Skocz do zawartości

[Konkurs] RobotChallenge 2011

Pomocna odpowiedź

Hmm 🙂 jedno jest pewne, trasa do LF wyglądała zupełnie inaczej niżeli w roku poprzednim. Szkoda, że została wydrukowana na banerze - mam nadzieje, że to nie będzie teraz standardem.
Gdzieś na zawodach słyszałem, że ten metalowy ring przywieźli oni sami, ale być może to tylko pogłoska.

Przywieźli 😉 przy czym w regulaminie było napisane wyraźnie, że ringi będą metalowe.

Kolejna ciekawa pogłoska - do Wrocławia chcieli też z metalowymi ringami przyjeżdżać 😃

Drukowana trasa na pewno jest wygodniejsza, poza tym można uzyskać w 100% dwie identyczne trasy co jest niewątpliwym plusem, chociaż z drugiej strony brudzi się dużo bardziej, no i te nieszczęsne fałdy... chociaż miałem wrażenie, że trasa wiedeńska była w lepszym stanie niż warszawska, pod koniec Robomaticonu linia w kilku miejscach była już praktycznie niewidoczna.

Co do Wrocławia - nic mi na ten temat nie wiadomo 😃

Od banneru światło odbija się troszeczkę inaczej dlatego w Warszawie większość robotów była ślepa przy pierwszych przejazdach testowych.

Mój Tsubame nie miał najmniejszych problemów z podłożem, choć obawiałem się najgorszego. Wydaje mi się, że gdyby organizatorzy każdych zawodów odpowiednio wcześniej rozkładali taki baner, rozciągali go równo i pilnowali aby po nim nikt nie chodził to byłaby to lepsza alternatywa niż schodki na płytach. Planuję sobie do domu zamówić taki mały baner do jazd testowych, jest go łatwo przechowywać i jest dość poręczny.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mój Tsubame nie miał najmniejszych problemów z podłożem, choć obawiałem się najgorszego. Wydaje mi się, że gdyby organizatorzy każdych zawodów odpowiednio wcześniej rozkładali taki baner, rozciągali go równo i pilnowali aby po nim nikt nie chodził to byłaby to lepsza alternatywa niż schodki na płytach. Planuję sobie do domu zamówić taki mały baner do jazd testowych, jest go łatwo przechowywać i jest dość poręczny.

Przy czym na takim banerze jest dużo mniejsza przyczepność i kontrast jest dużo mniejszy. Inferno na czarnej linii na we ADC miał około 1,1V dla porównania na super świecącej się czarnej taśmie 2,5V 😉 Oczywiście to nie musi sprawiać problemów podczas przejazdów.

Przy czym na takim banerze jest dużo mniejsza przyczepność i kontrast jest dużo mniejszy.

Nie dla wszystkich 🙂, na banerze chyba nie ruszałeś moim robotem na boki, ale miał identyczną przyczepność na banerze jak i na innych z pozoru śliskich powierzchniach, gorszą i to dużo ma na papierze, konkretniej na brystolu. Co do kontrastu to naprawdę nie wiem jaki był na tym torze, mój każdy linefollower przed przejazdem wykonuje kalibrację czujników, a że w Tsubame nie ma wyświetlacza to nie wiem jakie wartości przyjął przed przejazdem, ale były one wystarczająco duże aby prawidłowo rozpoznawać linię.

ktoś kto trafił na Hurricane'a przy pierwszym przejeździe i przegrał to kończył zawody.

To ja byłem tym szczęśliwcem. Ale nie czuję się zawiedziony, mojemu robotowi daleko do czołówki.

Nie uważam, że system pucharowy jest jakoś szczególnie niesprawiedliwy biorąc pod uwagę, w jaki sposób dobierane są pary, jestem jednak zwolennikiem kilku przejazdów i porównywania najlepszych czasów.

Jeżeli chodzi o przyczepność na materiale banerowym, to mój robot w połączeniu z poliuretanowymi kołami trzymał się bardzo dobrze.

Filmik naszego robota Łowca/Hunter z Intermediate Round. Niestety poszło nie najlepiej i ostatecznie 5 miejsce w grupie, które nie było premiowane awansem do finałowej szesnastki.

PS. Właśnie uploaduje film z rundy kwalifikacyjnej. Jak skończę to zamieszczę.

Runda kwalifikacyjna. Z początku szło całkiem nieźle. W minucie 6:45 poszła przekładnia. Nie planuje jej naprawy, więc robot pójdzie do galerii zasłużonych:). Jeżeli będą jeszcze jakieś próby to z nowym robotem. Ta już ponad 2 letnia konstrukcja zbyt mocno odstaje mechanicznie.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.