Skocz do zawartości

Pomóż początkującym - napisz poradnik i wygraj!

Treker

Pomocna odpowiedź

Jest ukryty dział na forum, do którego dostęp ma kilka osób, które często coś tam sobie piszą. Każdy może stworzyć temat sobie temat i tworzyć po kawałku artykuły. Tylko ja prócz autorów widzę co w danym temacie jest.

Ja i tak najpierw robię wszystko w Wordzie, dopiero potem publikuję. Zresztą edytowanie artykułu w edytorze forum, to i tak niezłe wyzwanie aby się nie pogubić. Dla tego mam zamiar i tak podzielić mój art na mniejsze części. Dziś skleciłem szkic wstępu o PICach i już mam w nim ponad 3700 znaków (bez spacji). A właściwie wymieniłem w nim wady i zalety. Ale pewnie i tak to jakoś odchudzę, lecz muszę się przespać z tematem z dwie noce.

Wszyscy, którzy mnie prosili (+ BlackJack) dostali dostęp do burdnopisu, na liście for znajdziecie go pod działem "Na luzie". Gdy artykuł będzie gotowy proszę o powiadomienie mnie, wtedy zerknę czy wszystko się zgadza i powiem jak to przenieść.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tak na marginesie. Zanim jutro pochłonie mnie praca zawodowa, zerknąłem sobie na stronie Kamami do opisu ów magicznej płytki.

No cóż ewentualnych zwycięzców i tak czeka kombinowanie sobie programatora do niej, ponieważ nie da się jej zaprogramować tak z marszu, bo USB służy na niej tylko do zasilania.

Ale interfejs programowania to chyba RS232 więc jakoś chyba da się obejść, ten drobny mankament 🙂 MAX232 w sumie majątku nie kosztuje.

Postanowiłem to napisać w taki sposób aby było to zrozumiałe dla początkujących. Nie chcę koniecznie wygrać tego zestawu (choć miło by było 🙂 ), ale chcę pomóc początkującym i sam zaczerpnąć kolejnych nowych doświadczeń wymyślając nowe konstrukcie. Myślę że takie podejście jest jednym z najlepszych, ponieważ potem nie jesteś rozczarowany jak tego nie wygrasz, ale radość jak się wygra jest jeszcze większa jak się tego nie spodziewało.

Tak na marginesie. Zanim jutro pochłonie mnie praca zawodowa, zerknąłem sobie na stronie Kamami do opisu ów magicznej płytki.

No cóż ewentualnych zwycięzców i tak czeka kombinowanie sobie programatora do niej, ponieważ nie da się jej zaprogramować tak z marszu, bo USB służy na niej tylko do zasilania.

Ale interfejs programowania to chyba RS232 więc jakoś chyba da się obejść, ten drobny mankament 🙂 MAX232 w sumie majątku nie kosztuje.

A nie ma na niej przypadkiem FT232? Bo ja mam płytkę z kursu i jest ona od razu z przejściówką.

[ Dodano: 02-01-2012, 23:24 ]

No nie ma rzeczywiście, ale tak jak napisałeś, wystarczy przejściówka na maxie albo na ft232.

Witam wszystkich!!

Znalazłem wasze forum dopiero w tą niedziele robiąc ostatni element do mojego kursu, czyli komunikacje SPI (była opracowana super). Od razu mi się spodobało. Niestety nie lubię przebywać na forach, ponieważ większość odpowiedzi nie mają nic wspólnego z głównym tematem i trzeba się nieźle namęczyć, aby dostać proste programy z dobrymi opisami.

Dlatego też postanowiłem sam opracować stronkę z kursem dla Atmegi16, gdzie będą kody źródłowe i opis wszystkich peryferiów w jednym miejscu. Do tej pory udało mi się praktycznie zrobić i opisać wszystkie peryferia (brak TWI i dobrego opisu do 1-Wire). Więc zapraszam na:

http://avrkwiat.nstrefa.pl

Można tam znaleźć programy na: Przetwornik ADC, Timery, obsługę podstawowych rejstrów i czujników, komunikacja UART (moduł FT232) i SPI, biblioteki do różnych czujników itd. Na stronce można także znaleźć filmiki z projektów i linki do sklepów elektronicznych i kursów internetowych.

Stronkę prowadzę hobbystycznie, więc nie mam żadnych dochodów z tego tytułu. Chcę tylko pomóc młodym wystartować z własnymi projektami. Traktuję to bardziej jako portfolio i reklamę swojej osoby, aby kiedyś móc znaleźć lepszą pracę. To że kurs jest na zestawie Gotroniki, to czysta kalkulacja, ponieważ był to najtańszy zestaw z największą ilością gadżetów.

Oczywiście jeśli komuś przyda się moja strona, to będzie mi miło. Cały czas się rozwijam i opisuję coraz to nowe czujniki i programy.

Ps. Ciesze się, że tyle osób rozwija swoje hobby i mam nadzieje, że dzielicie się swoją wiedzą z innym równie chętnie jak ja.

Pozdrowienia

Kwiat