bartchez Napisano Grudzień 1, 2010 Udostępnij Napisano Grudzień 1, 2010 Witam chciałbym sterować serwomechanizmem za pomocą wyjścia analogowego niestety nie mogę znaleźć nigdzie schematu takiego układu. Ma może ktoś jakiś pomysł albo schemat jak takie coś wykonać Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Grudzień 1, 2010 Udostępnij Grudzień 1, 2010 https://www.forbot.pl/forum/topics20/jak-przerobic-serwomechanizmy-vt3902.htm Tam masz schemat sterowania serwem, poczytaj też o sterowani ("analogowym", cokolwiek masz na myśli...) Poza tym polecam w google wklepać "Atmega serwo" i masz opisy jak skonfigurować w C timer, żeby dawał odpowiednie impulsy. Jak nie C, to BASCOM i opisane w artykule komendy (config servos, pulseout). Jeśli nie z mikrokontrolera, to niżej jest post ze schematem opartym o NE555 (albo w innych tematach, w google images wpisz sobie "serwo ne555"). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartchez Grudzień 2, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 2, 2010 Chodzi mi o to żeby w zależności od podanego napięcia z wyjścia analogowego 0-5v uzyskać odpowiedni kąt obrotu serwa tzn np 0v-0' 5v-180' .Aha chciałbym aby to było zrealizowane przez jakiś układ do zlutowania nie programowania Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Grudzień 2, 2010 Udostępnij Grudzień 2, 2010 Przeczytaj post Nawyka,szczególnie jego ostatnią część. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
bartchez Grudzień 3, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 3, 2010 jedyne układy oparte na ne555 które znalazłem posiadają sterowanie potencjometrem (zmiana rezystancji )nie mogę znaleźć nić na temat sterowania napięciem Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Luko Grudzień 3, 2010 Udostępnij Grudzień 3, 2010 Bo do wysterowania serwa potrzebny jest odpowiedni sygnał, a nie zmiana napięcia. Do tego najprościej jest to wykonać na jakiś procku gdzie wartość napięcia odczytana przez ADC z zakresu 0-5V, steruje odpowiednio PWM, co się przekłada na odpowiednie wychylenie serwa. Inaczej się tego nie da opisać, zrobić itd ... już nie wspomnę że jestem kolejną osobą która Ci o tym pisze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartchez Grudzień 4, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 4, 2010 Wiem jak wygląda sygnał do sterowania serwomechanizmem i zbudowałem ten najprosztrzy na ne 555 ale jest sterowany potenciometrem a potrzebuje taki właśnie układ który zamiast potenciometrem będzie sterowany przez zmianę napięcia 0-5 v Przydał by się schemat takiego układu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zuk Grudzień 4, 2010 Udostępnij Grudzień 4, 2010 Witam. Na układzie NE555 da się zrobić generator PWM sterowany napięciem Ewentualnie można zbudować generator sygnału PWM na generatorze przebiegu piłokształtnego i komparatorze. Ale zdecydowanie łatwiej będzie z NE555. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »