Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

3 m.

Prądnica waży 70 kg. 

Dzisiaj spawałem maszt na działce. Wstępnie 7-8 m będzie. Dlatego chciałbym zrobić dodatkowe zabezpieczenie żeby to się nie rozpędzała za mocno bo tak duży energii nie potrzebuje. 

IMG_20250516_194608339_HDR.jpg

• Lubię! 2
(edytowany)

No...czyli jednak nie zabawka 😉 daj link do tego siłownika...sprawdzimy czy da radę, bo tu dosyć spore siły będą występować...

Ps...testowales już prądnice?? Czym chcesz ładować aku? Jaka ładowarka?

Ps2...mam wątpliwości co do łopat...czy ich nie połamie 🤔 przy tej rozpiętości tam będą kilowaty energii 

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)

Kilowaty może nie 🙂

Ogon mam z aluminium nie jest ciężki. Na próbę sprawdzałem i lekko go zgina i cofa. 

Potrzebuje takiego sterownika i wymyśliłem sobie że zrobię to z Arduino ale na tym to ja się nie znam

Ten gościu co zrobił mi program jak zobaczył że są błedy i drugiego pliku nie mogę wgrać to już 3 dzień się nie odzywa na elektrodzie.pl 😛 a ja nie mam do niego żadnych pretensji ani nic. 

Prądnice testowałem 

Mam AKo 24 v więc potrzebuje ok 30 v do ładowania a to osiągam przy ok 80 rmp. Falownik będzie mi sterował obciążeniem i turbinką. Dlatego do 200 rmp mi w zupełności wystarczy, po co mam jakieś duże Ampery robić i mocno prądnice obciążać jak nie potrzebuje tego. 

IMG_20250522_211027983_HDR.jpg

IMG_20250522_211031026.jpg

Edytowano przez galik19871987

Trzeba dobrze pomyśleć, bo chyba nie będzie potrzebne obracanie o 90° a o 45° powinno wystarczająco być żeby turbina zwolniła...chodzi o to żeby wykorzystać max możliwości siłownika, bo wbrew pozorom będą tam duże siły 

Co do łopat...nie wiem czy wytrzymają te napory...jeśli nie to jest jeszcze szansa zrobić tak że spawasz centralnie rurkę powiedzmy 80cm...i od tej rurki zakładasz linki napinające do każdej łopaty na wysokość powiedzmy 2/3 długości...troszkę by to wprowadziło oporów ale sztywność o niebo lepsza 

Nie znam się to się kolejny raz wypowiem, a nie lepiej zrobić układ który będzie nam regulował prądy ładowania zamiast kombinować z ogonem?

• Lubię! 1
2 godziny temu, galik19871987 napisał:

3 m.

Prądnica waży 70 kg. 

Dzisiaj spawałem maszt na działce. Wstępnie 7-8 m będzie. Dlatego chciałbym zrobić dodatkowe zabezpieczenie żeby to się nie rozpędzała za mocno bo tak duży energii nie potrzebuje. 

IMG_20250516_194608339_HDR.jpg

Z czego zrobiony maszt? 

Wiesz jakie siły występują na wysokości 8 m przy wietrze np. tylko 60 km/h? 
Pomijam fakt ile jest takich wiatrów w roku, ale jak już zawieje te 60, a w porywach 80km/h to jeśli na 8m maszcie coś będzie stawiało opór…

Rozwiej moje wątpliwości, że wiesz co robisz.

(edytowany)
Dnia 30.05.2025 o 15:02, galik19871987 napisał:

jak kolega inny mi to pisał na innym forum ale zniknął 

Rozwiej nasze wątpliwości co do konstrukcji tego wiatraka, bo jest jeszcze inne rozwiązanie zagadki zniknięcia Twojego kolegi z elektrody.

Zrozumiał co i jak budujesz i postanowił nie przykładać więcej do tego ręki. Oczywiście to tylko spekulacje.

Edytowano przez SOYER
(edytowany)

Wiem co robię, bynajmniej dużo poczytałem i się naogladałem YT  🙂 mam dużą stopę wylane. 1x1x1 m dodatkowo 3 odciagi bedą. 

Rura fi-130mm i to dosyć gruba. 

Faktycznie sterownik od turbiny będzie regulował obroty zwiększając obciążenie ale to jest takie awaryjne zabezpieczenie że jak będzie faktycznie większy wiatr to żeby nie wyrwało z korzeniami ;)im więcej zabezpieczeń TyM będzie mi się lepiej spało. 

Wieczorem zamówię tego drugiego arduino, muszę coś poszukać na alle...teraz quad 😉 

Co do kolegi z elki to myślę że głupio mu było że coś z programem nie tak... Może jeszcze się zjawi 🙂 jakiś wyjazd ma albo zapracowany 🙂

Edytowano przez galik19871987
(edytowany)
18 minut temu, galik19871987 napisał:

Wiem co robię, bynajmniej dużo poczytałem i się naogladałem YT  🙂 mam dużą stopę wylane. 1x1x1 m dodatkowo 3 odciagi bedą. 

Rura fi-130mm i to dosyć gruba. 

Faktycznie sterownik od turbiny będzie regulował obroty zwiększając obciążenie ale to jest takie awaryjne zabezpieczenie że jak będzie faktycznie większy wiatr to żeby nie wyrwało z korzeniami ;)im więcej zabezpieczeń TyM będzie mi się lepiej spało. 

Wieczorem zamówię tego drugiego arduino, muszę coś poszukać na alle...teraz quad 😉 

Co do kolegi z elki to myślę że głupio mu było że coś z programem nie tak... Może jeszcze się zjawi 🙂 jakiś wyjazd ma albo zapracowany 🙂

1m3 betonu to nie jest duża stopa, odciągi mogą ratować sytuację. Jaka grubość ścianki słupa, bo rozumiem, że metalowy.

Liczyłeś, mierzyłeś jakie prądy to będzie dawać? Nie napięcia tylko prądy, robiłeś próby na wietrze powiedzmy 5-15km/h?

Przy jakim wietrze w ogóle się obraca i jaki wtedy daję prąd?

Edytowano przez SOYER
57 minut temu, SOYER napisał:

a nie lepiej zrobić układ który będzie nam regulował prądy ładowania zamiast kombinować z ogonem?

To nic nie da, a przynajmniej minimum...prądnica musiałaby być tak dobrana żeby się nie spaliła na dużym wietrze/obciążeniu...normalnie jest tak że nie dasz rady wychamowac na ostrym wietrze bo szybko przegrzejesz prądnice...dlatego daje się turbinę która ma łopaty o zmiennym kącie, trochę skomplikowane mechanicznie ale bardzo skutecznie...

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Dopiero wszystko przedemną. 🙂 dużo czasu potrzeba do tego wszystkiego. Raz jest raz nie ma. Z 5-6 mm, tak metalowy dosyć mocne ustrojstwo 🙂

Rura zalana w stopę i pół metra odwiert na rur samą niżej betonu. minimalnie wystaje mocowanie z zawiasem do postawienia reszty. Więc myślę że dosyć mocna konstrukcja bedzie

NG20250531-080937.png

Ciekaw jestem postępów, niemniej chętnie zobaczyłbym jakieś wyliczenia, Al dużo w tym zakresie pomaga, możesz spróbować przepytać je o jakieś podstawowe zgubienia 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...