Skocz do zawartości

[Materiały] Odlewanie opon do robotów z silikonu

Pomocna odpowiedź

• 8 miesiące później...

Witam. Mam mały problem jeśli chodzi o wyjmowanie odlewów z formy. Do procesu używałem formy wałka i felgi od użytkownika hungrydevil, a silikon ten z poradnika (dokładnie to ten niebieski). Silikon z katalizatorem zmieszałem w stosunku 100:5 i jak zaleca producent odłożyłem go na 24 godziny w ciepłe miejsce (po wcześniejszym zalaniu nim formy z felgą). Jednak po tym wyjęcie go z formy (wraz z felgą i wałkiem) jest prawie niemożliwe. Póki co z 3 prób jedną wyjąłem, ale było to po paru godzinach walki (co sądzę, że tak nie powinno wyglądać). Niestety pod koniec trzeciej (nieudanej) próby wyszczerbiłem wałek, co uniemożliwia wyjęcie felgi z formy. Czy wyjmowanie z form nie powinno być lżejsze nieco ? Może to kwestia ilości katalizatora lub stosowania jakiegoś smaru na formie ?

Zależy od szorstkości formy i przyczepności silikonu. Jak koła są większych rozmiarów to niekiedy jest bardzo trudno wyjąć koła z formy.

Spróbuj oficie spryskać koła WD40 albo podobnym preparatem i poczekaj z kilka godzin aż się wszędzie wniknie i wtedy spróbuj wyjąć.

W moim przypadku (koła do sumo Φ50, l - 50) musiałem użyć prasy hydraulicznej (forma w postaci walca z odczepianą zaślepką na jednym końcu). Tylko że silikon trooochę droższy od tego z allegro.

legacyguardian, z Twojego opisu wynika, że nie użyłeś rozdzielacza, którym smaruje się formę - jeśli tak było, to pewnie masz odpowiedź na swoje pytanie.

• Lubię! 1

To by wiele wyjaśniało 🙂 A rozdzielacze do form to są w sumie co ? Styczność z silikonem i odlewaniem oponek mam po raz pierwszy, więc przepraszam za tak podstawowe pytania 🙂 Z tego co wyczytałem to jest ich wiele rodzajów, ponieważ są rozdzielacze woskowe, lub w formie cieczy i inne. To który w tej sytuacji byłby dobry ?

legacyguardian, ja niestety też się na tym nie znam - zapytałem o to wtedy sprzedawcę i doradził mi odpowiedni środek w płynie 🙂

• 3 miesiące później...

Cześć,
Ja mam jedno pytanie co do samych form. Czy mogą one być wykonane z tworzywa (np. ABS, acetal, plexi?) zamiast aluminium? Czy podczas procesu polimeryzacji silikonu taka plastikowa forma nie zostanie "zdeformowana"?

Dzięki Chumanista, to dobra wiadomość 🙂

Ja zamierzam robić formy dwu- (lub więcej-)częściowe, żeby łatwiej było wyjąć odlew. Niezależnie od tego spróbuję użyć jakiś np. koncentrat płynu do naczyń jako smarowidło. W przypadku form z tworzywa różne WD40, wazeliny itp. chyba się nie nadają, bo wchodzą z nim w reakcje.

Przypuszczam, że z niektórymi może wchodzić jako mieszanina węglowodorów, chociaż rzeczywiście może nic się nie stanie - też wypróbuję u siebie. Ale już nawet niewiielki oprysk WD40 na pewno powoduje matowienie powierzchni ABS-u i plexi.

pivek303, najprościej można też kupić rozdzielacz do form dedykowany dla silikonów. Jest to preparat w sprayu lub płynie. Ja swój nanosiłem pędzelkiem i nie było problemów 😉 Wydaje mi się, że formy dwuczęściowe wprowadzą tutaj więcej zamieszania niż korzyści - oczywiście, chyba, że Twoje koła mają jakieś bardzo dziwne kształty.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...