rod_mar Napisano Kwiecień 28, 2011 Udostępnij Napisano Kwiecień 28, 2011 Witam Po dosyć długiej przerwie przedstawiam jeszcze raz robota ,który już wcześniej prezentowany był na forum lecz z braku czasu i innych przyczyn temat został zakończony : https://www.forbot.pl/forum/topics7/inny-stefan-tak-nie-niego-mowia-vt515.htm od tego czasu zmieniona i udoskonalona została elektronika głownie pod kontem sterowania oraz w kilku miejscach mechanika ... dodatkowo maszyna jest już w stanie za pomocą bezprzewodowej kamery (oka) monitorować teren i wykrywając ruchome obiekty podążać za nimi . cały obraz może zostać zapisany na HDD. Maszyna sterowana ręcznie lub przełączając na automat sama podejmuje działania ,których została nauczona , chociażby śledzenie i podążanie za poruszającym się obiektem. mam jeszcze bardzo dużo pomysłów i planów dot. robota czy uda się zrealizować ? będę informować na forum 🙂 " alt="" /> Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Kwiecień 28, 2011 Udostępnij Kwiecień 28, 2011 Nie wiem jaki jest sens kolejny raz publikować w zasadzie to samo na forum. PS. Pierwszy i ostatni raz poprawiłem ogonki w twoim poście. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 29, 2011 Udostępnij Kwiecień 29, 2011 Jeśli opis ma się pojawić w dziale "Nasze sukcesy" proszę go uzupełnić i poszerzyć o jakieś konkretne dane techniczne, opisy etc. Bo to co jest w tej chwili nie mówi zbyt dużo 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Kwiecień 29, 2011 Udostępnij Kwiecień 29, 2011 Tak jak i w poprzednim temacie bardzo słaby opis robota, o elektronice nie ma nic konkretnego, tylko co się zmieniło, a i tak na podstawie zdjęć nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak. Skoro moderator to przepuścił to nie chcę zbytnio ingerować, natomiast wg. jednego z najrzadziej czytanych postów na forum: ) dodatkowo w dziale "Nasze sukcesy" przy zakładaniu tematu obowiązkowo należy wybrać TAG (z listy rozwijanej na lewo od miejsca na tytuł tematu), który określi typ opisywanej konstrukcji. Jako załącznik należy dodać zdjęcie prezentujące całego robota (będzie ono widoczne na stronie głównej i w katalogu robotów). Pierwsze 500 znaków opisu, powinno zawierać zwięzły opis robota oraz nie może zawierać żadnych zdjęć Ja nie widzę zwięzłego opisu robota, mam nadzieję że się pojawi. [ Dodano: 29-04-2011, 14:44 ] PS. Treker mnie znów wyprzedził... Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
rod_mar Kwiecień 29, 2011 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 29, 2011 Napisze krótko i na temat : Konstrukcja oparta głownie na aluminiowych kształtownikach mechanika składa się z 4 serw oraz 8 silników z przekładniami platforma jak widać na 2 kołach porusza się w każdym kierunku ramiona (manipulatory) 8 stopni swobody głowa poruszana 2 serwami ,zaopatrzona w kamerkę Cała elektronika sterująca silnikami podłączona jest do pewnego rodzaju szyny ,na której znajduje się pięć złączy krawędziowych , do każdego gniazda można podpinać układy sterujące tj. Panel diagnostyczny, moduł zdalnego sterowania i inne układy tudzież sterowniki nadające autonomiczność maszynie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 29, 2011 Udostępnij Kwiecień 29, 2011 I znowu zero konkretów. My nie jełopy, my trochę kumać. Nadal nie wiadomo co tam konkretnie siedzi. Opisz trochę dokładniej, ze szczegółami technicznymi, bo projekt wygląda ciekawie. I daj jakieś lepsze zdjęcia i filmik 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Kwiecień 29, 2011 Udostępnij Kwiecień 29, 2011 Jeden z najciekawszych projektów na forum i jeden z najgorzej opisanych niestety. Mnie głównie interesuje elektronika, dokładniejszy opis. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Kwiecień 30, 2011 Udostępnij Kwiecień 30, 2011 Ciekawy projekt. Co steruje robotem? Piszesz, że masz przetwarzanie obrazu, więc zakładam, że coś więcej niż Atmega8 😉 Czy masz możliwość zdalnego podglądu obrazu z kamerki? Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat przetwarzania obrazu i śledzenia obiektu? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rod_mar Maj 5, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 5, 2011 jak na razie mam jeden moduł z czujnikami ruchu które potrafią określać kierunek ruchomego obiektu, a jeśli chodzi o obraz to przesyłany jest z bezprzewodowej kamerki. Dodatkowo można jeszcze sterować odpowiednim panelem , którego dokładne zdjęcia postaram się szybko pokazać . Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Maj 5, 2011 Udostępnij Maj 5, 2011 moduł z czujnikami ruchu Jakie to czujniki? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 5, 2011 Udostępnij Maj 5, 2011 Czy można prosić także o jakiś filmik przedstawiający robota w akcji? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź