Skocz do zawartości

Schemat Line followera

Pomocna odpowiedź

Przestaw czujniki o 90*, zauważ, że masz fototranzystor z jednej i diodę z drugiej strony, będą inaczej działać przy ucieczce linii w lewo a inaczej w prawo (będą tak jakby przesunięte).

• 2 tygodnie później...

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy zasilanie na silniczki też musi iść przez stabilizator? Czy mogę silniczki na 6V zasilać z akumulatorków li-ion 7,8V regulując tylko wypełnienie PWM żeby skuteczne napięcie zbyt często nie przekraczało tych 6V?

czubek, to zależy, jak chcesz wykorzystać PID, to lepiej stabilizować i to przetwornicą, a nie stabilizatorem. Jeśli nie, to możesz pociągnąć bezpośrednio z akku, nic im nie będzie, chyba że to są z mobota 530RPM.

KD93, nie rozumiem co ma do tego PID? Mógłbyś to jakoś rozwinąć?

Czy przetwornica nie potrzebuje większej różnicy między napięciem wejściowym i wyjściowym? U mnie różnica to tylko 1,8V.

KD93, nie rozumiem co ma do tego PID? Mógłbyś to jakoś rozwinąć?

Odpowiedź jest prosta, jak raz ustawisz nastawy do regulatora to są one dla pewnego napięcia dla silników, ale po kilku przejazdach gdy akumulatorki się rozładują, te nastawy przestają być już prawidłowe, przy prędkościach powyżej 1m/s to ma ogromny wpływ. Dlatego ja w moim nowym linefollowerze dałem przetwornicę do zasilania mostka, więc niezależnie od stanu akumulatorków na silniki idzie zawsze takie samo napięcie przez co nastawy regulatora są zawsze prawidłowe.

Czy przetwornica nie potrzebuje większej różnicy między napięciem wejściowym i wyjściowym? U mnie różnica to tylko 1,8V.

Wszystko zależy od przetwornicy, moja wymaga chyba różnicy około 0,8V, ale nie jestem pewny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...