Skocz do zawartości

SEGWAY własnej konstrukcji

Pomocna odpowiedź

Widziałem na Elektrodzie, naprawdę nieźle Ci to wyszło. Może opiszesz co-nieco w dziale "Nasze Sukcesy"? Jakieś szczegóły odnośnie samego regulatora, sensoryki...Nie mamy póki co żadnego robota balansującego, pojawiają się tematy chętnych do zbudowania takiego ustrojstwa...a to przecież wersja powiększona 🙂

placekjw,

Jeździ rewelacyjnie.

Robiłeś wg niemieckiej stronki czy wszystko sam.

Jeżeli sam to czy użyłeś filtru kalmana czy jakoś inaczej pozbierałeś sygnały z czujników.

Pytam bo sam planuję coś balansującego zrobić

Sławek

Przy ewentualnym opisie proponowałby się skupić właśnie na czujnikach i algorytmie 😉

Mógłby powstać z tego ciekawy artykuł.

No świetna konstrukcja. Znam jednego człowieka z Opoczna który już jakiś czas temu wykonał takiego (czyt. własnego) Segwaya, nawet umawiałem się na możliwość przejechania się, ale na chwilę obecną brak czasu. Mam wszystkie płytki (czytaj wzory płytek w Eagle) i cały kod (w Bascom Panowie, w Bascom) do zrobienia tego.

Też jestem zainteresowany algorytmem bo wieczorami myśle, jak się przetwarza sygnały z żyroskopów i akcelerometrów 😉

I też uważam, że BASCOM nie odstaje przy pracy z takimi sygnałami.

Co innego np. przetwarzanie sygnału wizji do tv.......

Ponieważ kolega placekjw nie odwiedził nas od dnia w którym opublikował swojego jedynego posta z mniej niż mizernym opisem, to dla tych którzy chcą się dowiedzieć ciut więcej podaje linka do dokładniejszego opisu, proszę tego nie brać za reklamowanie innych stron:

KLIK

KD93, 90% użytkowników diody wchodziło lub wchodzi (rzadko, bo rzadko, ale zawsze) na elektrodę, więc nie wiem skąd ta zachowawczość 🙂 Coż to: "stona-której-imienia-nie-wolno-wymawiać?" 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...