Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

modelarskie... poszukaj "kola i podwozia" na necie.. do samolocików.. (kiedyś szukałem dyferencjału i mi takie cosik znalazło..)

• 2 tygodnie później...

To koła do samolotów modelarskich, kupiłem na allegro - chyba po 2,00 zł sztuka.

Są bardzo lekkie, a jednocześnie dość wytrzymałe.

• 3 miesiące później...
Niemożna użyc innego układu.

Nie ten robot nie potrzebuje żadnego programu.

Pozdrawiam

Jasne, że można. Gdy mamy pod ręką diody to możemy urzyć l293N, a jak mamy ochote przerabiać schemat to również l298.

Misiek tak masz rację można, ale idąc tym tokiem myślenia to można zrobic układ z mikroprocesorem itd.. albo na bramkach logicznych... Zauważ że zamienniki do L298 są słabo dostępne w polsce.

Wpisałem sie do posta bo niechce niepotrzebnego pisac.

Decado

• 1 miesiąc później...
Misiek tak masz rację można, ale idąc tym tokiem myślenia to można zrobic układ z mikroprocesorem itd.. albo na bramkach logicznych... Zauważ że zamienniki do L298 są słabo dostępne w polsce.Wpisałem sie do posta bo niechce niepotrzebnego pisac.

Decado

Dokładnie tak, ale ten projekt miał pokazać w jak prosty sposób używając tylko mostka H, zbudować działającego "robota".

Gdyby projekt ten był oparty na płytce uniwersalnej, wystarczyłoby "tylko " dodać mikroprocesor, zmienić czujniki i byłby linefollower lub "minisumo".

Za kilka dni opublikuję kolejną konstrukcję (wczoraj wytrawiłem płytki), również wykorzystany został L293 oraz "dodatkowo" Attiny2313 🙂

• 2 miesiące później...

JP - to "jumper" lub inaczej "goldpin" (pingold 🙂 ), złącze do podpięcia kabelków lub założenia zworki.

T - w tym przypadku fototranzystor, do wykonania tego robocika potrzebujesz 2 fototranzystory, pracujące w paśmie światła widzialnego (są zwykle droższe od pracujących w podczerwieni).

Spis elementów jest załączony....

... 2 fototranzystory, pracujące w paśmie światła widzialnego (są zwykle droższe od pracujących w podczerwieni) ...

Nie wiem czy takie w ogóle są, nigdy nie widziałem fototranzystorów pracujących w świetle widzialnym, znalazłem jedynie na 780nm czyli zbliżone do czerwonego ale to i tak jeszcze podczerwień.

• Lubię! 1

każdy fototranzystor reaguje na światło widzialne. Przeźroczyste fototranzystory są bardzie czułe na światło widzialne , a w poczernianych na podczerwień.

każdy fototranzystor reaguje na światło widzialne. Przeźroczyste fototranzystory są bardzie czułe na światło widzialne , a w poczernianych na podczerwień.

Dokładnie, a ja miałem na myśli właśnie 760-780nm (jako "świtało widzialne"), czyli fototranzystory w przeźroczystej obudowie. Fioletowa lub czarna obudowa to zwykle 850nm-940nm.

[ Dodano: 17 Gru 08 11:03 ]

Ponieważ mój robocik został "odgrzany" a jednocześnie zbliżają się Święta, postanowiłem, że w niedzielę wystawię 3 płytki z powyższym robocikiem, na aukcje WOŚP - link do aukcji podam w tym poście.

Płytki są:

- wytrawione (metoda żelazkowa),
- otwory przewiercone

- ścieżki pocynowane,
- podstawka pod układ L293dn wlutowana

Ktoś kto je kupi będzie musiał tylko kupić i wlutować elementy.

Uwaga, jeżeli będzie to ktoś zarejestrowany na www.forbot.pl i poda mi swój nick - do zestawu dołącze diody oraz fototranzystory.

Aukcja wystartuje od 1 zł ! Pomóżmy dzieciakom...

Tylko 3 sztuki i więcej płytek już nie będzie.

Mam nadzieję, że nie naruszyłem regulaminu Diody ?

Płytka zaraz po wytrawieniu (więcej na moje stronie):

Wymiary płytki: 56 x 69 mm

Poniżej załącznik z płytką - jako dokument pdf.

plytka_robocika_ADI2.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...