Skocz do zawartości

Arduino + serwa

Pomocna odpowiedź

Zależy jaki masz pakiet a konkretnie ile ma C. C to współczynnik ile razy jego pojemność możesz pociągnąć np 20C dla 1000mAh można pobrać 20000mAh czyli 20A. Czas pracy to tal jak napisałeś. Zależy też do jakiego napięcia rozładowania jest podana pojemność bo jeżeli jest do niskiego to układ może się resetować a wg obliczeń powinno być jeszcze zasilanie.

C to wydajność prądowa, może jakoś wpływa na pojemności przy różnych prądach, ale nie bezpośrednio.

PS. Wracając jeszcze do zasilania. Mając np. akumulatorek 2000mAh, to może on dawać 2000mA przez godzinę, 1000mA przez dwie godziny i tak dalej. A czy może dawać 4000mA przez pół godziny?

W dużym uproszczeniu zgadza się. Jednak w praktyce pojemność spada razem ze wzrostem prądu rozładowania.

Jaki maks. pobór prądu? Ja miałem z nimi kontakt - są miłe w dotyku... a poza tym ogólnie parametry zgadzają się z tymi od producenta 😉

Jeśli kosztują tyle, co na stronie, to szkoda pieniędzy. 60zł za 6V NiMH renomowanej (haha) firmy vipow. Taniej kupisz porządne akumulatorki. Poszukaj sanyo eneloop utga-na allegro 25zł/4szt

Poza tym najlepsze są LiIon typu 18650. 5zł sztuka 🙂

1. Potrzeba do nich ładowarki z programem li-xx

2. Potrzeba BEC

3. 5zł/szt to strasznie drogo-można pozyskać dobre ogniwa z rozbiórek baterii laptopowych i wychodzi ok. 1,7zł/szt 🙂

ad.1. nie potrzeba, można albo użyć dowolnego balansera-ładowarki do lipoli, albo sobie zrobić ładowarkę

ad.2. ktoś tu przed chwilą chciał wydać 60zł na akumulatorki NiMH marki Vipow, więc nie widzę problemu

ad.3. i mieć kupę szczęścia, aby rzeczywiście były dobre a nie zużyte czy wręcz ubite. Nawet można kupić takie po 8zł i i tak się opłaca. A pojemność jest naprawdę spora.

ad.1. nie potrzeba, można albo użyć dowolnego balansera-ładowarki do lipoli,

Właśnie to miałem na myśli. Zrobienie ładowarki takiej samej(albo gorszej) niż wynalazki za 30zł jest nieopłacalne, zwłaszcza że przez drobny błąd albo złą regulację można zepsuć sobie baterię.

Ciężko będzie znaleźć UBEC o odpowiedniej wydajności za np. te 60zł.

ad.3. i mieć kupę szczęścia

Czasem ryzyko się opłaca 🙂 Budując bateryjkę do elektrycznego roweru na bateriach laptopowych(leżaki magazynowe na ogniwach panasonic) zaoszczędziłem trzycyfrową sumkę z conajmniej czwórką na początku 🙂 Co prawda niektóre były rozładowane poniżej 3V, ale wszystkie udało się uratować-żadne nie zeszło poniżej katalogowej pojemności.

Nie przesadzajmy, LM317 i mamy tanią ładowarkę, schemat z ograniczeniem prądu jest w datasheecie.

UBEC do 3A jest realny, potem są schody. W ogóle zastanawiam się po co akumulatorki, skoro można użyć zasilacza ATX. Chyba, że ma służyć do jakiegoś urządzenia mobilnego. Warto również zmierzyć rzeczywisty ciągły maksymalny pobór prądu - ja np. w robocie mam 12 serw, które w teorii maksymalnie mogą pobrać z 5V do 20A (czyli 100W), ale taka sytuacja nigdy się nie zdarza (i nie zdarzy) i podczas najszybszego chodu same serwa nie pobierają więcej niż 6-8W w sumie.

Przy dużej ilości ryzyko rzeczywiście się opłaca. Niestety z własnego doświadczenia wiem, że granica nadmiernego rozładowania jest wąska i nawet jeśli się ładuje, to może mieć mniej niż 1/4 pojemności niż inne ogniwa z pakietu.

Chciałem użyć akumulatorków, żeby całość była jak najbardziej zwarta - tylko kabel USB do zasilania Arduino i sterowania ramieniem wychodziłby na zewnątrz. Dodatkowo w przyszłości akumulatorki mogłyby posłużyć za napęd w robocie.

Pobór prądu:

Pobór prądu poszczególnych serw wynosi:

HK15178 - 150 - 700mA

TR3006 - 200 - 1200mA

TR0150 - 250 - 2000mA

Podane wartości zmierzono przy zasilaniu serw z napięcia 4,8V

Tak więc teoretycznie Imax=7000mA dla 4,8V.

---

Albo pójść po bandzie i kupić po złotówce na Allegro cokolwiek 😅

Czy coś innego lepiej zastosować, a nie akumulatorki?

Ten pobór prądu, tak jak napisał OldSkull jest jedynie teoretyczny, normalnie jest bardzo mało prawdopodobne aby wszystkie serwa naraz pociągnęły maksymalny prąd.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...