Skocz do zawartości

Firma lutownicza

Carpe Diem

Pomocna odpowiedź

No przecież to się da od ręki w 30 sec polutować. Topnik w płynie lub paście, minifala, dwa ruchy i gotowe 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Najprostsza metoda:

1. Dajesz topnik na płytkę

2. Kładziesz układ i montujesz 4 skrajne punkty - tak, żeby się trzymał na miejscu (nie martw się jak zlutujesz kilka padów razem)

3. Bierzesz cynę i mocno zalewasz wszystkie pady razem (patrz tylko czy cyna się dobrze rozlewa - żeby na pewno pad był połączony z nóżką)

4. Bierzesz cienką plecionkę miedzianą (solder wick), przykładasz do nóżek i podgrzewasz - on wchłania nadmiar cyny i zostaje tylko odrobina między nóżkami a padami

Czyli kupić musisz:

-topnik

-solder wick (plecionka miedziana)

Nie jest to najbardziej "elegancka" metoda i przy używaniu plecionki należy trochę uważać, żeby nie podgrzewać za długo i nie wywierać zbyt dużego nacisku (można uszkodzić układ), ale 2-3 układy polutujesz i będziesz miał to opanowane.

Najlepiej kup w tme najtańsze układy w podobnej obudowie (dostaniesz za 1zł/szt) i polutuj kilka na dowolną płytkę w celu zdobycia praktyki.

• Lubię! 1

Spokojnie, na własnej, dodatkowo podtrawionej płytce 2 takie przylutowałem, a później jeden musiałem zmieniać. Lutowane zwykłą kolbówką z dość dużym grotem, bez żadnej regulacji temperatury. Mój sposób: nakładasz jakiś topnik i cynujesz pady (uwaga by nie przesadzić z ilością cyny), przykładasz układ i już bez użycia cyny rozgrzewasz i jednocześnie dociskasz do polutowanego pada każde wyprowadzenie osobno (z dużym grotem można nawet 2 wyprowadzenia na raz, z topnikiem nic nie powinno się zlutować razem, zawsze można użyć plecionki). Na koniec sprawdzić miernikiem czy wszystko styka i ewentualnie poprawić. Najgorzej jest jak masz własnoręczne przelotki (z kawałka drucika) przy samych padach mostka - ja popełniłem taki błąd i przy wymianie spalonego mostka długo żałowałem że tak zrobiłem.

Ja cynuję płytkę (nie tylko pady lecz całą) nakładam cienką warstwę kalafonii w spirytusie układam scalka i przesuwam grotem od jego góry do dołu i jeszcze trochę po ścieżkach, nie zawracam uwagi, czy jadę po nóżkach, czy pomiędzy nimi. 😉 TB6612 nie jest aż tak trudny do przylutowania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.