawiałem..

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.