Popularny post pawcio0928 Napisano Lipiec 26, 2011 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 26, 2011 Witam wszystkich. Oto mój robot klasy "linefollower". Nazywa się DRAGON 2. Jestem zaskoczony, że udało mi się go zrealizować. 😉 Robot składa się z dwóch płytek elektronicznych. Jedna z nich zawiera czujniki linii, scalak hd74, 4 tranzystory i elementy potrzebne do obsługi. Druga płytka jest korpusem robota i znajduje się na niej stabilizator wraz z przekaźnikami. Napęd to 2 silniki z firmy wobit. Do zasilania wykorzystuję pakiet 400mAh 11.1v 3 celowy firmy PolyQuest. Przekaźniki wykorzystałem z powodu posiadania dużej ich ilości. Pozwoliło to w mirę łatwo umożliwić robotowi kręcenie kołami w obu kierunkach. Dzięki temu może on robić zwinne nawroty. Przekaźniki sprawdzają się przy wolniejszych wersjach robotów, aby uzyskać większą precyzję i szybkość niezbędne jest już zastosowanie mostka H. Czujniki zostały wykonane z diod IR i fotodiod IR. Zdjęcie poniżej pokazuje te czujniki. Parę pierwszych przejazdów robota. https://www.youtube.com/watch?v=lfmBxilCz_Y Pierwsza wersja robota startowała już na Robocomp w Krakowie. Oto zdjęcie poprzedniej wersji. I jeszcze przejazd poprzedniej wersji. 7 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Lipiec 27, 2011 Udostępnij Lipiec 27, 2011 Prawdę mówiąc to ta poprzednia wersja, z którą byłeś na zawodach jeździła znacznie lepiej. Ta macha tak mocno przodem z czujnikami, że jeśli na zawodach będziesz miał dwie linie dość blisko siebie (a dość często tak bywa) to robot przeskoczy na tą drugą. Według mnie to samo da się zrealizować na tranzystorach czy nawet przekształcając Waldka światłoluba w lfr'a. Reakcja powinna być znacznie szybsza niż w przypadku użycia przekaźników. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Lipiec 27, 2011 Autor tematu Udostępnij Lipiec 27, 2011 Zrobiłem go dla doświadczenia i robot może jeszcze przejść jakieś zmiany. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Lipiec 27, 2011 Udostępnij Lipiec 27, 2011 Sabre ma racje. Poprzednia wersja o wiele lepiej trzyma się linii. Moja uwaga jest taka, że mogłeś dać mu więcej czujników. Chociażby je zmultipleksować lub coś w tym stylu. Brawo za pomysłowość. Najlepsze jest zdjęcie robota na książce - mogłeś zrobić programowalnego xD Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
pawcio0928 Lipiec 27, 2011 Autor tematu Udostępnij Lipiec 27, 2011 Dopiero co dostałem tą książkę i zaczynam się uczyć. Następny robot już będzie zrobiony już na procesorze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SubWay Lipiec 27, 2011 Udostępnij Lipiec 27, 2011 Ciekawy robot też dopiero zaczynam i zainspiruje się tym projektem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
troszyn Lipiec 28, 2011 Udostępnij Lipiec 28, 2011 Prawie jak PiD ze zbyt dużym wzmocnieniem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Broki Lipiec 28, 2011 Udostępnij Lipiec 28, 2011 Napiszesz jaki tytuł i Autora ma ta książka gdzie zrobione jest zdjęcie robota na książce. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawcio0928 Lipiec 28, 2011 Autor tematu Udostępnij Lipiec 28, 2011 Książka na której zrobiłem zdjęcie to : Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji Autor: Tomasz Francuz http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-dla-mikrokontrolerow-avr-od-podstaw-do-zaawansowanych-aplikacji-tomasz-francuz,jcmikr.htm Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »