Skocz do zawartości

Jakie silniki do wielozadaniowej platformy jezdnej

IdeaTB

Pomocna odpowiedź

Witam,

Przymierzam się do budowy "wielozadaniowej platformy jezdnej" która była by urządzeniem wielofunkcyjnym.

O funkcjach może nie będę się teraz rozpisywał bo to mniej istotne.

Ogólne założenia to:

- napęd wszystkich kół (o średnicy 30 max 40cm)

- Prędkość od 0,25 do 3 m/s

- Wymiary około 1 x 1 m

- masa 50 - 80 kg (konstrukcja nie musi być ultralekka)

- sterowanie

- RC 2.4 GHz,
- Automatyczne na podstawie czujników i elektronicznego kompasu (ale to temat na później niemniej jednak muszę przewidzieć już teraz kwestie napędu i sterowania)

- być może kablowe z manipulatorem (ale to tylko opcja)

W zawiązku z powyższym zastanawiam się nad doborem napędu. Zależy mi na napędzie wszystkich kół bo sprzęt musi działać w trudniejszym terenie i zakładam ze od czasu do czasu będzie musiał coś nie coś popchnąć lub pociągnąć.

Przejrzałem trochę tematów innym forum głównie z kosiarkami sterowanymi RC...

Patent z silnikami od wózków inwalidzkich jest ciekawy i w miarę prosty w wykonaniu w moim przypadku trudniejszy do wykonania z uwagi na wymóg napędu 4 kół.

Ponadto docelowo chciałbym mieć pełna kontrolę kół (ilość obrotów do późniejszego automatycznego sterowania) a jednocześnie duży moment obrotowy.

Chciałbym zrobić sterowanie wszystkich 4 kół tak aby sprzęt mógł zrobić obrót względem swojej osi a do tego idealne były by silniki w piastach kół z np przekładnią planetarną bo cały napęd znalazł by się w kołach ale nie bardzo mogę znaleźć coś takiego na rynku (o rozsądnej cenie już nie wspominam).

Proszę o jakieś sugestie... dotyczące silników z dużym momentem zasilanych prądem stałym i z kontrolą obrotów tak aby można było nimi precyzyjnie sterować...

Jestem otwarty na inne sugestie (również krytyczne) i porady dotyczące projektu...

Przejrzałem trochę tematów na tym forum głównie z kosiarkami sterowanymi RC...

Czyżby kopiuj wklej z jednego forum na inne? Na naszym forum nie ma ani jednej kosiarki RC. Temat ma szansę na najniższy dział na forum, czy się przed tą szansą obronisz zależy tylko i wyłącznie od ciebie.

No tak, nie musiałem się bardzo męczyć, żeby odnaleźć twój temat na elektrodzie. No teraz to już los tego tematu u nas wisi na włosku. Mogłeś się chociaż odrobinkę wysilić i dopisać coś innego niż na elektrodzie, a tak masz 2 identyczne tematy na 2 forach, z tym, że u nas balansujesz na krawędzi.

Rozumiem ,że umiesz obsługiwać tokarkę,frezarkę i inne tego typu urządzeniu i posiadasz bardzo dużą wiedzę i doświadczenie ... Inaczej śmiem twierdzić ,że porywasz się z motyką na słońce ...

Sabre rozumiem swój błąd i jest mi wstyd że w tak bezmyślny sposób wpadłem...

Fakt, rzuciłem temat na innym forum zakładając ze im więcej osób je przejrzy tym większe mam szansę na pomoc...

Tolo, frezarki i tokarki nie posiadam (ale jeżeli będę zmuszony to skorzystam z sprzętu znajomego) ... inne elektronarzędzia owszem posiadam... doświadczenia w budowie jakieś mam ale tego typu sprzętu niestety nie... na mechanice i elektryce jako tako się znam ale oprogramowanie i sterowanie (które będzie drugim etapem) pozostawię do rozkminienia kumplom.

Oczywiście może się zdarzyć ze polegnę ale nie mam zamiaru poddawać się na wstępie bo gdyby każdy tak podchodził do problemu to świat stałby w miejscu....

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bo to z założenia sprzęt który można wykorzystać np jako kosiarkę, odśnieżarkę rotacyjną (aczkolwiek mam wątpliwości) czy tez transport niewielkich ładunków...

Teren na którym ma to pracować nie jest perfekcyjnie równy więc koła o średnicy 30cm są wręcz zalecane...

Autonomicznych kosiarek jest kilka (przykład), ale jakoś sceptycznie podchodziłbym do wielkiego wirującego ostrza jeżdżącego po terenie wg jakiegoś tam algorytmu i jakichś tam czujników.

Myślę, że raczej potrzebujesz platformy zdalnie sterowanej a nie autonomicznej, a to już niezbyt podchodzi pod robotykę.

Dzięki Marooned i Carpe Diem za odpowiedź.

Fakt że sprzęt wyrzeźbiony w garażu bez odpowiednich zabezpieczeń może stanowić zagrożenie, zdaję sobie z tego sprawę... ale to odrębny temat.

Co do dystrybutora silników którego link mi podesłałeś to korespondowałem z nim już jakiś czas temu.

Widziałem też kilka skonstruowanych w Polsce platform zbudowanych na silnikach 24V/250W z przekładnią takich jakie są właśnie w jego w ofercie...

Z uporem maniaka szukałem jednak czegoś co mógłbym wcisnąć w piastę. Ideałem byłby silnik z przekładnią planetarną...

Myślałem o zastosowaniu czegoś takiego silnik w piaście ale obawiam się że taki silnik będzie za słaby a pojazd zbyt szybki (nie wiem jaki byłby moment przy niskim napięciu)

koval_blazej

Jak mam silnik montowany w piaście obracający się z prędkością 250-330 obr na minutę to po wmontowaniu go w koło o średnicy 30 cm daje mi prędkość (w zaokrągleniu) 4 - 5 m/s.

Z założenia platforma ma być wolnobieżna 0,5-1 m/s więc mam pytanie...

jak obniżyć obroty w takim silniku? Czy nie przez zmniejszenie napięcia? Jeżeli tak to obawiam się ze obniżając ilość obrotów do np 25 obr/min spadnie mi też moment obrotowy...

Dzieki Tolo za link... silnik który mi podesłałeś ma zaledwie 0,96N/m i raczej w piastę go nie wcisnę 🙂

Jeżeli już miałbym coś kombinować to raczej zdecydował bym się na coś takiego

Silnik z przekł. planetarną, 32 obr/min, 12V, 4A

Bo mam idealne obroty i 5 x większy moment obrotowy ale jego proporcje (długość 16cm) nie bardzo mi odpowiadają. O grubości osi nie wspominam...

Myślałem już nad zmianą koncepcji i zastosowanie mostów z wózków inwalidzkich z silnikiem czyli coś takiego...

jak obniżyć obroty w takim silniku? Czy nie przez zmniejszenie napięcia? Jeżeli tak to obawiam się ze obniżając ilość obrotów do np 25 obr/min spadnie mi też moment obrotowy...
No tak w ten sposób zmniejszysz moc silnika, więc faktycznie spadnie moment. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie przekładni, która niestety zwiększy Ci rozmiar.

Do takich zastosowań przydałby się silnik w piaście mocowany jednostronnie. Zobacz ofertę sklepu ekonapędy. Sprzedają tam właśnie takie jednostronnie mocowane od razu z oponą, ale ceny mają jakie mają. Co do mniejszych obrotów trzeba się zainteresować czymś takim jak sterownik.