Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam. Mam pytanie jaką gaśnicę lub spray gaśniczy kupić do dedykowanego kursu elektroniki Forbotu chcę czuć się bezpiecznie nawet jeżeli np. zapalenie się czegoś jest mało prawdopodobne. Wiem, że już długo jestem na forum, ale miałam pewne problemy, które uniemożliwiały mi naukę elektroniki. Pozdrawiam.

Edytowano przez Nikto0

Obawiam się, że po użyciu tego rodzaju środków gaśniczych gaszona elektronika będzie nadawała się już tylko do utylizacji. Natomiast w pomieszczenie w którym użyje się gaśnicy lub sprayu gaśniczego może nadawać do solidnego sprzątania.

Podstawą są odpowiednie bezpieczniki w obwodach w których mogą płynąc duże prądy. Na pewno nie jest to jedyne i idealne rozwiązanie.  Należy jednak unikać sytuacji w których urządzenie elektroniczne może się zapalić, na przykład w skutek zwarcia.

• Lubię! 2

@Nikto0 jeśli uczysz się podstaw elektroniki, a układy zasilasz z baterii 9 V to nie ma tam możliwości, aby przypadkiem pojawił się ogień. Jeśli coś źle połączysz to najwyżej jakiś element układu może się mocno rozgrzać i uszkodzić, w skrajnej sytuacji może się upalić jakiś kawałek plastiku - ale to musiałbyś się naprawdę mocno postarać. Jeśli działasz zgodnie z kursem i nie zostawiasz połączonych układów bez opieki to wystarcza zwykłe środki ostrożności.

Uwaga! Sytuacja miałaby się zupełnie inaczej, jeśli korzystałbyś z akumulatorów LiPo - wtedy szansa na pożar jest i dlatego nie polecamy takich akumulatorów osobom początkującym.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...