Skocz do zawartości

Co się może przydać w warsztacie?

Treker

Pomocna odpowiedź

Gość
-płytka ZL11AVR lub AVT3500

To się tylko do kursów przydaje, później raczej rzadko się używa. Za to płytki prototypowe to jest to 😎

Może jeszcze coś z najważniejszych narzędzi:

- lutownica

- cyna

- kalafonia

- odsysacz

- kombinerki

- piłka do metalu

- glutownica 🙂 (pistolet klejowy 😉 )

- śrubokręty: krzyżowy, płaski i gwiazdka - wszelkie wielkości

- pędzel

- pilnik

- lupa

- wiertarka i wiertła

- segregator części - sklejone ze sobą pudełka po zapałkach 😉

- wytrawiarka i B327

- programator do uC

- PC 😃

Witam!

Można w AVT ale tam wysyłka jest droga, ja proponuje allegro wpisz w wyszukiwarke "UNIWERSALNA PŁYTKA TESTOWA"

Pozdr

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z ciekawych rzeczy to dysponuję jeszcze stacją lutowniczą na gorące powietrze (bardzo przydatna przy odlutowywaniu SMD) i oscyloskopem (bez tego nie mółbym żyć 😋 ). Prócz tego, standardowo, stacja lutownicza kolbowa z regulacją temperatury, cyna, topniki, kuwetka do trawienia 😋 Czyli to, bez czego nie da się obejść. No i oczywiście komp z przydatnym softem 🙂

Cóż... ja mam jedną taką ZD-98, taka niebieska. Kosztuje jakieś 40 zł (na allegro na pewno jest), groty do niej są po 4 zł. Lutuje się nią bardzo fajnie 🙂 Ma regulację temperatury. Dobre są Salomony (ale też drogie) podobnie jak Elwiki. O Wellerze nie wspominam, bo tam chyba głównie się płaci za firmę 😋 Ja z tej ZD-98 przesiadłem się na stację na gorące powietrze, która wyposażona jest też w zwykłą kolbówkę. To kosztowało mnie 320 zł. Na początek polecam Ci właśnie tą ZD-98, jest naprawdę fajna 🙂 Moją sobie zatrzymam, bo mam do niej groty cienkie i ostre jak brzytwa do lutowania małych elementów 😉

Do zastosowań amatorskich do częstotliwości ok 100kHz lepiej zrobić, sprzęt profesionalny jest bardzo drogi. Polecam 8- kanałowy opublikowany w edw wrzesień 2004r.

Prosta konstrukcja a jeszcze prostrza obsługa tylko trzeba pamiętać że pracuje on bez dodatkowej przystawki tylko na 5V.

Ja mam oscyloskop i analiator stanów logicznych na razie mi niepotrzebny, choć myślałem o zrobieniu sobie przystawki do oscyloskopu, która zrobiłaby z niego analizator stanów logicznycn na przykład 16-to kanałowy 😉 Ale na razie nie mam na to czasu :]

Nikt z was nie wspomniał jeszcze o analizatorze stanów logicznych choćby jednokanałowym jest wręcz niezbędny w cyfrówce.

No właśnie chce sobie jakiś kupić/wykonać ale nie wiem co wybrać.

Czy wedłóg was ten będzie ok?

http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2340.pdf

wiem, że nikt o tym nie wspomniał 🤣 . A szczoteczka do zębów ? (niepotrzebna)

Wykorzystuje się ją do wycierania płytki drukowanej. Żeby czysta była 😉

To tylko sonda logiczna przydaje się ale żadko bynajmniej mi, częściej urzywam analizatora stanów logicznych bo widzę do 8 - kanałów na raz i moge wiele z tego odczytać po pomiarze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.