Skocz do zawartości

Problem z pomiarem oporu własnym miernikiem "0L" - kurs podstaw elektroniki poziom I

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć 🙂

Wraz z żoną jesteśmy na początku pierwszego kursu. Mamy problem już na samym początku poziomu I w punkcie "1.4.1 Jak zmierzyć opór?"

Mamy miernik własny, nie ze strony (marki orangjo, zakupiony w Castoramie).

W kursie jest napisane, że przy niepołączonych sondach miernik powinien pokazywać 1 jako "nieskończenie duży opór", a spadać do 0 jako "nieskończenie mały opór" kiedy zetknie się sondy.

Natomiast w naszym mierniku, kiedy sondy są niezetknięte, na wyświetlaczu wyświetla się 0L (w zależności od skali z przecinkiem w różnych miejscach). Co to oznacza?

Po paru próbach udało mi się przy każdej próbie uzyskiwać 0.00 (czy też okolice 0.1 na skali do 200 omów) przy zetknięciu sond, jednak początkowo miernik wyświetlał różne liczby, np 12.2M omów na skali do 200M (nie mogę załączyć zdjęcia z telefonu, wyskakuje mi "Wystąpił błąd podczas przetwarzania przesłanego pliku. -200"). Czy to był po prostu błąd początkującego? Miernik jest zupełnie nowy, rozpakowany dopiero do robienia kursu.

Pozdrawiamy

• Pomogłeś! 1

@Piosia witam na forum 🙂

1 godzinę temu, Piosia napisał:

W kursie jest napisane, że przy niepołączonych sondach miernik powinien pokazywać 1 jako "nieskończenie duży opór", a spadać do 0 jako "nieskończenie mały opór" kiedy zetknie się sondy.

Natomiast w naszym mierniku, kiedy sondy są niezetknięte, na wyświetlaczu wyświetla się 0L (w zależności od skali z przecinkiem w różnych miejscach). Co to oznacza?

W tym przypadku to będzie dokładnie to samo - niektóre mierniki pokazują przekroczenie skali jako jedynkę po lewej stronie wyświetlacza, a inne jako 0L - pewnie w instrukcji miernika będzie również taka informacja.

• Lubię! 1

Tak to można interpretować w przypadku omomierza.

Takie oznaczenie pojawia się również przy przekroczeniu zakresu woltomierza czy amperomierza, a wtedy można to interpretować jako "Over Load".

• Lubię! 2
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...