Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Zamieszczam dziś schemat górnej płytki, na której przedstawione jest sterowanie diodami IR, tranzystor PNP odpowiadał będzie za nośną 36kHz, wygenerowaną przez timer atmegi, a układ ULN2003 odpowiedzialny będzie za załączanie diód, dodatkowo znalazło się miejsce na switch do startu robota.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Trwają powolne walki z PCB - tzn, czasem się jakaś ścieżka oderwie, czasem dwie i wszystko lutuje na bieżąco. Na razie mam mało czasu, po świętach będę zamawiał resztę brakujących elementów i kończę dolne PCB, następnie testy czujników i jak wszystko wypali to pozostaje zakup silników, akumulatora itd... Ja tego robota traktuje jak taką wprawkę do porządnego minisumo, w małej skali chcę się pobawić, opracować jakieś algorytmy itd, a potem brać się za projekt, który od jakiegoś czasu mam w głowie, a ten microsumo może swego czasu też wystąpi w jakiś zawodach 😉

Szczerze, to ja bym pomyślał na odwrót 🤣 Że porządny Minisumo jest wprawką przed Microsumo, ale to już moje własne przemyślenia 😉 Ja bym proponował ci zmienić koła na robione samemu z silikonu formierskiego i poliamidowej/aluminiowej felgi. Dziwne, że ścieżki ci się tak urywają... Co to za laminat? Jaką temperaturą grzejesz pady? Płytka jest pocynowana?

Pady odpadają chyba troche z mojej winy, bo jak ich zbyt bestialsko nie potraktuję, to jest w porządku 😉 Co do kół to wszystko wyjdzie w praniu, na razie skupiam się nad PCB, jak już będzie widać jako takie efekty pracy to się pochwalę.

Z tymi kołami teraz nie będzie ci tak łatwo. Bo takie sprawy uwzględnia się zazwyczaj już w projekcie. Bo takie samoróbki mogą mieć praktycznie dowolną średnicę i długość. Dodatkowo silikon zapewnia ci lepsza przyczepność niż te koła z Pololu. Wbrew pozorom duże koła w tego typu robotach nie są zbyt trafnym rozwiązaniem, bo gdzie to upchać w sześcianie o boku 5cm? 😉

• 1 miesiąc później...

Chwilowo projekt jest zawieszony, musze zrobić małe zamówienie z hobbykinga, potem zamawiam PCB, na której będą płytki do dwóch robotów, w tym właśnie do tego. Wprowadzam zmiany w projekcie, tj. wywalam SFH5110 i diody IR, zamiast nich będą małe Sharpy - GP2Y0D810Z0F (10cm). Ze zmian to jeszcze inny driver, z TB6612 zmiana nastąpiła na TB6552, oraz całość elektroniki zostanie umieszczona na dolnej płytce, na górnej przykręcone będą tylko silniki, dwa Sharpy i akumulator. Mechanicznie - konstrukcja bez zmian, kształt ten sam. Może jutro zamieszczę schemat i nowy wzór PCB 😉

EDIT:

Zamieszczam schemat i obraz płytki;)

Pozdrawiam 😉

Czemu wybrałeś sprzętową eliminację zakłóceń przycisku? Akurat w microsumo moim zdaniem bardziej by się opłacało robić to programowo. Płytka bardzo mi się podoba.

Jak miałem miejsce, to czemu by tego nie zrobić sprzętowo? 😉 W sumie mam jeszcze miejsce, tylko nie wiem, czego mógłbym jeszcze potrzebować..?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...