Skocz do zawartości

Piloty do robotów - zdalny start

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Świetny projekt, w dodatku bardzo dobrze opisany! 🙂 Miejmy nadzieję, że rozjaśni początkującym co nieco zagadnienia z dziedziny zdalnego sterowania podczerwienią i znikną powtarzające się pytania tego dotyczące.

Czego brakuje? Przede wszystkim obudowy, chociażby takiej jak przy pilotach od alarmów samochodowych. Można by się również pokusić o wprowadzenie jakiegoś bardziej zaawansowanego standardu transmisji danych.

Pozdrawiam

Ogólnie rzeczywiście świetnie napisany artykuł. Czego brakuje? Soft napisany jest w C, a co z tymi co piszą w bascom? Wiem, można wstawiać wstawki asm i inne, ale ja pisząc w bascom wolałbym wiedzieć dokładnie co robi pilot.

Oczywiście mi nie potrzebne to bo jak będę chciał to sobie napiszę pilota, ale pytałeś czego brak? Początkujący piszący w bascom'ie nie dadzą rady napisać a już nie mówię o wstawieniu Twojego kawałka softu do własnego programu.

@matrix: czepiasz się, program jest, osoba chcąca wykonać taki pilot może:

- wrzucić gotowy kod

- napisać własny kod, co zajmie mało czasu

Projekt prosty, przydatny, uniwersalny. Czego chcieć więcej 🙂

Soft napisany jest w C, a co z tymi co piszą w bascom? Wiem, można wstawiać wstawki asm i inne, ale ja pisząc w bascom wolałbym wiedzieć dokładnie co robi pilot.

Ktoś traci parę godzin, żeby przedstawić swój projekt, przedstawia napisany przez siebie kod w C, bo takiego języka używa do programowania mikrokontrolerów. A Ty piszesz "a co z tymi co piszą w bascomie". To jest raptem kilka linijek kodu w dodatku okraszone mnóstwem komentarzy. Oczekujesz od nes'a, że napisze za Ciebie, czy za innych userów kod w bascomie? Nie przesadzajmy 😉 Ja nie mam bladego pojęcia o pisaniu programów w tym języku, ale jak wytężę swój intelekt to potrafię przerobić kod na C. Zakładam, że w drugą stronę też da się coś takiego zrobić 😉

Można by się również pokusić o wprowadzenie jakiegoś bardziej zaawansowanego standardu transmisji danych.

Pytanie po co? 🙂 Skoro piloty wiele razy udowodniły (mimo swej prostoty), że są niezawodne (pomijam błędy w kodzie, które wystąpiły na CybAiRBot 2010)

Ja dodam od siebie, że ewentualnie można by zmienić:

SIGNAL (SIG_INTERRUPT0)

na:

ISR(INT0_vect)

Zgodnie z tym co jest zalecane przez autorów avr-libc. Cytując:

Do not use SIGNAL() in new code. Use ISR() instead. 

ale to szczegół jest 😉

I jeszcze ewentualnie mógłbyś wyrzucić z funkcji obsługi odbiornika te trzy linijki:

plan = (plan+1)%9; //dodanie 1 do zmiennej plan
diody(zgas);       //
diody(plan);       //zapalenie innej diody na znak, że plan się zmienił 

ponieważ osoba niedoświadczona, która będzie wrzucała gotowy kod, może mały problem 😉

Ja dodam od siebie, że ewentualnie można by zmienić: Kod:

SIGNAL (SIG_INTERRUPT0)

na: Kod:

ISR(INT0_vect)

Zgodnie z tym co jest zalecane przez autorów avr-libc. Cytując:Kod:

Do not use SIGNAL() in new code. Use ISR() instead.

ale to szczegół jest

Jest to kolejny "archaizm" obok cbi() i sbi (), który pojawia się w programie.

I jeszcze ewentualnie mógłbyś wyrzucić z funkcji obsługi odbiornika te trzy linijki: Kod:

plan = (plan+1)%9; //dodanie 1 do zmiennej plan

diody(zgas); //

diody(plan); //zapalenie innej diody na znak, że plan się zmienił

ponieważ osoba niedoświadczona, która będzie wrzucała gotowy kod, może mały problem

Masz racje zapomniałem o deklaracji zmiennej plan i funkcji diody(). Można te trzy linijki usunąć lub wpisać w ich miejsce własną procedurę obsługi przycisku.

Czego brakuje? Przede wszystkim obudowy, chociażby takiej jak przy pilotach od alarmów samochodowych. Można by się również pokusić o wprowadzenie jakiegoś bardziej zaawansowanego standardu transmisji danych.

Pilot z założenia miał być bez obudowy i zaprojektowany jest tak, żeby używać go bez obudowy. Teraz do obudowy go nie włożę bo do żadnej nie będzie pasować.

Czego brakuje? Soft napisany jest w C, a co z tymi co piszą w bascom?

Nawet nie znając C można bardzo prosto samemu napisać obsługę w bascomie. Sygnał wychodzący z odbiornika to po prostu przebieg prostokątny o okresie 10ms i wypełnieniu 50%. Dwa impulsy dla przycisku PROGRAM i trzy impulsy dla przycisku START

Nie myślałeś o zasilaniu z baterii litowej 3V? Układ pobiera raczej mało prądu przez bardzo krótki czas i na dobrą sprawę mógłby sie uruchamiać tylko po to by wysłać sygnał. Taka bateria starczyłaby na setki uruchomień, a zwiększyłoby się bezpieczeństwo.

Nie myślałeś o zasilaniu z baterii litowej 3V?

Nie. Wolę mieć możliwość naładowania akumulatora, niż cały czas martwić się o to czy bateria się jeszcze nie rozładowała.

Piloty są rzeczywiście bardzo fajne i przydatne, fajnie z Waszej strony że je opublikowaliście.

Mam jeszcze jedno pytanko może nie do końca w temacie, ale mnie nurtuje. To że Rico nie wystartował na jednej walce finałowej na RA, czym to było spowodowane?

nes86, TIMONek cieszę się, że za moimi namowami w końcu pojawił się ten opis 😉 Mam nadzieję, że teraz inni pójdą tym tropem i zaczną publikować swoje projekty, bo właśnie o to chodzi w tym dziale 😉

To jest projekt w 100% wykonany przez nes'a 😉 więc ewentualne podziękowania proszę kierować nie do mnie 😉

To że Rico nie wystartował na jednej walce finałowej na RA, czym to było spowodowane?

Najprawdopodobniej zawiesił się wtedy procesor - dziwna sprawa. Pamiętam, że pojawił się jakiś dziwny znak na wyświetlaczu... mam nadzieje, że w przyszłości się to nie powtórzy.

Panowie (i może Panie), kolega pytał czego brakuje, więc napisałem w imieniu zupełnie zielonych. Mi nie potrzebne to bo jak napisałem w pierwszym swoim poście, sam sobie mogę napisać.

Jeśli kolega nie chciał się dowiadywać czego brak to wystarczyło nie zadawać pytania. Chodzi o to że później znowu pojawią się pytania początkujących:

a co to?

a jak to wgrać?

a bascomie nie ma bo ja w bascomie piszę.

matrix, nie myl tylko odpowiedzi TIMONka z moimi. Ja oczywiście cieszę się, że projekt się podoba i czekam na dalsze opinie.

matrix, nie myl tylko odpowiedzi TIMONka z moimi

Gdzieś musiałem czegoś nie dopisać i dlatego tak zostało to przez Ciebie szanowny kolego zinterpretowane.

Ale to chyba Twoje słowa?

No i piszcie czego brakuje

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...