Skocz do zawartości

Ceny AVR

Pomocna odpowiedź

Chciałbym tutaj zwrócić uwagę na to że nie tylko AVRy poszły w górę ale ogólnie prawie wszystkie półprzewodniki Amela. Wynika to z tego że są po prostu braki. I tak AVRy nie zdrożały dużo bo np za pamięci które rok temu kosztowały ok 6zł kilka tygodni temu trzeba było zapłacić prawie 40zł. W TME epromów niedawno nie było wcale. Jest szansa że wszystko wróci do normy na początku lub w połowie przyszłego roku. Na razie tylko szansa.

Nie wiem czy to celowe zagranie Atmela ale coś kombinują😉

PS. Wszędzie wyczuwam teorie spiskowe więc na pewne rzeczy patrzcie z przymrużeniem oka;)

Tak jest ze wszystkim.

Byłem na szkoleniu z STM32. Powiedzieli, że mają problemy z realizacją wszystkich zamówień i z tego powodu wprowadzenie nowych procesorów odłożyli o 3-6miesięcy (mimo, że są gotowe). Po prostu nie mają gdzie ich produkować, a nie chcą "wprowadzić" procesora, który przez pół roku praktycznie nie będzie dostępny. Popyt z podażą wg. ich przewidywań zrówna się na przełomie 1/2 kwartału 2011.

Atmel wkopał się podwójnie, bo nie dosyć, że był kryzys, wszyscy zmniejszyli produkcję, a popyt nagle wystrzelił to jeszcze zmieniali technologię na lepszą (stąd procesory z A w nazwie) i mają potężne braki. No a nie oszukujmy się, klient co kupuje milion procesorów jest dla nich ważniejszy niż ktoś, kto kupuje 5. Dlatego pierwsze są dostępne procesory qfn, potem tqfp32 a dopiero na samym końcu DIP. Procesory tqfp32 już są dostępne prawie po starych cenach. Za 2-3 miesiące DIPy też będą już w normalnych cenach.

Ja dałem 23 zeta za obudowę DIP no i trochę wydłuża się wysyłka ale to po części z mojej winy bo złożyłem kilka zamówień rozciągniętych na przełomie kilku dni a do tego chciałem by wysłał mi to jedną wysyłką.

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...