Skocz do zawartości

Wybór drukarki do 3500zl

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

od dwóch miesięcy łazi za mną kupno 1szej drukarki 3D. Nie wiem co za bardzo brać pod uwagę przy wyborze. Zależy mi na bezawaryjności i ewentualnej pomocy technicznej ze strony producenta. 
Chciałbym drukować jakieś użyteczne rzeczy, figurki i w sumie - w miare możliwości - to co wyobraźnia zapragnie.

Z nowszych produktów uderza do mnie Bambu lab X2D. 

1 godzinę temu, Choro napisał:

Z nowszych produktów uderza do mnie Bambu lab X2D. 

Myślę że to naprawdę dobry wybór. Osobiście używałem drukarek różnych firm i właściwie tylko BambuLab nadaje się dla początkującego użytkownika, a do zaawansowanych projektów też jest dobrym sprzętem. Jeśli chcesz drukarkę sobie np. naprawiać lub modyfikować to możesz jeszcze rozważyć Prusę, ale nie są aż tak przyjazne nowicjuszom.

• Lubię! 1
15 minut temu, AntekBezak napisał:

Jeśli chcesz drukarkę sobie np. naprawiać lub modyfikować to możesz jeszcze rozważyć Prusę, ale nie są aż tak przyjazne nowicjuszom.

Z tym się nie do końca zgodzę, bo jak ktoś umie czytać i nie jest trzepkiem to Prusę spokojnie poskłada w 10-12h 😉 A potem taką drukarkę dużo łatwiej serwisować, bo wiesz, gdzie co jest. 

No i Prusy praktycznie zawsze oferują upgrade kity do nowszych wersji.

• Lubię! 1

A jak ze społecznością BambuLab, a Prusy? Która jest większa?
Naoglądałem się wczoraj tego, że BambuLab zamyka swój software(?) i robi z siebie takiego „apple” wśród drukarek 3d, a np. Prusa jest bardziej otwarta na modyfikacje społeczności.

Czy to ma znaczenie dla drukarek 3d? 

55 minut temu, Choro napisał:

A jak ze społecznością BambuLab, a Prusy? Która jest większa?
Naoglądałem się wczoraj tego, że BambuLab zamyka swój software(?) i robi z siebie takiego „apple” wśród drukarek 3d, a np. Prusa jest bardziej otwarta na modyfikacje społeczności.

Czy to ma znaczenie dla drukarek 3d? 

Ma znaczenie kiedy chcesz swoją drukarkę modyfikować lub naprawiać. BambuLab faktycznie nie upublicznia swoich rozwiązań (i tak są kopiowani przez niemal całą konkurencię), ale też ich drukarki są mało awaryjne i ich obsługa klienta jest na dość wysokim poziomie. Dla kogoś kto chce poznać swoją drukarkę, być może naprawiać ją lub modyfikować lepsza będzie Prusa. Dla kogoś kto po prostu chce drukować i nie martwić się czy sprzęt działa i czy wydruk się uda lepsze będzie Bambu.

• Lubię! 1
(edytowany)

Od Prusy model MK4S do samodzielnego złożenia będzie dobra opcja? 

EDIT Jednak skuszę się na X2D. Na początek lepiej nauczę się całego druku i wszystkiego z tym związane niż kombinowanie z modyfikacjami itp

Edytowano przez Choro

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...