Skocz do zawartości

Krystalizacja B327


Pomocna odpowiedź

Witam

Jestem na etapie składania wytrawiarki i dwa dni temu wytrawiłem pierwsze płytki. W akwarium było dużo wody i pod wpływem działania napowietrzacza trochę kropli znalazło się na bokach akwarium, szafce na elementy i na biurku. Dziwi mnie trochę to, że wszystkie krople po chwili się skrystalizowały i wyglądały jakby sól. Tak więc moje pytanie, dlaczego tak się dzieje? Na opakowaniu B327 pisało 100g/0,5l wody. Ja dałem 600g na 3,5l (tak wiem, strasznie duże akwarium, ale tu nie o tym 😋) więc nie powinno być zbyt dużo. Temperatura też była odpowiednia. Dziś jak trawiłem poprawione płytki (na tamtych miałem błędy) to nawet na płytkach powstał białym twardy osad który ostatecznie zmyłem mleczkiem do czyszczenia. Nawet gdy po trawieniu przelewałem roztwór z akwarium do karnistra zauważyłem, że momentalnie trochę roztworu w wannie od razu zamieniło się w biały proszek. Nie mam pojęcia dlaczego, więc proszę o oświecenie mnie 😋

Link to post
Share on other sites

Zapewne twój roztwór na początku, w temperaturze tych 40* był roztworem nasyconym, w momencie, gdy jakieś krople poszybowały w powietrzu gdzieśtam (btw, uważaj na ubrania, bo niszczy pzeokropnie), ochłodziły się i tym samym okazało się, że za dużo masz rozpuszczonego nadsiarczanu w takiej a takiej objętości i takiej temperaturze - wykrystalizował. Poczytaj o nasyceniu roztworów (im wyższa temperatura rozpuszczalnika, a tym samym roztworu, tym więcej substancji rozpuszczanej się rozpuści). Taka jest moja teoria na ten temat 😉

  • Pomogłeś! 1
Link to post
Share on other sites

Jeszcze co do ubrań, to najgorsze jest to, że jak chlapniesz to na początku nic nie widać, ja już dobrze wyschnie to zostają taka miedziana plama, która po X praniach przeobraża się w dziurę.

Możesz zrobić test, odlej kapkę roztworu do osobnego naczynia i rozcieńcz go trochę. Później możesz go spróbować jakoś zagrzać, kapnąć gdzieś i zobaczysz czy dalej tak mocno się krystalizuje. Bobby ma rację co do teorii, natomiast ja pakuję 100g często na mniej niż 0.5l i nic mi się takiego nie dzieje, a ty masz przecież więcej niż na 0.5l.

Link to post
Share on other sites

Naelektryzowany, tak, ale bez przesady, że gdzie nie kapnie to masz skrystalizowany. Jak już na płytce zostaje osad, to wiedz, że coś się dzieje.

Dziś jak trawiłem poprawione płytki (na tamtych miałem błędy) to nawet na płytkach powstał białym twardy osad który ostatecznie zmyłem mleczkiem do czyszczenia.

Jak mnie się wyleje to zostaje niebieskawa plama, ale żeby zrobić kryształy to musiałem utopić spinacz w roztworze przez przypadek.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.