Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

od 700 co 50 w dół lece jak narazie nic

[ Dodano: 15-05-2012, 18:58 ]

mam pytanie czy też tak masz że czujniki są w powietrzu a 2 środkowe diody świecą?

Konkretnie 1mm? 2mm? Najpierw napisz program sterujący samymi diodami - jak lewy czujnik wykryje linię to świeci się lewa dioda, jak prawy czujnik wykryje linię to świeci się prawa dioda itp. Pokombinuj z ustawieniami. Linia do testów ma najlepiej być czarna, a tło białe.

• 2 tygodnie później...

cny70 działa bo widać że ir się świeci tylko jak najeżdża na czarne to 0 reakcji

[ Dodano: 28-05-2012, 16:49 ]

Sprawdziłem woltomierzem i różnica pomiędzy białym a czarnym jest 0.02 , 0.03 v

Sabre pomógł mi z płytką widać już dużą różnice między białym a czarnym tylko czujniki nadal nie działają czyli coś z granicą chyba

emix95, płytkę z czujnikami przerobiliśmy i zakładamy, że już działa. To teraz wrzuć zdjęcia twojej płyty głównej i będziemy działać 😃.

oto fotki, zauważyłem, że jak leżą czujniki i je lekko podniosę to dopiero wtedy 2 ledy czerwone się święcą (jak leża to są dociśnięte do podłoża)

[ Dodano: 30-05-2012, 20:18 ]

Doszedłem do czegoś jeden z czujników nie działa i zauważyłem że w poprzedniej wersji też nie działał wiec to chyba problem z płytką od czujników.

i co do linii to słabo ją widzi musiał bym chyba jakąś diode zamontować żeby lepiej odróżniał białe od czarnego

[ Dodano: 30-05-2012, 20:19 ]

AAA i czy jest duża różnica między L293 a L293D

SNC01829.thumb.jpg.90eee46b30a773943dde7da9d07ef80c.jpg

SNC01828.thumb.jpg.71e2e651b66c0cc433aea4c9cd366e6b.jpg

Doszedłem do czegoś jeden z czujników nie działa i zauważyłem że w poprzedniej wersji też nie działał wiec to chyba problem z płytką od czujników.

Wlutowałeś w nową płytkę te stare CNY70? Jeden z tych starych mógł mieć przepaloną diodę, a i one były już bardzo mocno nadgryzione przez twoją lutownicę. Czujniki widzą linię dobrze, masz za wysoko, albo za nisko ustawioną granicę w kodzie, zmień ją na wyższą lub niższą, spróbuj z 200 i z 600. Nie chce mi się już teraz analizować kodu w którą stronę powinieneś zmieniać, ale możesz od jakichś 100 do 900.

cny70 działają wszystkie bo zamieniałem nawet to jest błąd w płytce.

Kolega który jest autorem też w jednym poście pisał o tym że jeden czujnik coś mu nie działa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...