Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

No i li-pole do sumo to raczej nieoptymalne źródło zasilania, w miejscu gdzie potrzebny jest przede wszystkim duży prąd i waga całego zestawu.

Dlaczego li-pole są nieoptymalnym źródłem zasilania do sumo? Przecież są stosunkowo lekkie (a chyba nie w tym rzecz żeby robota bateriami dociążać) i mają bardzo dużą wydajność prądową. Większość najlepszych robotów korzysta właśnie z li-poli, w tym mistrz z Wiednia - master of disaster, Cedron etc.

@Kaytec: właśnie LiPole ze względu na duży prąd i wagę są dobrym pomysłem O_o mają dobry stosunek pojemność/masa i dają duży prąd (20-30C to standard). No chyba, że wolisz a'la wkrętarkowe NiCd/NiMH, któe starczą na parę walk i potem szybkie ładowanie (które im nie sprzyja).

Kaytec, po prostu widziałem co się dzieje z li-pol'em przy zwarciu 😃 Niestety podobne objawy mogą wystąpić przy nadmiernym rozładowaniu. Sam stosowałem tego typu zasilanie w swoim LF (którego mogę już opublikować, co na dniach postaram się zrobić) i uważam to za najlepsze póki co źródło energii dla robota mobilnego!

Ok, przekonaliście mnie. Co do dociążania to chodziło mi o to że przy większej masie mamy większy docisk kół do podłoża.

Tylko w sumo to jest zawsze taki problem że jest nadmiar tej masy i trzeba ją usuwać 😋

• 2 miesiące później...
uC AT89C2051 - proszę się nie śmiać

Dla czego się śmiać ❓ Śmieszne jest wpychanie do prostych konstrukcji procków klasy ATMega 32 czy 128, aby potem wykorzystać 5% ich możliwości, albo 120% po przetakcie i w BASCOM, bo zamiast wykorzystać możliwości sprzętowe, programowo tworzy się cuda nie zwidy.

wpychanie do prostych konstrukcji procków klasy ATMega 32 czy 128, aby potem wykorzystać 5% ich możliwości.

Właśnie kilka dni temu pożałowałem nie wepchnięcia megi32 do mojego ostatniego robota, bo po prostu brakło mi wyjść. Lepiej mieć megę32 i wykorzystać 5% niż megę48 i wykorzystać 100% żeby się przekonać że to za mało, bo potrzeba 101%. Co nie zmienia faktu że z AT89C2051 nikt się nie śmieje.

KD93 - to teraz zależy w jakim kontekście to piszesz, czy żałuje bo popełniłem błędy w fazie projektowania i założeń, czy żałuję bo teraz nagle mam zamiar rozbudować starą konstrukcje, a tu KUKU. Bo dla mnie jest różnica wpuścić się w maliny, w fazie projektowania, a żałować czegoś, czego się pierwotnie nie planowało, rok, pół roku temu.

Nie przewidziałem że będę montował jeszcze dodatkowy moduł, a przy projektowaniu byłem świadom, że to co robię jest "na styk".

Podoba mi sie. Powiedz mi bo jestem kompletnie zielony:) Ile kasy bym musiał miec i jezeli dopiero zaczynam zabawe z tego typu sprawami to czy poradze sobie z programowaniem tego

jakies tam programu typu zapal zgas diode robiłem.... ale czy z programem takim jak jest tu sobie poradze?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegę. Taki robot nie nadaje się do budowy przez kompletnie zielonych, trzeba już mieć dość dużą wiedzę i doświadczenie. Polecałbym linefollowera z artykułu Nawyka albo konarowe minisumo, później mógłbyś się trochę pobawić z programami do nich.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...