Kalc Napisano Lipiec 7, 2011 Udostępnij Napisano Lipiec 7, 2011 Witam,Planuje stworzyć robota z wykorzystaniem silnika bezszczotkowego i próbowałem zrobić regulator samodzielnie ale po obliczeniach wychodzi że lepiej kupić gotowy. Pomysł mój opiera się na zakupie regulatora stosowanego do samolotów np: http://abc-rc.pl/p/6/1416/esc-h30a-regulator-prosty-nieprogramowalny--regulatory-esc.html W instrukcji jest informacja jak podpinać odpowiednie przewody, lecz mam problem bo 3 przewody wychodzą do odbiornika. Jest tam Plus oraz Minus i jeszcze jeden który odpowiada za prędkość silnika i ten chciałbym podłączyć do mikroprocesora aby można było nim sterować autonomicznie. Pytanie jest następujące: Regulator taki jest sterowany prawdopodobnie PWM, tylko nie wiem jakie są wartości/jak wygląda sygnał dla minimalnej prędkości oraz dla prędkości maksymalnej. Mam nadzieje że ktoś ma jakiś odbiornik aparatury RC i mógłby dla mnie sprawdzić jakie jest wypełnienie PWM przy min wychyleniu drążka jak i maksymalnym. Abym mógł to zaprogramować do mikroprocesora. Bardzo proszę o pomoc.
Tolo Lipiec 10, 2011 Udostępnij Lipiec 10, 2011 Może to pomoże: http://www.elportal.pl/pdf/k13/16_11.pdf
sobal44 Lipiec 11, 2011 Udostępnij Lipiec 11, 2011 jesteście pewni że tak samo jak serwa ?? wydaje mi się że częstotliwość jest chyba 3kHz a nie 50Hz.
Armir Lipiec 11, 2011 Udostępnij Lipiec 11, 2011 Tak. Sterujesz je jak serwa bo wpinasz go do odbiornika. Nie ma tam kanałów o różnych zastosowaniach każdy jest taki sam.
slawko_k Lipiec 11, 2011 Udostępnij Lipiec 11, 2011 Wiele regulatorów można na I2C przerobić. Wtedy łatwiej je będzie sterować szczególnie jak będzie ich więcej.
kling Lipiec 11, 2011 Udostępnij Lipiec 11, 2011 Wiele regulatorów można na I2C przerobić. Wtedy łatwiej je będzie sterować szczególnie jak będzie ich więcej. Możesz coś więcej o tym napisać? Czy ma to sens dla 4 regulatorów?
slawko_k Lipiec 11, 2011 Udostępnij Lipiec 11, 2011 Czy ma to sens dla 4 regulatorów Napisałem tylko że można. SAm wiele razy przerabiałem różne regle na i2c. To już sprawa programisty czy sobie poradzi. Jeżeli w procku ma 4 sprzętowe pwm'y to nie bedzie problemu. gorzej gdy trzeba to programowo realizować.
fish Październik 3, 2011 Udostępnij Październik 3, 2011 slawko_k, równie chętnie dowiedziałbym się odnośnie przerabiania regulatorów na i2c i sterowania nimi.
slawko_k Październik 3, 2011 Udostępnij Październik 3, 2011 Żeby pomóc to muszę wiedzieć o jakie regulatory konkretnie chodzi Wpisz w goglach hasło np "converting pwm to twi" a wszystkiego dowiesz się i bez mojej pomocy
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »