Skocz do zawartości

Nowy sklep internetowy - wiele ciekawych pozycji dla robotyki - Więcej Produktów!

robotechnics

Pomocna odpowiedź

mog123, Ogólnie to są do kupienia takie orczyki i te od SG pasują do MG, ale w komplecie oryginalnie się nie znajdują. Próbowałeś coś na tych serwach zbudować sam, czy tylko sprowadzasz i sprzedajesz tutaj ? 😉 No nie ważne zresztą, ale ostrzegam kolegów przed kupowaniem z Chin super tanich serw TowerPro na eBay'u, te serwa są na prawdę g.... warte i wyrzucicie pieniądze w błoto, ja się już przejechałem na takim oszczędzaniu 🙂.

Różnica w wysokości serwa+orczyk przy orczyku oryginalnym (tym z SG-5010), a przy naszym aluminiowym wynosi około 0,3 mm, a więc różnica chyba pomijalnie mała. Na zdjęciu czerwoną strzałką zaznaczyłem dla pewności jakie długości mierzyłem.

z naszym orczykiem: 44,7 mm,
z oryginalnym orczykiem: 45 mm,

[ Dodano: 26-10-2010, 19:30 ]

grabo, Da radę to zrobić, to ma być tania stosunkowo konstrukcja, na początek, zresztą zawsze sobie można ją przerobić, dokupić dodatkowe profile i rozbudować według własnego pomysłu. To pokazane przeze mnie wyżej to tylko wersja podstawowa z minimalną ilością serwomechanizmów (6).

Poniżej podaję link do filmiku z podobną konstrukcją:

https://www.youtube.com/watch?v=Lq3iFvB-VAo&feature=related

mog123, Ogólnie to są do kupienia takie orczyki i te od SG pasują do MG, ale w komplecie oryginalnie się nie znajdują. Próbowałeś coś na tych serwach zbudować sam, czy tylko sprowadzasz i sprzedajesz tutaj ? 😉

Ja dostaje je w komplecie od dystrybutora 😉

Coś tam buduję ale to zostanie narazie w tajemnicy 😉

mog123, ok, to co z tymi orczykami? Są ok ? Odnośnie zniżek to dla każdego forumowicza na dzień dobry nie mogę zaoferować żadnych rabatów, nie teraz, a później to zobaczymy... Natomiast odnośnie rabatów przy większym zamówieniu to zawsze się można dogadać 😉, np. powyżej 5 szt. 5%, powyżej 10 szt. 10%, powyżej 15 szt. 15%, łatwo zapamiętać 😋.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

mog123, ok, to co z tymi orczykami? Są ok ? Odnośnie zniżek to dla każdego forumowicza na dzień dobry nie mogę zaoferować żadnych rabatów, nie teraz, a później to zobaczymy... Natomiast odnośnie rabatów przy większym zamówieniu to zawsze się można dogadać 😉, np. powyżej 5 szt. 5%, powyżej 10 szt. 10%, powyżej 15 szt. 15%, łatwo zapamiętać 😋.

No, chyba nawet będą ok 😉 Jeśli dasz te 20% zniżki to wezmę 20 sztuk!😉 (ale dopiero w grudniu bo czekam na stypendia 🙁 )

Wracając do tych profili aluminiowych, to ze wstępnych informacji zestaw widoczny na zdjęciu (bez serwomechanizmów i orczyków aluminiowych), zawierający wszystkie profile, łożyska i śruby, będzie kosztował jakieś 300 zł brutto.

Profile te pasują do wszystkich standardowych serwomechanizmów firmy TowerPro, z oryginalnymi orczykami (kółka, jak te z serwa SG-5010) lub z naszymi aluminiowymi orczykami z gwintowanymi otworami. Mamy już pierwszy zestaw i wszystko pasuje. W przyszłym tygodniu złożymy to w całość i udostępnimy zdjęcia jak to wygląda ostatecznie.

Pozdrawiam 🙂

A oto prototyp złożonego zestawu profili do budowy bipeda. Zostały wprowadzone pewne poprawki i mamy już ostateczne wersje profili. Na dniach (a może dzisiaj) pojawią się w naszym sklepie internetowym. Na filmiku widać złożony zestaw z naszymi orczykami i serwomechanizmami TowerPro MG995. Sterowanie odbywa się za pomocą sterownika serwomechanizmów firmy Pololu, poprzez kabel USB, z komputera.

Pozdrawiam.

No nie powiem, bardzo fajny 😃 I jak się ładnie ukłonił. Tylko niech Wam nie przyjdzie do głowy sponsorować pewnego zespołu z Gdańska, bo po kostkowniku nastaną bipedy 😋

Nie mam nic przeciwko nastaniu takiej ery, ale jak mają takie roboty się zmagać na zawodach to lepiej żeby były własnego projektu zawodnika 😉 Ten byłby fajną rzeczą do szkół na naukę programowania.

Zgadzam się z tym, walki pomiędzy robotami bliźniakami to już nie to... Ale od czegoś trzeba zacząć, więc na początek prosta konstrukcja na 6 serwach na pewno pomoże, a później... "hulaj dusza piekła nie ma" 😃

Jutro we Wrocławiu na Robotic Arena będziemy prezentować prototyp naszego bipeda. Będzie można zobaczyć z bliska jak to wygląda. Wszystkich zainteresowanych zapraszam, gdzieś tam będziemy 😉.

Dodaliśmy pierwszy zestaw robota, którego filmik pokazywaliśmy niedawno. Póki co nie można go jeszcze zamówić ponieważ ostatnie części dostaniemy w czwartek, ale można już zobaczyć ile będzie kosztował i z czego się będzie składał (link).

Dodaliśmy także kilka pierwszych profili aluminiowych, a do jutra zostanie dodana reszta. (link).

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.