Skocz do zawartości

Z czego zrobić gąsienice do modelu ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Szukam i szukam, ale nie potrafię znaleźć żadnego materiału do zbudowania małych gąsienic do małego robota. Ogólnie koła napędowe i napinające chciałbym zrobić sam bo nie znalazłem takich o średnicy 2 - 2,5 cm, Same gąsienice też nie będą jakieś wielkie ani szerokie 1,5 do 2cm i rostaw kół 6-8cm.

Napędzać to będą prawdopodobnie 2 takie silniki DC:

http://robotechnics.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=22&category_id=32&option=com_virtuemart&Itemid=2&lang=pl.

Pierwotnie chciałem użyć silników krokowych, ale nie znalazłem dostatecznie małych. No chyba że uda mi się znaleźć 2 silniki 2 fazowe ze stacji 5,25" z PC, tam głowica poruszały takie maleństwa.

Poszukaj przekładni pasowych, Wobit handluje chyba takimi kołami pasowymi razem z pasami, ale nie wiem w jakich minimalnych wymiarach. Ewentualnie, jeżeli mają być małe, to może warto poszukać w jakichś modelach RC (np. uszkodzonych) na Allegro?

O.. 😎 Takie gąsionki jak na zdjęciu mogły by być, ale to nie są z LEGO Technik tam są składane z części, jak to seria LEGO ???

A o co chodzi z tymi paskami i kołami z Wobitu ❓

http://www.zebatki.com.pl/downloads/broszura_zebatki.pdf

Bo jeżeli się nie mylę to średnica podziałowa powinna być mniejsza od średnicy zewnętrznej koła zębatego? No i długość paska to jego obwód czy jak oni to liczą ? Czyli np:

jak mam roztaw kół 80mm i koła o średnicy zewnętrznej 13,79 mm to pasek najbliższy do tego rozstawu to 2x 80 + 13,79 czyli 173.79mm, czyli trzeba by albo zejść do 150mm albo do 200mm i większe koła.

Co do kół zębatych i pasków z Wobitu, to można sobie odpuścić, bo większości asortymentu po prostu nie posiadają i nie zrealizują zamówienia.

Ja zamawiałem zębatki i paski do mojego sumo z firmy ABcnc- http://www.abcnc.pl/.

Przed zamówieniem sugeruje dokładnie dowiedzieć się ceny, bo można się nie miło zdziwić przy odbiorze paczki:P Za 5 sztuk zębatek i 4 paski zapłaciłem ponad 220PLN;]

Tzn. na razie zdecydowałem się na te gąsienice z LEGO, zobaczę co to będzie. No i atrakcyjna cena.

Z tym Wobitem się wstrzymam, stosujemy w pracy takie napędy tylko większe i wiem że ceny są kosmiczne, a nie chcę wydawać za dużo na pierwszego robota. Z drugiej strony pewnie aluminiowe koła trzeba by przetoczyć, dla zmniejszenia wagi. Robot jak dobrze pójdzie ma także z założenia móc wystartować w MiniSumo, więc muszę wagowo zmieścić się w 500gr - 3% (margines który sobie założyłem) czyli 485-490gr.

Ogólnie robot ma być zbudowany na klasycznej koncepcji czołgu, przy czym armata w wierzy zostanie zastąpiona radarem pracującym w promieniu 360° (jak się uda rozwiązać problemy konstrukcyjne z tym związane).

Do zasilania chciałem wykorzystać 4 akumulatorki 1.2V 2100mAh, które posiadam. Jak pad z X360 nie potrafi ich wyssać tak jak to robi z zwykłymi bateriami to sądzę że są całkiem niezłym zapleczem na początek.

jeszcze muszę rozwiązać kwestie budowy ramy nośnej tak aby czujnik z myszy optycznej mógł tam zaistnieć. Co do CPU jeszcze nie wiem jedno czy 2 jajka, ale osobiście optuje za 2 CPU, jedno do czarnej roboty związanej z sterowaniem silnikami, zasilaniem, i zbieraniem danych z czujnika myszy, oraz drugie większe do analizy danych i implementacji AI.

A tak na marginesie czy robot MiniSumo może mieć wyświetlacz np. 2x8 do wyświetlania stanu robota ??

A tak na marginesie czy robot MiniSumo może mieć wyświetlacz np. 2x8 do wyświetlania stanu robota ??

Może, nikt Ci nie zabrania.

Do zasilania chciałem wykorzystać 4 akumulatorki 1.2V 2100mAh

Przemyśl to, one są ciężkie i duże, praktycznie już nikt z nich nie korzysta, wszyscy z li-po.

armata w wierzy zostanie zastąpiona radarem pracującym w promieniu 360°

A nie lepiej 2 x 180st? Wogóle nie wiem czy to dobra koncepcja, dwa roboty w ruchu, dodatkowo jeszcze radar w ruchu - trafienie na przeciwnika, nastawienie się do ataku i jego wykonanie może być w takim wypadku kwestią szczęścia.

Radar działa na takiej pięknej zasadzi, że podaje jak gdyby współrzędne kołowe czyli kąt i odległość od przeszkody. Mam nadzieje, że o taki radar właśnie koledze chodzi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...