Skocz do zawartości

Problem z dobraniem odpowiednich części.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam! Od niedawna borykam się z dużym problemem. Mianowicie, buduję serwokontroler mas-sc16a. Nie mam pojęcia, jakie parametry mają mieć niektóre kondensatory elektrolityczne i smd c0805. W dokumentacji jest przedstawiony spis części elektronicznych (część z kondensatorami):

Kondensatory (1-Elektrolityczny,2-SMD C0805):
C1  100uF/16V1
C2  100uF/6V 1
C3 100nF 2
C4 1uF 2
C5 1uF 2
C6 1uF 2
C7 1uF 2
C8 10nF 1
C9 22pF 2
C10 22pF 2
C11  10uF/6V 1
C12  10uF/6V 1

Link do dokumentacji: http://www.isep.pw.edu.pl/ZS/LIMIS/Projekty/SerwoKontrolerMASSC16A/Dokumentacja.pdf

Stąd mam pytanie co do napięcia pracy procesora - od ile V do ile V?

Przy okazji też zapytam - czy mogą być oprócz tych rodzajów inne rodzaje kondensatorów?

Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🙂

Masz w wykazie elementów podany rodzaj mikrokontrolera. Jak sobie wpiszesz jego nazwę w google to z datasheeta się dowiesz wszystkiego co możesz potrzebować. A pytanie o napięcie nie wiem po co Ci jest, skoro i tak jest stabilizator...

Co do rodzajów kondensatorów: jest ich kilka, ale skoro budujesz układ według jakiegoś projektu, to najlepiej będzie jeśli użyjesz takich jak są w projekcie... Baaa, pod wykazem elementów masz link do strony gdzie jest cały projekt w Eaglu. Nie wiem czego jeszcze możesz chcieć więcej.

• Pomogłeś! 1

Masz podane pojemności wszystkich kondensatorów.

uF to mikro farady

pF to piko farady

nF to nano farady

Jeżeli chodzi o napięcia maksymalne kondensatorów to musisz popatrzeć na schemat ale na pewno bezpieczną wartością będzie 16v. Kondensatory ceramiczne nie mają podanych napięć maksymalnych (chodzi mi o te zwykłe małe a nie np. wysokonapięciowe).

• Pomogłeś! 1

Nie chce mi się wierzyć że w tme czegoś nie ma.

Mają podane napięcia bo każdy kondensator powyżej jakiegoś napięcia uszkadza się.Ale ciężko kupić kondensator ceramiczny albo jakiś inny o pojemności <1uf na napięcie poniżej 16V.

Może to zabrzmi głupio, ale jestem pogubiony.. Czy moglibyście mi wskazać (pośród znajdujących się w TME kondensatory, które nie uszkodziłyby się?

Bardzo Was proszę i pozdrawiam!

Jeśli operujesz na napięciu 5V, to każdy kondensator >5V będzie dobry. Może być nawet 500V, jeśli masz miejsce ;] Chodzi o pojemność, a pojemność masz podaną.

• Pomogłeś! 1

Czyli mam rozumieć, że gdyby nie byłoby kondensatora, powiedzmy 6v to mogę kupić każdy większy nie wpływając na pracę projektu docelowego?

Przepraszam za pomyłkę 😉

Dzięki Wam za pomoc, na pewno pokażę na forum projekt, jak już oczywiście będzie gotowy 🙂

Chciałbym jeszcze o coś zapytać.. Mianowicie jak możliwe jest użycie w układzie kondensatora elektrolitycznego 10nF? Ich czasem nie produkują 0,1uF<?

Prosiłbym o poradę, co w takiej sytuacji zrobić i ewentualnie link do tego na TME.

Pozdrawiam!

Vense, a ja ci radzę zdobycie "Oślej Łączki" i douczenie się o kondensatorach. Mam nadzieję że dobrze zinterpretowałeś słowo "zdobycie".

@KD93

Ja też mam nadzieję, że dobrze to zinterpretowałem.

No, ale powiedzcie chociaż, czy ten kondensator jest odpowiedni..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...