Skocz do zawartości

[Kurs] Cadsoft Eagle - część 1 (Schematy)

Pomocna odpowiedź

Dawno nie instalowałem nowego Eagle, co to za dziwne biblioteki są tam teraz w komplecie (patrząc na screenie)? To wygląda jakby były tam tylko elementy do symulacji. Nawet zwykłej biblioteki rlc nie ma w komplecie? Coś mi tu nie pasuje...

klonyyy, Dzięki wielkie. Pomogło. Swoją drogą to jest ciekawe że w folderze "lbr" są jeszcze 3 foldery i dopiero z jednego z nich pokazuje biblioteki. Więc skopiowałem biblioteki i wkleiłem do tego foldera. Teraz mam ich od groma 🙂 Choć tak nawiasem mówiąc to Atmela nic nie było. No ale już jest. Mam nadzieję że teraz nie będzie problemu i nie będę głowy zawracał. Jeszcze raz dzięki i pozdrowionka.

• 1 miesiąc później...

Aby przesunąć grupę elementów musisz:

-kliknij na "move"

-kliknij na ikonę zaznaczania (nie pamiętam jak to się nazywało chyba "group")

-zaznacz elementy

-kliknij prawym

-kliknij na "move"

Chyba tak to się robiło. A co z tym paskiem to nie wiem, nie używam.

Zadziałało:

- wybieramy move

- wybieramy ten prostokąt do zaznaczania grupy

- zaznaczamy elementy

- klikamy prawym na zanaczone i 'move:group'

Pytanie odnośnie panelu z prawej strony ekranu zostaje wciąż otwarte 🙂

• 1 miesiąc później...

@edit

Ok, doszedłem, jak to zrobić w nowszych wersjach. W katalogu z Eaglem, w podkatalogu scr masz plik "eagle.scr". Otwórz go w notatniku z uprawnieniami administratora. Zobaczysz coś takiego:

# Configuration Script
#
# This file can be used to configure the editor windows.
#
# Uncomment this if you want a set of useful default shortcuts!
#SCRIPT default-assign.scr;
#

BRD:
MENU '[designlink22.png] Search and order : Run designlink-order.ulp -general;'\
    '[pcb-service.png] PCB Service : Run pcb-service.ulp;';

SCH:
Grid Default;
Change Width 0.006;
MENU '[designlink22.png] Search and order {\
                                         General : Run designlink-order.ulp -general; |\
                                         Schematic : Run designlink-order.ulp; \
                                         }'\
    '[LTspice.png] LT Spice simulation {\
                   Export: RUN ltspice.ulp /E; |\
                   Export Setup: RUN ltspice.ulp /E /S; |\
                   Export Group: RUN ltspice.ulp /E /G; |\
                   Import: RUN ltspice.ulp /I; \
                   }' \  
;

LBR: (...)

Wystarczy, że dopiszesz komendy, których chcesz używać w następujący sposób:

# Configuration Script
#
# This file can be used to configure the editor windows.
#
# Uncomment this if you want a set of useful default shortcuts!
#SCRIPT default-assign.scr;
#

BRD:
MENU '[designlink22.png] Search and order : Run designlink-order.ulp -general;'\
    '[pcb-service.png] PCB Service : Run pcb-service.ulp;';

SCH:
Grid Default;
Change Width 0.006;
MENU '[designlink22.png] Search and order {\
                                         General : Run designlink-order.ulp -general; |\
                                         Schematic : Run designlink-order.ulp; \
                                         }'\
    '[LTspice.png] LT Spice simulation {\
                   Export: RUN ltspice.ulp /E; |\
                   Export Setup: RUN ltspice.ulp /E /S; |\
                   Export Group: RUN ltspice.ulp /E /G; |\
                   Import: RUN ltspice.ulp /I; \
                   }' \     
    'Add
;

LBR:(...)

W moim przypadku jest to 'Add. Żeby dodać inne instrukcje, wystarczy w kolejnych wierszach dopisywać konsolowe komendy (np. 'Change, 'Move itd.). W User interface włącz oczywiście Command texts. Możesz sobie przeciągnąć ten "kawałek" paska na prawą stronę. Po edycji eagle.scr, uruchom podobnie Eagle'a. Voila 🙂

Aha, jak widzisz - są różne sekcje (SCH, LBR, BRD...) - chodzi o to, że dla każdego okna możesz sobie ustawić inne menu, albo skopiować wszędzie to samo.

• 1 miesiąc później...

Z moim eaglem dzieje się coś niedobrego. Dzisiaj chciałem zacząć mały projekt ale jak włączam to przez chwilę (3sek.) działa normalnie a potem w ogóle nie odpowiada. Nie można na nim pracować, nie można robić nic. Macie jakiś pomysł jak to naprawić bez reinstala?

• 3 miesiące później...

Cześć,

Mam problem z wyświetlaniem nazw na magistrali. Wszystko robię jak na tutorialu, a jednak nazwy moich połączeń są niewidoczne:

Kiedy klikam na dane połączenie poleceniem "Name", wyświetla mi się poniższe okno:

Więc mniemam, że wszystko połączyło się dobrze (zarówno z jednej jak i z drugiej strony jest to samo). Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Pozdrawiam,
greebqmaster

Schemat_greebqmastera.sch

• 1 rok później...

Jestem początkującym i nie znam wszystkich symboli. Jak mam znaleźć jakiś element który nie wiem jak się nazywa to mam problem. Te skrótowe nazwy symboli mi nic nie mówią.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...