Skocz do zawartości

Ciekawe filmy (elektronika, mechanika, robotyka)

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

dolina niesamowitości pojawia się w zasadzie tylko wtedy kiedy robot ma wyglądać na prawdziwego człowieka (skóra, kształt twarzy itd.). Mózg oczekuje już ruchów, gestów. mimiki jak od żywego człowieka, a robot nie daje rady i efekt się potęguje.

W tym przypadku to wygląda jak postać fikcyjna, kreskówkowa, zabawka dlatego tego efektu nie zaznasz.

Filmik z doliną:

W przypadku takich robotów jak ten toyoty chodzi bardziej o coś takiego jak w tym wykładzie TED:

W tę stronę działa to dużo lepiej 😃

Nie zgodzę się. "Kreskówkowe" roboty też mogą być niesamowite i odrzucające, jak są źle zrobione. Na przykład Nao, Jimmy czy Pepper są dla mnie wręcz odpychające, podobnie jak roboty z tego filmu:

Zresztą, źle narysowane kreskówkowe postaci też będą zahaczały o dolinę. Weź takie "Monster High" albo "My Little Pony: Equestria Girls" -- jesteś w stanie na to patrzeć tylko jeśli zostałeś przyzwyczajony od dziecka...

W lipcu trafiłem na taką scenkę. Zdalnie sterowana kosiarka. Jeździ po zboczu na wyciągarce, a operator z konsolą stoi obok. Pomyślałem, że się z Wami podzielę, bo podchodzi nieco pod tematykę 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...