Skocz do zawartości

Stabilne przymocowanie ESP32 z czujnikami do obudowy

golasek1992

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Mam poniższe elementy:
- esp32-h2
- BH1750 - czujnik natężenia światła
- LD2410C - czujnik obecności

Podłączyłem czujniki do płytki esp złączkami dupont, napisałem program komunikujący wartości przez sieć Zigbee, wgrałem i wszystko śmiga jak powinno.

Szukam u Was pomocy w poniższych sprawach:

1. Chcę wymienić złącza dupont na coś bardziej stabilnego, bo mam wrażenie, że nie siedzą stabilnie i mogą przestać działać w długim okresie czasu. Spróbowałem kupić żeńskie złącza śrubowe, ale po wsadzeniu na przylutowane gold piny one też nie siedzą stabilnie. Czy polecicie coś co mogę wsadzić na gold piny i będzie stabilne? Przychodzi mi do głowy jeszcze kupić męskie złącza śrubowe i je przylutować, ale zanim to zrobię to chciałem Was spytać o opinie.

2. Skoro już program gotowy to chcę umieścić te 3 elementy w obudowie a następnie przyczepić do sufitu. Wydaje mi się, że nie uniknę drukowania obudowy, żeby pasowała idealnie i była możliwie mała. Model sobie zrobie natomiast nie wiem w jaki sposób wewnątrz obudowy stabilnie przyczepić te elementy, bo o ile jeszcze czujnik BH1750 ma otwory montażowe i wyobrażam sobie, że go po prostu przykręcę to już płytka esp oraz czujnik LD2410C nie mają otworów montażowych, więc jak to zrobić, żeby była możliwość nie-destrukcyjnego demontażu?

3. Pozostaje mi jeszcze kwestia tego, że czujnik światła BH1750 musi mieć chyba jakiś otwór przez, który będzie docierać do niego światło, żeby mógł zmierzyć jego natężenie oraz, że czujnik LD2410C działa używając fal radiowych 24GHz, więc materiał obudowy pewnie ma znaczenie.

Robię to pierwszy raz, więc te rejony są jeszcze przeze mnie nie odkryte. Jak możecie mnie trochę pokierować to będę bardzo wdzięczny!

image.thumb.png.dba6c78d7f7e49e5f4f94ba056ff6136.png.     image.thumb.png.95e28228896964898ab3901e5b2085e6.png.     image.thumb.png.0747977f3d81d931c737b7594367cf1f.png

(edytowany)
  1. Zamiast goldpinów użyj gniazd i wtyków JST warto zamówić sobie jakiś większy zestaw bo często się przydają
  2. Jeśli obudowa będzie drukowana, to pod śruby montażowe przygotuj otwory pod wkładki gwinotwane https://www.prusa3d.com/pl/produkt/wkladki-gwintowane-zestaw-standard-200-szt/ to sprawdzona i pewna metoda montażu. Tam gdzie płytka niema otworów można wydrukować pasowne zatrzaski czyli osadzasz taką płytkę "na styk" - klik.
  3. Otwór lub coś w rodzaju światłowodu, ma to tę zaletę że możesz dokładnie określić na którą stronę świat(ł)a ma patrzeć

Odradzam stosowanie termogluta, to nie te czasy 😄

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

12 minut temu, golasek1992 napisał:

- LD2410C - czujnik obecności

mając esp na pokładzie, można pokusić się o wykorzystanie wifi do tego celu, dość skomplikowany temat

• Lubię! 1

@_LM_ dzięki. myślę, żę JST to jest coś czego potrzebowałem. Najchętniej bym nie drukował obudowy, ale to dopiero przede mną przeszukiwanie internetów czy znajdę coś sensownego (jeśli jest jakieś złote miejsce, z którego warto brać to proszę o link!).

Czy mógłbyś proszę pokazać mi jakiś przykład takich zatrzasków na klik? Zakładam, że powinny być dostępne takie zatrzaski od ręki do kupienia z możliwością przykręcenia czy coś?

Pomysł ze światłowodem jest superowy! Dzięki.

LD2410 mam już zaprogramowany, więc raczej nie chciałbym już go zmieniać a poza tym wifi zużywa znacznie więcej prądu niż Zigbee, więc mam wyłączone zupełnie. Będę miał dość sporo tych czujników, więc zwracam uwagę na zużycie prądu.

Jest natomiast jeszcze jedna sprawa, o której zapomniałem - potrzebuję również podłączyć przycisk, którym będę mógł zresetować pamięć stałą. Na allegro widzę np coś takiego z 2 nóżkami (chyba jedno do GPIO a drugie do GND) tylko znowu się pojawia pytanie jak to przymocować do obudowy. Mogę wiadomo znowu wziąć to pod uwagę i wydrukować dedykowane miejsce, ale wydaje mi się ten problem strasznie oklepany i chyba powinno być mnóstwo gotowców, prawda? Mógłbyś mi proszę wyjaśnić czy błądzę bez sensu i lepiej od razu projektować swoją obudowę?

image.thumb.png.be9bb0c87554cbfd95c0516dc695f5d7.png

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
1 godzinę temu, golasek1992 napisał:

Najchętniej bym nie drukował obudowy, ale to dopiero przede mną przeszukiwanie internetów czy znajdę coś sensownego (jeśli jest jakieś złote miejsce, z którego warto brać to proszę o link!)

Kiedyś drukarek nie było i też sobie radziliśmy 😄 kiedyś to było... Ale mamy nowe czasy i możliwości, obudowę możesz zamówić na jlsc. Słyszałem że jakościowo są całkiem niezłe. Oczywiście równie dobrze można założyć ogłoszenie na tym forum, jest tu kilka osób z drukarkami, może ktoś zechce wrzucić na stół twój projekt. 

1 godzinę temu, golasek1992 napisał:

Czy mógłbyś proszę pokazać mi jakiś przykład takich zatrzasków na klik? Zakładam, że powinny być dostępne takie zatrzaski od ręki do kupienia z możliwością przykręcenia czy coś?

To pisałem w kontekście drukowania obudowy, można tak zwymiarować model że płytka wejdzie na styk w swoje gniazdo. Co do microswitchy - będziesz musiał je wlutować w kawałek płytki na przykład uniwersalnej i tę płytkę przykręcić do obudowy to chyba najprostszy sposób. Czemu chcesz resetować pamięć stałą? 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Jeszcze drobiazg: obudowy nie przenoszą z reguły dużych obciążeń, wystarczy w większości wkręcenie śrubki w otwór. Ja stosuję 1.8mm do M2 i 2.7mm do M3, ale lepiej to sobie sprawdzić.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.