Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Kolejna aktualizacja, tym razem nie związana z robotami, a z kontrolerem. Udało mi się uruchomić i okiełznać LCD graficzny znajdujący się w MiniStm32. Na dowód zdjęcie:

Dorobiłem również kilka funkcji bibliotecznych. Niestety jakość obrazu na tym ekranie pozostawia spory niesmak, o czym więcej we wpisie na blogu.

W kolejnych notkach postaram się przedstawić schemat linefollowera oraz postęp praca nad rozszerzeniem do kontrolera. Ciągle próbuję zabrać się również za dokończenie labiryntu, jednak nie mogę dostać odpowiedniej płyty MDF.

• 2 tygodnie później...

Trochę długo to trwało, jednak wrzesień był pracowity z wielu powodów. Między innymi zająłem się tworzeniem schematu dla linefollowera. Jest to moja pierwsza konstrukcja z STMem na pokładzie. Dlatego sporo czasu poświęciłem na studiowanie rozpiski wyjść mikrokontrolera.

Prawie cały schemat przedstawiam poniżej:

Więcej opisu w nowej notce na blogu.

Też się nad nim zastanawiałem, jednak podejrzałem jak to jest rozwiązane na kilku zestawach uruchomieniowych. Stwierdziłem, że skoro bardziej doświadczeni ode mnie w STMach jednak go tam dodają, to też dołożę. Łatwiej go odlutować, niż wlutować, gdy nie będzie pod niego miejsca 🙂

Złącza są 🙂 Prawy górny róg. Są przygotowane pady, które rozmieszczę na płytce w miejscu, gdzie przyjdą moduły enkoderów.

W nowych konstrukcjach chce wypróbować nowe, mniejsze złącza. Dlatego przygotowałem się na dwie możliwości jakie będę testował 🙂 W LFie będą złącza 1.54mm, w MM 2mm zobaczę, które będą wygodniejsze do używania.

Strasznie przypominają mi wąż ogrodowy. ale akurat brakowało mi rurki termokurczliwej w "normalnych kolorach". Dziękuję za miłe słowa 🙂

Zobaczyłem schematy na twojej stronie. Dobry pomysł z tym bezpiecznikiem. Jak czasem widzę filmiki o wybuchających litowo-polimerowcach to też zaczynam się zastanawiać nad zabezpieczeniami. 😋

PS: Zamierzasz dodać zabezpieczenie przed odwrotnym napięciem (P-FET)?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...